Η πολιτική «ωριμότητα» στο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι στην εξίσωση του συστήματος που κυβερνά την χώρα και ζητούμενο και ταυτόχρονα και απαιτούμενο. Η «ωριμότητα» και του σώματος των εκλεκτόρων είναι η άλλη παράμετρος. Αλήθεια τα κόμματα έκαναν την αυτοκριτική τους για το πρόσφατο παρελθόν τους ή μήπως φταίει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την χρεοκοπία της χώρας;

Η Ν.Δ. πότε θα τολμήσει να «αυτοχαρακτηρίσει» τις αστοχίες της πενταετίας 2004-2009 και ποιος έβαλε το καρφί στο φέρετρο της χρεοκοπίας, για την οποία είχε παίξει ρόλο και το Πα.Σο.Κ.

Η ενδοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματική ευκαιρία για προσέγγιση του Κέντρου και όχι την «απορρόφηση», όπως επιθυμούν οι «λαϊκίστικες» συνιστώσες του κόμματος. Έτσι, ούτε το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμελητέο ούτε τυχαίο ότι κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη συμμετοχή μιας νέας γενιάς αξιωματούχων.

Τέλος, η υπερ-φορολόγηση των Ελλήνων έναντι των Ευρωπαίων είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα καταφεύγει στον εύκολο και σίγουρο τρόπο και δρόμο κάλυψης των απαιτήσεων.

 

Το πράσο

 

 

Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, εξετάστηκαν 23 θέματα και εκδόθηκε ομόφωνη θετική γνώμη για τα 22 από αυτά.

Το ΚΕΣΠΑ παρέχει γνώμη, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και δημόσιας διαβούλευσης, στις περιπτώσεις που υπάρχουν παραλείψεις ή εκδίδονται αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και δραστηριοτήτων (της υποκατηγορίας Α1). Έτσι μετά την γνωμοδότηση του ΚΕΣΠΑ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εν λόγω έργων.

Ανάμεσα στα έργα που εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση από το ΚΕΣΠΑ είναι και τα εξής:

-Παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της Κ.Υ.Α. 141587/29.6.2009 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Λειτουργία της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Σ.Σ. Στρυμώνα – Σ.Σ. Δράμας».

– Παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της Κ.Υ.Α. 141880/6.7.2009 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Λειτουργία της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Σ.Σ. Δράμας – Σ.Σ. Ξάνθης».

 

Το παντζάρι

 

 

Για πρώτη φορά στο χρονικό διάστημα παρουσίας του στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος επέλεξε να τοποθετηθεί όρθιο, κατά τη συζήτηση του θέματος για τη λύση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης έκτασης στο Μαυρόβατο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ηλιόπουλος επέλεξε να μιλήσει όρθιος «για να τιμήσει τον Γιάννη Στεφανίδη», πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και νυν Περιφερειακό Σύμβουλο, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Μαζί με τον κ. Στεφανίδη, επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος, είχαν δώσει μάχες για να μην εγκριθεί η παραχώρηση της έκτασης και η εξέλιξη του θέματος του δικαίωσε.

Παρεμπιπτόντως, μιας και ο λόγος για τον τρόπο τοποθέτησης (καθιστός ή όρθιος) κάθε Δημοτικού Συμβούλου, φαίνεται πως κάτι πρέπει να συμβαίνει με την τελευταία θέση, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων.

Σε αυτήν στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο καθόταν ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Στεφανίδης, ο οποίος πάντα στις τοποθετήσεις του σηκωνόταν και μιλούσε όρθιος. Διάδοχος στη συγκεκριμένη θέση στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ο οποίος και αυτός στις τοποθετήσεις του είναι ο μοναδικός που διαλέγει να μιλάει όρθιος…

 

Το κάστανο

 

 

Δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» προκήρυξη για  προσλήψεις στον ΟΣΕ. Συνολικά θα γίνουν 160 προσλήψεις μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ για την κάλυψη αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων σε 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Δράμα, όπου πρόκειται να προσληφθούν τέσσερα άτομα για την ειδικότητα ΥΕ Φυλάκων.

 

Το μήλο

 

 

Την Δράμα και συγκεκριμένα το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ επισκέφθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ο Ολυμπιονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και πρώην Βουλευτής κ. Πύρρος Δήμος.

Τον αρσιβαρίστα με τα 4 Ολυμπιακά μετάλλια υποδέχτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί, καθώς και να λάβουν αυτόγραφα.

 

Ο λωτός