Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή μας απασχολεί όλα τα κέντρα και… παράκεντρα λήψης αποφάσεων και προβληματίζουν ανάλογα τα γραφεία σχεδιασμού. Η Ανατολική μεσόγειος είναι ένας χώρος όπου στρατηγικά συμφέροντα χωρών και εταιρειών είναι χαρακτηρισμένα ως κομβικά.

Όμως τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο υπάρχει παραδοσιακά μια άλλη δραστηριότητα που είναι ο Τουρισμός, όπου η χώρας μας (όπως και άλλες) έχουν αναμονές και προσδοκίες. Έτσι οι όποιες εξελίξεις σε αυτό το «παιχνίδι» μετατίθενται για τον μήνα Σεπτέμβριο, με κυρίαρχο ερώτημα αν ο Σουλτάνος προβεί σε κίνηση – πυροδότηση νότια της Κρήτης.

Ήδη οι Ευρωπαίοι άρχισαν να «νιώθουν» ότι πέραν του Αιγαίου βάζει πόδι και στην Β. Αφρική και εδώ χώρες με πολύχρονη παρουσία διαισθάνονται ένα νέο «παίκτη» που θέλει να γίνει ισότιμος στα πλούτη της περιοχής.

Το μήνυμα με τη «βύθιση» του παροπλισμένου «Έβρος» 50 μίλια νότια της Καρπάθου από ελληνικές τορπίλες σίγουρα έχει «αποκωδικοποιηθεί» από άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους ότι η Ελλάδα χάραξε την κόκκινη γραμμή της. Οπότε στην σκακιέρα της περιοχής οι παίχτες τώρα ξέρουν…

 

Το νεράντζι

 

 

Ιδιαίτερα παρεμβατική στην τοπική ζωή της Δράμας αποδεικνύεται η νεοσυσταθείσα ομάδα στο facebook «Η Δράμα μου – τα καλά, τα στραβά και ανάποδα (Drama)». Παρά το γεγονός ότι μετρά μόλις 2 μήνες ζωής, καθώς ιδρύθηκε την 1η Μαΐου από μια ομάδα ενεργών πολιτών (Γρηγόρης Αβανίδης, Βίκυ Βουρνία και Δημήτρης Συμεωνίδης), αριθμεί ήδη πάνω από 6.100 μέλη, ενώ το σημαντικότερο είναι πολλά από τα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από τον διάλογο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ομάδας βρίσκουν λύση. Χαρακτηριστικότερο ίσως να είναι το παράδειγμα με τη βρύση της Τουλούμπας, όπου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έγινε η απαιτούμενη αλλαγή σε ένα ιστορικό σημείο της Δράμας.

Πάντως η ομάδα «Η Δράμα μου – τα καλά, τα στραβά και ανάποδα (Drama)» φαίνεται πως λειτουργεί και ως χώρος διαβούλευσης για σημαντικά τοπικά ζητήματα. Μάλιστα, σε άτυπη «δημοσκόπηση» για την μεταφορά ή μη της λαϊκής αγοράς από την οδό 19ης Μαΐου στην περιοχή της Ανάπλασης (ένα θέμα που έχει «ανοίξει» σε τοπικό επίπεδο μετά το «σπάσιμο» της λαϊκής στα δύο λόγω κορωνοϊού) υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των μελών της ομάδας, με πάνω από 700 ψήφους και με την πλειοψηφία όσων έχουν ψηφίσει να είναι θετικά διακείμενοι ως προς την μεταφορά.

 

Το καρύδι

 

 

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η προβολή από την ΔΕΚΠΟΤΑ της ελληνικής ταινίας «Ευτυχία» μέσω drive-in cinema, στο χώρο του πάρκιγνκ του «Δ. Κραχτίδης». Πλήθος πολιτών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτότυπη πρωτοβουλία και να απολαύσουν μια σπουδαία ταινία, η οποία κατά την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες παρουσίασε μεγάλη προσέλευση κοινού. Εξάλλου, τα drive-in cinema βρίσκονται σε άνθηση, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δίνουν τη δυνατότητα θέασης κινηματογραφικών ταινιών με τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων.

Όσον αφορά το σινεφίλ κοινό της Δράμας, δεν θα μείνει παραπονεμένο ούτε και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας, ο θερινός κινηματογράφος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στο δημοτικό κήπο επαναλειτουργεί. Την προηγούμενη χρονικά περίοδο έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για τον ευπρεπισμό και τη διαμόρφωση του χώρου, από συνεργεία του Δήμου και από εθελοντές, και πλέον μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας οι προβολές ξεκινούν! Μάλιστα, μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί, η είσοδος θα είναι δωρεάν και οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας.

 

Το πεπόνι

 

 

Με… έρημη πόλη έμοιαζε η Δράμα την προηγούμενη Κυριακή 28 Ιουνίου κι αυτό όχι λόγω… κορωνοϊού, αλλά λόγω… ανόδου της θερμοκρασίας. Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε, οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν προσαρμοσμένες στο ημερολόγιο κι έτσι πλήθος Δραμινών επέλεξαν να περάσουν τη μέρα τους σε κάποια πιο δροσερό μέρος, με τις παραλίες του γειτονικού Νομού Καβάλας να έχουν την τιμητική τους.

 

Η μελιτζάνα

 

 

Ως… μάννα εξ ουρανού ανέμεναν το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (με τη διαδικασία αιτήσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη) τόσο οι άνεργοι που θα απασχοληθούν στις 358 θέσεις στο Νομό Δράμας όσο και οι ίδιοι οι φορείς και κυρίως οι Δήμοι, καθώς για 8 μήνες θα έχουν επιπλέον προσωπικό σε τομείς που παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω υποστελέχωσης (όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο).

 

Η κολοκύθα