Ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε παραγωγούς της Αγοράς Παραγωγών Δράμας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, μετά από καταγγελία που είχε γίνει τότε. Τα πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ είχαν επιβληθεί σε περίπου 100 παραγωγούς οι οποίοι είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους στην Αγορά Παραγωγών. Περίπου οι μισοί εξ αυτών αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της επιβολής των προστίμων κι έτσι δικαιώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι υπόλοιποι παραγωγοί είχαν λάβει την απόφαση να πληρώσουν το πρόστιμο, έτσι ώστε αυτό να πέσει στο μισό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2023, με τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο να ζητά τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε ένσταση κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τις οποίες κατέπεσαν τα πρόστιμα. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου όσο και ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασαν και οι ίδιοι τη βούληση να μη συνεχίσει τη διαδικασία με ενστάσεις. Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες συμφώνησαν.

 

Το μπρόκολο

 

 

Σε κλειστή εκδήλωση έκοψε τη βασιλόπιτά της η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου. Παρόντες ήταν μόνο εκλεγμένοι αιρετοί και υποψήφιοι για τις προσεχείς εκλογές, χωρίς να υπάρξει κάλεσμα προς τον κόσμο. Άλλωστε, πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση της παράταξης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν 120 υποψήφιοι.

Μάλιστα, η πρόσφατη εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας είχε και χαρακτήρα «σεμιναρίου», καθώς ο Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος παρουσίασε το έργο της Δημοτικής Αρχής, ενώ παράλληλα υπήρξαν αναφορές και στα μελλοντικά σχέδια, εφόσον η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» συνεχίσει στο τιμόνι του Δήμου Δράμας. Ουσιαστικά, οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν για βασικά στοιχεία, με τα οποία θα προσεγγίζουν τους συμπολίτες τους και θα ζητούν να εμπιστευτούν την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον κ. Μαμσάκο στις εκλογές.

 

Το μπιζέλι

 

 

Η έλευση της Καθαράς Δευτέρας, στις 27 Φεβρουαρίου, λογικά αποτελεί και τη… λύτρωση για τους υποψήφιους σε εθνικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς σηματοδοτεί τη λήξη μιας μακράς περιόδου με αλλεπάλληλες εκδηλώσεις από συλλόγους, σωματεία ή ομάδες, που αφορούσαν είτε τις κοπές βασιλοπιτών είτε αποκριάτικους χορούς.

Από τη μια το γεγονός ότι τα προηγούμενα 3 χρόνια δεν πραγματοποιούνταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα φέτος χοροί, πίτες, και συνεστιάσεις να είναι πολύ περισσότερες σε αριθμό. Από την άλλη, το γεγονός ότι το 2023 είναι χρονιά εκλογών σε εθνική και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ανάγκασε εκλεγμένους και υποψήφιους να επιδοθούν σε… αγώνα δρόμου για να προλάβουν να παραβρεθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις.

Η έλευση της Σαρακοστής, με τη νηστεία και το κλίμα κατάνυξης ενόψει του Άγιου Πάσχα, φέρνει ένα τέλος σε αυτό το εορταστικό κλίμα. Το… ραντεβού των υποψηφίων με τον… πολιτισμό ανανεώνεται για το προσεχές καλοκαίρι, όπου οι χοροί και τα πανηγύρια αναμένεται να είναι στο φόρτε τους.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ, μετά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη, μιλούσαν για το μήνυμα της Δράμας. και η επιμέρους αποκωδικοποίηση και ανάλυση είναι ότι σίγουρα το να έχεις το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 μια μάζωξη όπως αυτή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, μόνο συγκυριακή δεν είναι. Θα έχουμε μια αποτύπωση πανελλαδική από το μήνυμα της Δράμας; Είναι μόνο τοπική έκφραση;

Μπαίνουμε πλέον σε καθαρά προεκλογική περίοδο με την ακρίβεια να είναι σε υψηλούς ρυθμούς, τις προεκλογικές παροχές σε διαδικασία πληρωμών και τα κόμματα με τους μηχανισμούς τους σε καθεστώς επιστράτευσης.

 

Η ρόκα