Ευκαιρία για ανάπαυλα και ανασύνταξη δυνάμεων έδωσαν οι Άγιες ημέρες του Πάσχα στους υποψήφιους των εθνικών εκλογών, οι οποίοι πλέον ανεβάζουν ρυθμούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Επίσημα η προεκλογική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει με τη διάλυση της Βουλής, με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Σάββατο 22 Απριλίου.

Εφόσον ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος οι υποψήφιοι Βουλευτές θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τις εμφανίσεις στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., όχι όμως στον έντυπο Τύπο. Φυσικά αυτό που δεν υπόκειται σε περιορισμό είναι η διά ζώσης επαφή με τους πολίτες, οπότε μέχρι την ώρα της κάλπης και για χρονικό διάστημα ενός περίπου μήνα, οι υποψήφιοι θα πυκνώνουν τις επισκέψεις τους απ’ άκρη σ’ άκρη του Νομού, δίνοντας τη μάχη της ψήφου για το κόμμα τους, αλλά και του σταυρού για τον εαυτό τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η δεύτερη μάχη, αυτή για την προσωπική εκλογή, είναι και η δυσκολότερη…

 

Το κρεμμύδι

 

 

Στη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η καταγωγή της είναι από τη Δράμα προχώρησε η Πρόεδρος του Καλού Κόμματος της Τουρκίας κ. Μεράλ Ακσενέρ.

Συγκεκριμένα η κ. Ακσενέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, έκανε αναφορά στην οικογένειά της, τονίζοντας: «Η οικογένεια μου μετανάστευσε τρεις φορές. Από τη Δράμα δυο φορές προς τη Ξάνθη και την Κομοτηνή. Όπως και από τη Δράμα προς την Τουρκία. Η δική μας καταγωγή είναι από τη Δράμα. Μόνο οι ηλικιωμένοι είχα μείνει. Οι υπόλοιποι ήταν φαντάροι».

Πρόκειται για Τούρκους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο παππούς της Ακσενέρ εγκαταστάθηκε από τη Δράμα στη Νικομήδεια (Ισμίτ για τους Τούρκους), όπου έζησε έως το τέλος της ζωής του.

 

Η ρόκα

 

 

Σχετικά με τις εξελίξεις στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη συμμετοχή και των 4 σχημάτων που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το πρακτικό της Α’ φάσης (της εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και η συνέχιση του διαγωνισμού (η Β’ φάση).

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση των τμημάτων Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη, μήκους περίπου 29,5 χιλιομέτρων και Μαυρολεύκη – Δράμα, μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια θα λειτουργεί και θα συντηρεί τον βασικό οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων και τα τμήματα που κατασκεύασε.

Στη Β’ φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου και θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών των οδικών αξόνων και τα υπόλοιπα αφορούν στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το κόστος με ΦΠΑ για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη ανέρχεται στα 248,54 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 200,43 εκατ. ευρώ).

Στον διαγωνισμό συνεχίζουν τα σχήματα:

-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ με δ.τ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

-ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

-ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ με δ.τ. ΑΒΑΞ Α.Ε.

-ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ με δ.τ. ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

 

Το σπανάκι

 

 

Η εφημερίδα «Καθημερινή» σε ανάλυση για τις προεκλογικές τάσεις στην περιοχή μας αναφέρει ότι στη Δράμα ο ΣΥΡΙΖΑ από το 22% το 2019 και το ΠΑΣΟΚ από το 12% το 2019, αμφότεροι κινούνται πέριξ του 16%, ενώ ο Κ. Βελόπουλος είναι στο 7%. Αν τα παραπάνω είναι τάσεις και εκτιμήσεις, η κάλπη στις 21 Μαΐου είναι η μόνη απόδειξη.

Για τη στήλη η ακρίβεια και οι νέοι ψηφοφόροι θα δώσουν τον τόνο και στην περιοχή μας. Ήδη από το Σάββατο θα είμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο με τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος. Καλή φώτιση…

 

Ο αρακάς