Δύο νικητές αναδείχτηκαν στη δεύτερη κατηγορία (5αρια) στην κλήρωση του Τζόκερ την παραμονή των Χριστουγέννων, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, και το ένα από τα δύο τυχερά δελτία παίχτηκε στη Δράμα, ενώ το άλλο στην Πάτρα. Οι δύο νικητές κερδίζουν από 35.150 ευρώ μείον τους φόρους, καθώς βρήκαν σωστά τους 5 τυχερούς αριθμούς (8, 3, 6, 37 και 20), όχι όμως και τον αριθμό Τζόκερ (3). Στην πρώτη κατηγορία (5+1), στην οποία σημειώθηκε τζακ ποτ, οι νικητές θα λάμβαναν 2.000.000 ευρώ.

Το τυχερό δελτίο της Δράμας ήταν αξίας μόλις 2,5 ευρώ και ο νικητής επέλεξε ο ίδιος τους αριθμούς με απλή συμμετοχή. Το δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο της κυρίας Ελισσάβετ Σταματιάδου στην οδό Βεργίνας 100 και Μακρυγιάννη. Το δελτίο της Πάτρας ήταν αξίας 4,5 ευρώ και οι αριθμοί συμπληρώθηκαν αυτόματα από τη μηχανή του καταστήματος, καθώς ο τυχερός επέλεξε ένα τυποποιημένο σύστημα.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τιμήθηκε πρόσφατα ο 17χρονος Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης, ο οποίος φοιτά στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου. Συγκεκριμένα, ο Πρόδρομος Φωτιάδης έλαβε το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», το οποίο θεσμοθέτησαν τα παιδιά του το 2022, στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του και περιλαμβάνει έπαθλο 3.000 ευρώ. Ο Δραμινός μαθητής βραβεύτηκε για την καλύτερη επίδοση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών 2022, ενώ συνολικά έχει αποσπάσει τέσσερα μετάλλια σε μαθητικές Ολυμπιάδες Μαθηματικών, μαζί με πλήθος άλλων διακρίσεων σε πανελλήνιους και διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Ο 17χρονος μαθητής επιθυμεί να σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά, όπως ανέφερε, μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Καβάλας Ρένα Πανταζόγλου, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Από τη Β’ τάξη του Γυμνασίου, ο Πρόδρομος Φωτιάδης άρχισε να μελετά πιο συστηματικά, ενώ μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών ανακάλυψε ότι τα μαθηματικά του αρέσουν υπερβολικά. Στην προσπάθειά του μάλιστα συνέδραμαν τόσο οι καθηγητές όσο και ο πατέρας του, ο οποίος τον καθοδήγησε, με αποτέλεσμα να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στα μαθηματικά. Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, δεν κρύβει και την αγάπη του για την αστρονομία καθώς το σχολείο, όπου φοιτά, είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο.

Η μαθησιακή εξέλιξη του, όπως υπογράμμισε, οφείλεται «στη συστηματική δουλειά που ο ίδιος κάνει, αφιερώνοντας τουλάχιστον τρεις ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του στη μελέτη, ενώ τα Σαββατοκύριακα αφιερώνει ακόμη περισσότερο».

Όσον αφορά την επιλογή του σχολείου φοίτησης στον Νικηφόρο Δράμας που απέχει αρκετά από την πόλη της Δράμας στην οποία διαμένει, αυτό έγινε «επειδή πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο σχολείο το οποίο ευνοεί τον τρόπο μελέτης μου αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει το σχολείο με την αστρονομία γεγονός που αξίζει, να βρίσκομαι εκεί».

Η τελετή βράβευσης στην Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στην πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας, όπου ο Πρόεδρός της κ. Αντώνιος Ρεγκάκος, εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο» και ο Γενικός Γραμματεύς κ. Χρήστος Ζερεφός ανάγνωσε την Έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2022». Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν μετάλλια, βραβεία και έπαινοι στους τιμώμενους της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2022 και προκηρύχθηκαν τα νέα βραβεία για το έτος 2023.

 

Το μήλο

 

 

Η 24η Φλεβάρη του απερχόμενου έτους, 2022, είναι η κορυφαία ημερομηνία σε παγκόσμια κλίμακα, αφού επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε παγκόσμια κρίση και ανησυχία που καλά κρατεί.

Το 2023, ως νέο έτος, κρύβει ελπίδες και προσδοκίες στην περιοχή μας (Ελλάδα – Τουρκία), αλλά και εκλογές, οπότε η ελπίδα για ηρεμία μοιάζει με ουτοπία, καθώς με έναν αναθεωρητικό Ταγίπ Εργοντάν η ένταση εκτιμάται ότι θα είναι καθημερινή.

Η διπλωματία (κυρίως) και η δύναμη απόκρουσης (αχρείαστη) για τη χώρα μας είναι μονοδιάστατες και πέραν κομματικής εκμετάλλευσης.

 

Το μανταρίνι