Τα κόμματα μετά τις εκλογές και την πρόσφατη αποτύπωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αναζητούν την «ερμηνεία», τις προϋποθέσεις που έθεσαν και τα δεδομένα ως αποτέλεσμα που εισέπραξαν.

Για την Κυβέρνηση (και ως Ν.Δ.) σίγουρα η κοινοβουλευτική «εξαφάνιση» της Άκρας Δεξιάς είναι ένα θετικό σημάδι, όμως στο επιτελείο της Πειραιώς (Ν.Δ.) και τώρα στο Μαξίμου (Κυβέρνηση) ξέρουν, γνωρίζουν, ότι το κέντρο, οι μη φανατικοί και οι ρεαλιστικά σκεπτόμενοι ψηφοφόροι δίνουν το plus για ανάδειξη ως κυβερνητική επιλογή.

Εκεί αναζητά τον «εισοδισμό» και ο Αλέξης Τσίπρας και εδώ από το «μητρικό» 3% που έγινε 31,5% τον φετινό Ιούλη, υπάρχει δρόμος, απόψεις και θέσεις, που πρέπει να «παντρευτούν» και να συμπλεύσουν για να (ξανα)έρθει η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.

Στο ΚΙΝΑΛ ο ρομαντισμός καλά κρατεί, τα ποσοστά τύπου Κ.Κ.Ε. σίγουρα απέχουν από τις προσδοκίες και εδώ για να (ξανα)έρθουν οι διαφυγόντες παραδοσιακοί ψηφοφόροι σίγουρα απαιτούνται τεκτονικές δράσεις, που αργούν…

 

Το γκρέιπφρουτ

 

 

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εκλέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς. Συνολικά ψήφισαν 277 επί συνόλου 289 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 275.

Η παράταξη Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες, με την οποία εκλέχτηκε ο κ. Πέτροβιτς, έλαβε 195 ψήφους (ποσοστό 70,9%) και 8 έδρες, η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση 38 ψήφους (ποσοστό 13,8%) και 2 έδρες, η παράταξη Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία 22 ψήφους (ποσοστό 8%) και 1 έδρα, η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση: 11 ψήφους (ποσοστό 4%) και 1 έδρα. Οι παρατάξεις Συντονισμός Αιρετών (6 ψήφοι και ποσοστό 2,1%) και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή (3 ψήφοι και ποσοστό 1%) δεν εξέλεξαν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

Στην εκλογική διαδικασία ο κ. Πέτροβιτς έλαβε 96 ψήφους.

Ακολούθησε συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΝΠΕ για την εκλογή του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ως νέου Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ ο κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκλέχτηκε ως μέλος.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εξελέγη Πρόεδρος με 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων (μία ψήφος ήταν «λευκό»).

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν τα εξής:

-Για το αξίωμα του Α’ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής έλαβε 20 ψήφους επί 23 ψηφισάντων.

-Για το αξίωμα του Β’ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου έλαβε 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων.

-Για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ο Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής έλαβε 21 ψήφους επί 24 ψηφισάντων.

-Για το αξίωμα του Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου ο Χρήστος Μιχαλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων έλαβε 22 ψήφους επί 24 ψηφισάντων.

Μέλη εξελέγησαν οι:

-Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με 22 ψήφους

-Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης με 20 ψήφους

-Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με 20 ψήφους

-Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με 20 ψήφους.

 

Το μανταρίνι

 

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιβολής φόρων, τελών και δικαιωμάτων για το οικονομικό έτος 2020.

Η Δημοτική Αρχή κατέθεσε ως πρόταση την αύξηση των τελών για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό κατά 26,5%, αν και η υπηρεσιακή πρόταση ήταν για αύξηση κατά 57,5%. Σύμφωνα με στελέχη της Δημοτικής Αρχής, η αύξηση, όπως πέρασε, θα είναι 2,66 ευρώ ανά μήνα σε κάθε λογαριασμό και πρόκειται για επιβεβλημένη κίνηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας.

Η απόφασή λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή να καταψηφίζουν. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι όταν η συζήτηση επαναληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε το θέμα θα κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο και η κάθε παράταξη θα καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις της. Βέβαια, όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την αύξηση.

Πάντως, για να μην περάσει η συγκεκριμένη αύξηση, όπως αποφασίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική πρόταση από πλευράς αντιπολιτεύσεων, η οποία θα πρέπει να έχει θετική γνωμοδότηση από την υπηρεσία, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα έσοδα και τα έξοδα των Δήμων πρέπει να είναι ισοσκελισμένα.

 

Το κυδώνι