Η επίσκεψη της Frau Angela (Μέρκελ) στην Αθήνα είχε χαρακτήρα «επίσκεψης εργασίας», αλλά ουσιαστικά ήταν και στήριξη στον αγαπητό Αλέξη, αλλά ταυτόχρονα στόχευε στο βάθος – βάθος στην αποφυγή ενός νέου 1990 στα Βαλκάνια, όταν τότε δεν είχαν υπολογίσει σωστά την κατάσταση Αμερικανοί – Γερμανοί και αιματοκυλίστηκαν τα Βαλκάνια.

Έτσι και ψήφο εμπιστοσύνης αναμένονταν να πάρει η Κυβέρνηση (οι γραμμές αυτές γράφονται πριν τη ψηφοφορία) και η Συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει τη Ρωσία και την Τουρκία εκτός «νυμφώνος». Και για αυτό ο Λαβρόφ μιλά για την ελληνική πολιτική σκηνή –αντιδεοντολογικά φυσικά).

Βέβαια, τα τεκταινόμενα επί ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν φημίζονται για την σοβαρότητά τους, αλλά τέτοιες εποχές τέτοια λόγια από κόμματα – σφραγίδες με ημερομηνία λήξης. Και στο βάθος οι εκλογές έχουν ημερολογιακό έτος αυτό που διανύουμε και φυσικά θα υπάρξουν κόντρες, αντιπαραθέσεις και επιχειρήματα.

Κλείνοντας το σχόλιο για την επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, πέρα από το κρασί της περιοχής μας, που γεύτηκε (βλέπε Βίβλια Χώρα), χάρηκε επίσης για την 180 μοιρών κίνηση του Αλέξη το 2015 για την αποφυγή του GREXIT και φυσικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2019. Οπότε η επίσκεψη εργασίας είχε και χαρά…

 

Το μπρόκολο

 

 

Οι μέχρι στιγμής ομαδικές παρουσιάσεις υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» από το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο υπάγονται σε μια στρατηγική που ενέχει συμβολισμούς. Με κάθε παρουσίαση, λοιπόν, επιχειρείται να σταλεί ένα γενικό μήνυμα, το οποίο υπηρετείται από κάθε υποψήφιο που ανακοινώνεται.

Έτσι, η αρχή έγινε με την παρουσίαση δύο νέων ηλικιακά υποψηφίων, του κ. Ανέστη Τοπαλίδη και της κ. Πολυξένης Αρτεμιάδου, με το μήνυμα να αφορά τη συμμετοχή στα κοινά νέων ανθρώπων. Η επόμενη ομαδική ανακοίνωση υποψηφίων αφορούσε τους κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Παύλου Κωφαντίδη, οι οποίοι ασχολούνται για χρόνια με τα κοινά. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτής της παρουσίασης αφορούσε την ένταξη… εμπειρίας στο συνδυασμό του κ. Μαμσάκου. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση από το Δήμαρχο Δράμας πέντε υποψηφίων γυναικών (Μαντώ Θεμέλογλου, Βίλλυ Καραμούτα, Γεωργία Σουσαμλή, Ελένη Τσαντσάνη και Αντωνία Χρονοπούλου), με ξεκάθαρη την πρόθεση να σταλεί το μήνυμα της ισχυρής παρουσίας γυναικών στο ψηφοδέλτιο. Η επόμενη ομαδική παρουσίαση υποψηφίων αφορούσε την παρουσία των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», με την ανακοίνωση στελεχών που είχαν ή έχουν ενεργή συμμετοχή στις Κοινότητες του Δήμου και από τα τοπικά ψηφοδέλτια μετακινούνται στο κεντρικό (Ανέστης Δερματίδης, Ανέστης Κουνδουράς, Χρήστος Κυριακίδης και Δημήτρης Μανώλας).

Πάντως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, κάποιες εκ των ομαδικών παρουσιάσεων υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων υπηρετούν και το συμβολισμό της διεύρυνσης της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», με την ένταξη στελεχών από άλλες παρατάξεις. Έτσι, οι κ.κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης και Παύλος Κωφαντίδης προέρχονται από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ενώ οι 3 από τους 4 υποψηφίους που σχετίζονται με τις Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες του Δήμου ήταν υποψήφιοι ή εκλέχτηκαν με την παράταξη «πόλη+ζωή».

 

Το κουνουπίδι

 

 

Στην τοπική πολιτική επικαιρότητα του Δήμου Δράμας παρατηρούνταν μέχρι πρότινος το φαινόμενο οι δημοτικές παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», στις ανακοινώσεις τους είτε μετά από συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είτε για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, να επιτίθενται ως επί το πλείστον στη Δημοτική Αρχή. Βέβαια, εδώ και αρκετό καιρό επιχειρείται από την παράταξη «Project Δράμα 2020» να ταυτιστούν ουσιαστικά Δημοτική Αρχή και «πόλη+ζωή» ως εκφραστές του παλιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη ανακοίνωση του «Project Δράμα 2020» στις 11 Ιανουαρίου 2019 για τα καιρικά φαινόμενα μέσα σε μια φράση λίγων λέξεων χρησιμοποιείται δύο φορές η λέξη «διαχρονικά» («…διαχρονικά ο μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης δείχνει διαχρονικά δείγματα πλημμελούς προετοιμασίας…»).

Από την άλλη, ενώ η κεντρική επιλογή της παράταξης «πόλη+ζωή» ήταν στις δημόσιες ανακοινώσεις να μην υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην έτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωση στις 10 Ιανουαρίου, για την (μη) εκκαθάριση του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν: «…Όσο για τους αμετροεπείς φιλόδοξους που θέλουν να παρουσιάζονται ως κάτι νέο και να απαξιώνουν τη δική μας διοίκηση, μάλλον ούτε οι ίδιοι ακούν αυτά που λένε…». Μια φράση που, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στο «Project Δράμα 2020», θεωρείται ότι ξεκάθαρα αφορά τη συγκεκριμένη παράταξη.

Οι εκατέρωθεν βολές εκτιμάται ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών θα ενταθούν, με σαφή στόχευση (κυρίως από πλευράς «Project Δράμα 2020») τη συμμετοχή στο β’ γύρο…

 

Το παντζάρι