Περάσαμε στη νέα εποχή του ΜΑΖΙ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει σηκώσει κυριολεκτικά μανίκια και να ασκεί «πρέσινγκ» στους Υπουργούς του, μαζί με την εμπιστοσύνη φυσικά.

Το σχεδόν 32% του Αλέξη Τσίπρα είναι ποσοστό που τον τοποθετεί σε θέση αντιπάλου του Πρωθυπουργού και σε ηγετικό ρόλο στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιθυμεί αλλαγή προφίλ με «εισοδισμό» στο 8% των «ρομαντικών» του άλλοτε κραταιού Πα.Σο.Κ..

Έτσι στο οικονομικό πεδίο με την ανάπτυξη να είναι ο μοχλός του Πρωθυπουργού και εδώ ο χρόνος είναι αντίπαλος, αφού οι δεσμεύσεις τρέχουν. Η δε αντιπολίτευση, πέρα της ανασυγκρότησης, θα πρέπει να «αποδείξει» ότι είναι ικανή για επάνοδο…

 

Το κεράσι

 

 

Πριν από τις εκλογές είχαν διατυπωθεί δημόσια διάφορες θέσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση στον πανεπιστημιακό χώρο, μέσω της συνένωσης ιδρυμάτων και της δημιουργίας νέων Πανεπιστημίων. Το ζήτημα έχει και τοπικό ενδιαφέρον, καθώς το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνενώθηκε με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, δημιουργώντας το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Στο νέο σχήμα η Δράμα διαθέτει δύο πανεπιστημιακά τμήματα, το Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας.

Σχετικά με τα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αν και η εντύπωση που είχε δοθεί, με βάση δημόσιες τοποθετήσεις, ήταν ότι αυτά δεν θα συνεχίσουν με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, πλέον, μετά και την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, διαφαίνεται ότι θα διατηρηθούν, με στόχο μάλιστα την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Πάντως μέχρι στιγμής σαφής αναφορά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει, αν και υπάρχουν δημόσιες αναφορές για άλλα νεοσύστατα ιδρύματα.

Αναλυτικά, σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΕ ΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» (13-14 Ιουλίου 2019) καταγράφονται οι αλλαγές που θα επέλθουν στο χώρο της εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου, «τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια (Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Κρήτης) δεν αλλάζουν ταυτότητα αλλά θα ενισχυθούν θεσμικά. Σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αλλάξει την ταυτότητα ή των όνομα των πρόσφατων “πανεπιστημιοποιημένων” ΤΕΙ (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώην ΤΕΙ Κρήτης), αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει και να στηρίξει τη νέα πορεία τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας».

Επιπλέον, για ενίσχυση των νέων τμημάτων κάνει λόγο η νέα Υπουργός κ. Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Κυριακή 14 Ιουλίου 2019). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά, η κ. Κεραμέως αναφέρει: «Έχει πράγματι προκληθεί οξύ πρόβλημα. Η τεχνολογική εκπαίδευση έπρεπε να ενισχυθεί ουσιαστικά. Η διαδικασία, όμως, που ακολουθήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπηρέτησε τον στόχο αυτό. Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η απερχόμενη κυβέρνηση πολιτεύτηκε, ιδίως στην περίπτωση αυτή, με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε, εντός των νέων συγχωνευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων».

 

Ο ανανάς

 

 

Περίπου 20 αστυνομικοί, κυρίως Δραμινής καταγωγής, οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Παρανεστίου, επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις, κυρίως στην Αθήνα, στο πλαίσιο αποφάσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αναδιάταξη του προσωπικού.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έκανε λόγο για «επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία» και «πρόχειρο σχεδιασμό».

Όπως έγινε γνωστό, οι ανάγκες στο Κέντρο Κράτησης Παρανεστίου θα καλυφθούν από τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς, αλλά και από προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας. Ο κ. Ξανθόπουλος καλεί τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να αντιληφθεί τις συνέπειες για το επίπεδο ασφαλείας που θα παρέχει στους Πολίτες της Δράμας και να μεριμνήσει, έστω και τώρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην Α.Δ. Δράμας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν το θέμα έχει «παγώσει», καθώς οι ανακοπές που κατατέθηκαν από πλευράς αστυνομικών έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

Η καρύδα