Η μεγάλη μάχη στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ με το «τσουνάμι» των πολιτικών εξελίξεων να φέρνει νέο πολιτικό χάρτη, ο οποίος είναι υπό διαμόρφωση. Και το μέγα ερώτημα είναι πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές; Με τον Μάη ή τον Οκτώβρη να είναι οι πιθανές ημερομηνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι σε τακτικισμό είναι παίκτης με διαίσθηση. Υπάρχουν δύο επικοινωνιακές πλατφόρμες που λένε «κανένα αρνί δεν βιάζεται να ‘ρθει το Πάσχα» και η αντίκρουση ότι «η Ν.Δ. κερδίζει τις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τις εκλογές». Συμπερασματικά, θα έχουμε 4 κάλπες τον Μάιο ή η αγορά χρόνου οδηγεί την εκλογική διαδικασία τον Οκτώβρη.

Όλα αυτά θα είναι υπό σοβαρή αναζήτηση την Παρασκευή το βράδυ, όταν οι Πρέσπες θα έχουν περάσει από την ελληνική Βουλή. Ο διχασμός της κοινωνίας είναι τώρα στην υψηλή του τιμή και φυσικά κατά πόσο θα περάσει η δυσαρέσκεια στην κάλπη, θα είναι σε συνάρτηση χρόνου παροχών και επικοινωνίας.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Αυξημένα είναι τα διήμερα, ενώ έχουν μειωθεί οι αποδράσεις όσον αφορά την τουριστική χειμερινή κίνηση στο Νομό Δράμας. Αυτά ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονταν πως τα χειμερινά θέρετρα της χώρας κινήθηκαν με υψηλές πληρότητες κατά τη διάρκεια των εορτών. «Κοινή συνισταμένη είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας “ξαναβγαίνει” για χειμερινές διακοπές, όπως και πριν την οικονομική κρίση» ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ και στη συνέχεια επισημαίνονταν ότι «Σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός για τον ορεινό όγκο της Ελλάδας φαίνεται ότι πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων και κυρίως αποτελεί ανάχωμα στην εσωτερική μετανάστευση». Εκτός από τον κ. Καλλία, το ρεπορτάζ φιλοξένησε δηλώσεις του Δημάρχου Μετσόβου Μελέτη Τζαφέα και του Δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή.

 

Το μανταρίνι

 

 

Αναρτήθηκε ο Οριστικός Πίνακας κατάταξης ανέργων, καθώς ο Πίνακας Αποκλειομένων για το Πρόγραμμα «5.500 ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», το οποίο υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το πρόγραμμα αφορούσε σε 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης για πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, και για χρονικό διάστημα 12 μηνών, με τις 42 από αυτές να αφορούν το Ν. Δράμας (μέσω προσλήψεων σε ΕΦΚΑ, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, Διεύθυνση Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων και ΠΕΔΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, «η κατάρτιση και των δύο πινάκων πραγματοποιήθηκε με βάση τα κριτήρια της αντίστοιχης Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 11/2018, όπως αυτή είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ». Στόχος του προγράμματος είναι: α) η άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των νέων πτυχιούχων στο επιστημονικό αντικείμενο, β) η θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και γ) η αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90 εκ. ευρώ, ενώ οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται: α)για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ, β) για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

 

Το ακτινίδιο

 

 

Έναν πλήρως ανανεωμένο προαύλειο χώρο απολαμβάνουν οι μαθητές του συγκροτήματος του Γυμνασίου Αρρένων (1ο Γενικό Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Δράμας). Η διαμόρφωση ολοκληρώθηκε πρόσφατα, χάρη στην συμβολή της εταιρείας Raycap, και ο νέος αύλειος χώρος περιλαμβάνει χώρους για παιχνίδι και αθλοπαιδιές, ενώ δίνει την ευκαιρία για επαφή με τη φύση. Συμβολή στην αναμόρφωση του κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, έχει βέβαιο και ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης.

 

Το μήλο

 

 

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. Το Δραμινό θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την υψηλού επιπέδου παράσταση την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου. Η ώρα έναρξης είναι στις 20.00, ενώ η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

 

Η μπανάνα