Ήδη διεθνείς αναλυτές έβαλαν στον προγραμματισμό τους τις επιδιώξεις και τους στόχους του Σουλτάνου ειδικά μετά το 2016 και το όποιο «πραξικόπημα». Ο άλλοτε Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήρθε πιο κοντά, ως παντοδύναμος Πρόεδρος, στον ακραίο εθνικισμό των Γκρίζων Λύκων και το φωνάζει και το διαλαλεί.

Οι αναλυτές διαβλέπουν μια ώθηση του Σουλτάνου και μια συμπεριφορά ως περιφερειακής δύναμης και εδώ ο μεγεθυντικός φακός είναι απόλυτος. Η Τουρκία των 83 εκατομμυρίων μπορεί να γίνει Κίνα;

Η σύμπραξη του εθνικισμού με το μουσουλμανικό περιτύλιγμα είναι το προφίλ του Σουλτάνου και με δεδομένο ότι τα πάντα αρχίζουν και ξεκινούν από την οικονομία, η αχίλλειος φτέρνα της Τουρκίας είναι το ίδιο το νόμισμά της και η οικονομική απεικόνισή του. Είναι η οικονομία της Τουρκίας μια «βόμβα» και εδώ η έκρηξή της δεν μπορεί να έχει «εξαγωγή» εθνικισμού. Θα είναι το απόλυτο κοκτέιλ για την περιοχή.

 

Το σταφύλι

 

 

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει η διοίκηση του Δήμου Δράμας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου στις 2 Σεπτεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα με απόφαση του κ. Μαμσάκου ορίζονται οι Αντιδήμαρχοι για την δεύτερη θητεία της δημοτικής περιόδου 2019-2023, χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο σχήμα του Δήμου, ούτε ως προς τα πρόσωπα ούτε ως προς τα καθήκοντα που ασκούν.

Έτσι, για έναν ακόμη χρόνο συνεχίζουν ως Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Δράμας οι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου, Γιάννης Καψημάλης, Χρήστος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουρβετίδης και Γιάννης Εφραιμίδης και η κ. Αναστασία Τόλιου.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημάρχου Δράμας είχε τυπικό χαρακτήρα και προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση του κ. Μαμσάκου έχει ισχύ για ένα χρόνο, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, όταν και θα ληφθεί νέα.

 

Η ελιά

 

 

Από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου πεζοδρόμησης των δρόμων περιμετρικά της Πλατείας Ελευθερίας της πόλης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που λήφθηκε από το Δήμο Δράμας και αφού ακολουθήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία (εισήγηση Τεχνικής Υπηρεσίας και έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης κορωνοϊού, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει συγχρωτισμός πεζών στους στα πεζοδρόμια των δρόμων πέριξ της πλατείας.

Η πεζοδρόμησης αφορά τμήματα των οδών τμήματα οδών Εθνικής Αμύνης, Βεργίνας, Άρμεν, Αγίας Σοφίας, Ελευθερίου Βενιζέλου που περιβάλλουν την πλατεία στο κέντρο της Δράμας. Οι εν λόγω δρόμοι προσωρινά θα μετατρέπονται πεζόδρομοι κάθε Κυριακή από τις 11.00 μέχρι τις 21.00. Η ισχύς του μέτρου είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

 

Το λεμόνι

 

 

Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη δημιουργία δημοτικού θεάτρου στη Δράμα, κατέθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο με κοινοποίηση στην Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, έρχεται μετά από πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας στις 27 Ιουλίου. Ο κ. Βελόπουλος, χρησιμοποιώντας τοπικά δημοσιεύματα, αναφέρεται στο ιστορικό της πρότασης η οποία αφορά στη δημιουργία θεάτρου στην πλατεία «Χόεν Λόε» και συγκεκριμένα, στην παλιά καπναποθήκη, η οποία βρίσκεται πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Με την ερώτησή του ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» ερωτά τους Υπουργούς:

«1. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καπναποθήκης, στην οποία, βάσει της ως άνω πρότασης, πρόκειται να δημιουργηθεί το Δημοτικό Θέατρο Δράμας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής, μέχρι την κατασκευή του;

  1. Ποια θα είναι η συμβολή του ΥΠ.ΠΟ.Α στην προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος των θεατρόφιλων Δράμας, όσον αφορά στην κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Δράμας;».

Το πραγματικά αξιοσημείωτο και άξιο σχολιασμού στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι ότι ο κ. Βελόπουλος αναδεικνύει ένα θέμα που έθεσε στον τοπικό διάλογο η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, μολονότι ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι υπάρχει ιδεολογική άβυσσος.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που είτε ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος είτε άλλα στελέχη του κόμματος «Ελληνική Λύση» αναδεικνύουν, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της κατάθεσης ερωτήσεων, θέματα που έχουν Δραμινό ενδιαφέρον. Φαίνεται πως από πλευράς «Ελληνικής Λύσης» έχει εντοπιστεί σχετικό αντιπολιτευτικό κενό και ίσως έτσι να εξηγείται η συχνότητα ερωτήσεων για τη Δράμα…

 

Το μανιτάρι