Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και όπως ήταν εύλογο το βαρύ κλίμα πένθους για τις απώλειες επικράτησε και τοπικά στη Δράμα. Η σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άτομα, ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης τόσο σε διά ζώσης επαφών πολιτών όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, η επίσημη κήρυξη τριήμερου Εθνικού Πένθους, από την Τετάρτη 1 έως την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί κάποιου είδους δημόσια εκδήλωση στη Δράμα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η κοινωνική δραστηριότητα επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου, πάντα όμως στη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με προσαρμογή στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη (τήρηση ενός λεπτού σιγή ή απουσία μουσικού μέρους, όπου αυτό ήταν προγραμματισμένο).

Ακόμη, σε ένα άλλο επίπεδο, ενώ η πολιτική δραστηριότητα των υποψηφίων κινούνταν με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης των εθνικών εκλογών στις 9 Απριλίου, χωρίς βέβαια να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον καθορισμό της ημερομηνίας της εκλογικής διαδικασίας, πλέον μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη, οι πολιτικές συναντήσεις και δράσεις έχουν σταματήσει…

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, κάτω από τις συνθήκες από τις οποίες προήλθε, ήταν ένα σοκ για την Ελλάδα του 2023, καθώς την εποχή της πλήρους επικράτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι χάθηκαν ζωές, γιατί συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα, τα οποία για αρκετή ώρα κινούνταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό…

 

Το λεμόνι

 

 

Με κινητοποιήσεις μαθητές σχολείων της Δράμας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Δράμας (1ο ΓΕΛ, 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ, 3ο και 4ο ΓΕΛ, Μουσικό Σχολείο, κ.α.). Ακόμη, το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας και ακολούθησε πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας και επιστροφή στην κεντρική πλατεία.

Με πανό και πλακάτ οι μαθητές της Δράμας διαμαρτύρονται για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τους λόγους που οδήγησαν στο να συμβεί, ενώ παράλληλα ζητούν την τιμωρία των υπαίτιων.

 

Το μανταρίνι

 

 

Κλειστή από την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 είναι η άνοδος της οδός Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς ξεκίνησαν τα έργα για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Μετά τη σημαντική πρόοδο των εργασιών στην οδό Βενιζέλου, η οποία πριν από λίγες ημέρες έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών να τηρείται σε γενικές γραμμές, οι εργασίες συνεχίζονται σε μια ακόμη από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Δράμας. Τα έργα στην οδό Γ. Παπανδρέου εκτιμάται πως θα κρατήσουν για περίπου μία εβδομάδα.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Το σοκ στην κοινωνία από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 2023 δύσκολα θα ξεπερασθεί. Τόση νεολαία, τόσο άδικα… Είναι μια τραγωδία…

Και εδώ οι κομματικές προσεγγίσεις μόνο αρνητισμό προκαλούν. Φτάνει! Μια γραμμή στη χώρα έχουμε σε δράση. Μία. Και αυτή έγινε νεκροφόρα. Οπότε με αυτό τον αρνητισμό η εκλογική διαδικασία πιάνει Μάη μήνα με το καλό.

Να έχεις ως χώρα πόρους – χρόνο – διεθνή τεχνογνωσία και να είσαι στο σκότος στην εξασφάλιση μιας ικανής μετάβασης σε ένα ταξίδι που στην Ευρώπη είναι σε εκατονταπλάσια δράση. Είναι όχι απλό διαχρονικό πρόβλημα της δομής ως κράτους και των αξιών που υπηρετείς.

Η νέα γενιά μας αξίζει πιο πολλά. Τα παιδιά μας είναι πιο άξια και το απέδειξαν το μοιραίο βράδυ με τον αλτρουισμό και την ανθρωπιά.

 

Το μήλο