Ελλάδα – Τουρκία, η διαχρονική αντιπαλότητα καλά κρατεί. ΝΑΤΟ και σχετικά είναι θεωρητικά, η κόντρα είναι πολυεπίπεδη σε όλους τους τομείς. Διπλωματία, οικονομία, στρατιωτική ισχύς, έχουν τη δική τους παράμετρο και το δικό τους αντίκτυπο τόσο στη σχέση, αλλά άλλο τόσο στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Τα πάνα ξεκινούν και καταλήγουν στο κεφαλαίο της οικονομίας και τώρα η νέα κρίση ανεβάζει το κόκκινο στους λογαριασμούς των εξοπλισμών, πάντα σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής. Ποια θα ήταν η ζωή των Ελλήνων αν π.χ. είχαν γείτονα την Ολλανδία και το Βέλγιο; Το βέβαιο και δεδομένο εδώ είναι ότι η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική στήριξη θα είχαν άλλα μεγέθη.

Τώρα, όμως, έχουμε γείτονα μια χώρα μεγάλη με έναν ηγέτη που αναπολεί τον νέο-οθωμανισμό και οι αναφορές για τη χώρα μας απαξιωτικές και προσβλητικές. Η εγρήγορση εκ μέρους μας απαιτεί ισχύ στρατιωτική, άρα επιπλέον οικονομικές δαπάνες και ο κύκλος καλά κρατεί…

Είναι το ριζικό μας. Το κισμέτ που λένε οι εξ Ανατολών…

 

Η μελιτζάνα

 

 

Ειδική τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την «Έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμού Δήμου Δοξάτου, οικονομικού έτους 2019». Η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας και να χρησιμοποιήσουν προστατευτική μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική.

 

Το σκόρδο

 

 

Δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Αστυνομία οι πίνακες με τους κατ’ αρχήν πληρούντες τα προσόντα κατά φθίνουσα σειρά μορίων, καθώς και αυτών που δεν πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη ως συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου σε Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και 100 θέσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δεκαήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων. Υπενθυμίζεται πως συνολικά είχαν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί για 480 θέσεις συνοριακών φυλάκων στην ηπειρωτική χώρα και για 266 αντίστοιχες θέσεις στα νησιά.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Συνεχίζονται να καταγράφονται και μέσα στον Σεπτέμβριο κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό στην Π.Ε. Δράμας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Έτσι, μετά τα 6 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του μήνα, ακολούθησε η 4 εργαστηριακά διαπιστωμένοι ασθενείς με Covid-19 στην Π.Ε. Δράμας στις 11 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό για το μήνα Σεπτέμβριο (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το απόγευμα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου) στα 10. Υπενθυμίζεται πως, κατά την δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Δράμα είχε 24 κρούσματα τον Αύγουστο και 7 τον Ιούλιο.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, παρατείνονται και στη Δράμα, όπως και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, καθώς και το όριο των 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Πάρου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τριήμερο και όταν κρίνεται ασφαλές θα γίνεται άρση των μέτρων, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Ο αρακάς

 

 

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε στα δημοτικά σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με τους αστυνομικούς να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια, σχολικά προγράμματα και σελιδοδείκτες με περιεχόμενο κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς και ευχές για την νέα σχολική χρονιά στους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους. Στη Δράμα το ενημερωτικό υλικό διανεμήθηκε στα εξής δημοτικά σχολεία: 1ο, 2ο, 14ο, 15ο.

 

Το σταφύλι