Σαφώς βελτιωμένη είναι τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού. Κι αυτό προκύπτει τόσο από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, όπως ανακοινώνεται κάθε απόγευμα από τον ΕΟΔΥ, όσο και από την αποσυμφόρηση που καταγράφεται στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς πλέον οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ασθενείς είναι περί τους 30, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται με συμπτώματα.
Σχετικά με τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους είναι τέτοιος, ώστε στον χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 των τελευταίων 14 ημερών, όπως αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, η Π.Ε. Δράμας είναι πλέον χρώματος πορτοκαλί (και όχι κόκκινου), δηλαδή εντάσσεται στην κατηγορία 50-149 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Την τελευταία εβδομάδα (μέχρι και την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές) τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ήταν τα εξής:
23 Δεκεμβρίου: 7 κρούσματα
24 Δεκεμβρίου: 4 κρούσματα
25 Δεκεμβρίου: 8 κρούσματα
26 Δεκεμβρίου: 1 κρούσμα
27 Δεκεμβρίου: 4 κρούσματα
28 Δεκεμβρίου: 0 κρούσματα
29 Δεκεμβρίου: 9 κρούσματα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρξε ούτε ένας νέος εργαστηριακά επιβεβαιωμένος ασθενής με Covid-19. Τελευταία φορά που η Π.Ε. Δράμας δεν είχε συμμετοχή στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων ήταν στις 26 Οκτωβρίου όταν όμως ουσιαστικά ξεκινούσε ο “Γολγοθάς” της Δράμας σε σχέση με τον κορωνοϊό, με τις δραματικές καταστάσεις που προκλήθηκαν στη συνέχεια μέσα στο Νοέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Πάντως, η βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση στη τήρηση των αναγκαίων μέτρων. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο, η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει ευρεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια η αποκλιμάκωση έρχεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου δυστυχώς καταγράφονται πολλές απώλειες ζωών.
Το δαμάσκηνο
Μέλος της 11μελούς ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει συστήσει η Ν.Δ. για την προώθηση του εμβολιασμού για τη νόσο Covid-19 είναι και η Δραμινή κ. Μαρία Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο LSE, ειδική στη γήρανση και τη μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων.
Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η κ. Καραγιαννίδου ανέφερε τα εξής:
«Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα μου τηλεφώνησε ο γραμματέας της Ν.Δ. Γ. Στεργίου και μου ζήτησε να συμμετέχω στην 11μελή ειδική επιστημονική επιτροπή για την προώθηση του εμβολιασμού για τον Covid-19. Η επιτροπή αποτελείται από πανεπιστημιακούς κυρίως γιατρούς. Η δική μου συνεισφορά αφορά στους 65+.
Η τιμή και η ευθύνη είναι σαφώς μεγάλη. Ο εμβολιασμός για τον Covid-19 αποτελεί τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας μας. Είναι η
δυσκολότερη και η πιο σημαντική μάχη που καλείται να δώσει η γενιά μας. Η επιτυχία του εμβολιασμού, δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον εμβολιασμό, θα κρίνει εν πολλοίς και τη συνολική πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα.
Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας, για να σώσουμε την οικονομία της χώρας μας, για να δημιουργήσουμε μια ασπίδα που θα προστατεύει την πατρίδα μας.
Ο δικός μας ρόλος είναι η έγκυρη και έγκαιρη συστηματική ενημέρωση του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. για τον εμβολιασμό σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, θα σταθούμε επικουρικά -με όλες μας τις δυνάμεις- στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Αυτός ο αγώνας είναι εθνικός! Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί!»
Το κάστανο
Όταν αγαπάς τον τόπο σου, δεν ξεχνάς από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεσαι. Σήμερα, τελευταίο σημείωμα για το 2020, η στήλη θα σταθεί στον CEO της Pfizer, τον Σαλονικιό Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι του φαρμακευτικού κολοσσού και να οδηγεί την εταιρεία στον χαρακτηρισμό του παγκόσμιου ευεργέτη με το εμβόλιο.
Αυτό είναι ήδη το μέγα γεγονός στην παγκόσμια κλίμακα, όμως ο πρώην φοιτητής του ΑΠΘ με την παρουσία και τη συμβολή του, δημιουργεί στη γενέτειρα ένα ψηφιακό κέντρο, όπου η πρόσληψη 600 επιστημόνων βάζει τη Θεσσαλονίκη σε θέση υπεροχής. Ταυτόχρονα, προσδίδεται οικονομικό μπόνους στην περιοχή, καθώς ο κατάλληλος άνθρωπος δεν ξεχνά την αφετηρία του.
Έχουμε τέτοια αποτελέσματα και σίγουρα η Θεσσαλονίκη ως οντότητα είναι κερδισμένη και υπερήφανη…
Η σταφίδα