Εντός της χώρας βιώνουμε έναν προεκλογικό «πυρετό» με τις εκλογές του Μάη και φυσικά «μετά τα μπάνια του λαού» θα έχουμε, απ’ ότι διαφαίνεται, και τις εθνικές εκλογές.

Υπάρχει όμως μια σκληρή παρτίδα σκάκι στο γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η χώρα έχει ρόλο και δράση. Η κατάσταση στην Τουρκία σίγουρα είναι απρόβλεπτη και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο Ερντογάν κλονίζεται και καθίσταται ακόμη μη προβλέψιμος, η ελληνική ΑΟΖ, η Κύπρος και σύμπραξη Ερντογάν με τους υπερεθνικιστές του Μπαχτσελί αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Το ότι ο ίδιος ο Τραμπ δέχτηκε στο οβάλ γραφείο τον γαμπρό του Ερντογάν λέχθηκε πως είναι μια παράμετρος ότι οι Τούρκοι ξέρουν από παζάρια.

Η Αν. Μεσόγειος και οι ΑΟΖ θα είναι για πολύ καιρό ψηλά στην ατζέντα των «παικτών» εκτός περιοχής και φυσικά τα συμφέροντα και ποιοι τα εξυπηρετούν.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας με ουσιαστικό περιεχόμενο ήταν αυτή της Τετάρτης 17 Απριλίου, καθώς από εδώ και πέρα και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, το σώμα μπορεί να αποφασίζει μόνο για κατεπείγουσα θέματα ή θέματα υπηρεσιακής φύσης.

Πάντως, αν και θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συνεδριάσεις, στην πρόσφατη συνεδρίαση υπήρξαν αναφορές με αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα από Δημοτικούς Συμβούλους που δεν θα συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του σώματος, καθώς είναι υποψήφιοι σε άλλο βαθμό.

Εξάλλου, με βάση τις ανακοινωθείσες υποψηφιότητες και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα υπάρχει σίγουρη ανανέωση στο 1/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς 11 εν ενεργεία μέλη του είτε είναι υποψήφιοι σε περιφερειακό επίπεδο είτε δεν είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται η ανανέωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη τελικά, όμως επί τούτου μόνο το εκλογικό σώμα μπορεί να αποφανθεί, μέσω των ανθρώπων που θα επιλεγούν για να το εκπροσωπήσουν στην επόμενη δημοτική περίοδο…

 

Το μήλο

 

 

Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημάρχου Δράμας και εκ νέου υποψήφιου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του κ. Χρήστου Μέτιου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στη βοήθεια που του προσέφερε ο κ. Παπαεμμανουήλ στις εκλογές του 2014, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του προς τον κ. Μαμσάκο ενόψει του β’ γύρου των εκλογών. Ο κ. Μαμσάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, κάλεσε τον κ. Παπαεμμανουήλ να απευθύνει χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε ότι θα έρθει εκ νέου το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον κ. Μαμσάκο, ενώ σημείωσε ακόμη ότι την επόμενη τετραετία θα μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της Δράμας.

 

Το ακτινίδιο

 

 

Μέσα σε όλα τα άλλα, κατά την προεκλογική περίοδο, έρχεται και η «Δραμοινογνωσία», με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης να προγραμματίζονται για την εβδομάδα 12-19 Μαΐου.

Πέρα όλων όσων προσφέρει η «Δραμοινογγνωσία» στην τοπική οικονομία, πρόκειται εν προκειμένω και για χρυσή ευκαιρία για τους υποψήφιους όλων των βαθμίδων, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ψηφοφόρους εκ του σύνεγγυς λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την Κυριακή 26 Μαΐου.

 

Το σταφύλι

 

 

Ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν στην προηημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ήταν αυτό της δημιουργίας θεατρικής σκηνής στην πόλη της Δράμας. Ομάδα Δραμινών πολιτών παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και δια του αντιπροσώπου τους έθεσαν το θέμα στο σώμα, μέσω της ανάγνωσης σχετικής επιστολής. Προφανώς και όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην ουσία του ζητήματος, όμως η διαφωνία προέκυψε για το αν το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στα τακτικά θέματα της συνεδρίασης ή αν όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επιθυμούσαν θα τοποθετούνταν μόνο κατά την προημερησίας διάταξης συζήτηση. Τελικά, μετά από σχετική ψηφοφορία δεν έγινε δεκτή η εισαγωγή του θέματος. Βέβαια, χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να υπάρξει τελική απόφαση επί τούτου…

 

Η φράουλα