Η ιταλική περιπέτεια έφερε στην επικαιρότητα την χρονίζουσα αστάθεια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ σκληρός ο δρόμος της παραμονής σε ένα ενιαίο νόμισμα σε μια χώρα που έχει για «πολίτευμα» έχει τον δυτικοευρωπαϊκό καπιταλισμό. Και όλα αυτά τα βιώνουμε με συνεχόμενα προγράμματα «προσαρμογής» και αξιολογήσεων.

Η περιβόητη κανονικότητα θα ‘ρθει, έρχεται, ήρθε, είναι η κατάληξη ανάλογα των αξιολογήσεων με ή χωρίς αστερίσκους των εποπτικών αρχών στις συνεδρίες στο Χίλτον.

Μετά τον φετινό Αύγουστο η όποια κανονικότητα είναι θεωρητική, αφού οι δεσμεύσεις θα κρατούν ακόμη χρόνια, οπότε για μεγάλο μέρος της κοινωνίας όσο πιο γρήγορα «ξεχάσουν» τον προ μνημονίων βίο τους, τόσο πιο κοντά θα είναι στη νέα – νέα κανονικότητα. Οπότε η άμεση προσαρμογή ωφελεί…

 

Το κεράσι

 

 

Με τη δημοσίευση της απόφασης 4460 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στο ΦΕΚ 1978Β, της 1ης Ιουνίου 2018, επικαιροποιήθηκε το Σχέδιο Δράσης για την οριστική παύση και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ως προς την προσωρινή και οριστική διαχείριση των ΑΣΑ, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2015), το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Α.Μ.Θ. και έχοντας την, από 29-5-2018, σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως προβλέπεται, περιλαμβάνει ρητές προβλέψεις για την παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Δράμας και Νέστου».

«Η διαχείριση των ΑΣΑ είναι πλήρως και θεσμικά κατοχυρωμένη στην Α.Μ.Θ., λαμβάνοντας υπόψη και τις εντάξεις έργων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης & Δράμας, ΜΕΒΑ Παρανεστίου, ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας μέσω ΠΕΠ) και μελετών (Σαμοθράκη, Βόρειος Έβρος) καθώς και την προετοιμασία για ένταξη της ΜΕΑ Καβάλας. Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρτια και ταχεία ολοκλήρωση των έργων και την αξιοποίηση, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, των δημόσιων πόρων που διατέθηκαν», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

Το πεπόνι

 

 

Το ζήτημα του καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από τους ιδιοκτήτες τους από χόρτα, άλλα εύφλεκτα υλικά και σκουπίδια έθεσε η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας για την αντιπυρική προστασία. Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» επισημαίνει ότι κατέθεσε τον προβληματισμό της «για την κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει το νόμο» και καλεί «τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να φροντίσουν για την αποψίλωση και τον καθαρισμό αυτών από ξερά χόρτα και απομάκρυνσης τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών & σκουπιδιών που βρίσκονται εντός οικοπέδου προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς». Μάλιστα, από πλευράς «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» επισημαίνεται ακόμη ότι «η εικόνα της πόλης αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων είναι υπόθεση όλων μας παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν την υποχρέωσή τους αυτή».

 

Το ροδάκινο

 

 

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με έντονες πολιτιστικές δράσεις και στη… γειτονιά μας μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκινά στις 7 Ιουλίου με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με Παπαληγούρα, Κουρή, Χατζηπαναγιώτη. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανεβάζει στις 14 Ιουλίου τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου με Σαουλίδου και Κοντό, ενώ στις 21 Ιουλίου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου παρουσιάζονται οι «Πέρσες» του Αισχύλου με Καραμπέτη, Ψαρρά και Χαραλάμπους. Στις 22-23 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων φιλοξενούνται οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη με Λαζόπουλο, Πιατά, Καφετζόπουλο και Φιλιππίδου, ενώ στις 27-28 οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη με Φιλιππίδη, Χαϊκάλη και Κόκλα. Στις 10 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου με Πρωτοψάλτη, ενώ στις 18 το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη με Στυλιανού, Κολλιοπούλου, Λαμπρόγιαννη, Στέργιογλου και Σαντά. Στις 20-21 θα γίνει το 2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με τον «Βελλερεφόντη», τον «Προμηθέα Δεσμώτη», και τη «Βασιλική Β, Οιδίπους» των Καλαβριανού, Μαυραγάνη, Γκόνη και στις 25 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με Ναυπλιώτου, Λούλη και Καλτσίκη. Τέλος στις 26 Αυγούστου έρχεται το «Χένσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Γκριμ από την Κάρμεν Ρουγγέρη.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει μέσω σχετικής συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.

 

Η φράουλα