Ο χρόνος των εθνικών εκλογών από τη μια και ο πολυαναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης από την άλλη είναι το περίγραμμα του κάδρου για την ελληνική οικονομία. Θα γίνουν όλες οι εκλογές μαζί ή θα πάμε στο φθινόπωρο;

Η πρώτη εικόνα είναι και παντοτινή, λέει ο θυμόσοφος λαός, οπότε τα ποσοστά της 26ης Μαΐου στις Ευρωεκλογές θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Τα επιτελεία των κομμάτων είναι σε full αναζήτηση ενδεχομένων, δεδομένων και ζητουμένων, οπότε οι «προσαρμογές» είναι σχεδιασμένες περιπτώσεων που συντρέχουν.

Με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη μια, τη Ν.Δ. από την άλλη και το ΚΙΝΑΛ να αντιστέκεται και να κρατά δυνάμεις, είναι ο χάρτης των δυνάμεων του ευρωπαϊκού τόξου. Πέρα από την παραδοσιακή – δογματική Αριστερά του Κ.Κ.Ε. που έχει αποδοχή, η «τριβή» στα άλλα κόμματα είναι φυγόκεντρη, με ζητούμενο ο χώρος πέρα από τη Ν.Δ. πώς και με ποιους θα εκπροσωπηθεί…

Η προεκλογική περίοδος ήδη ξεκίνησε και τα εορταστικά δώρα έρχονται μέσω μεταρρυθμίσεων, προσφυγών και της όποιας ευχέρειας υπάρχει.

 

Το φουντούκι

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου 2019 η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της σύναξης του Οσίου του Γεωργίου του νέου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Δράμα η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. συνομίλησε με τον ιατρό και Πολιτευτή της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τον κ. Μπλούχο, καθώς και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους με την «Περιφερειακή Αναγέννηση» κ.κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και Χρήστο Παπαθεοδώρου συναντήθηκαν με στελέχη και φίλους της Ν.Δ. στο καφέ Αρχοντικό στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

Η σταφίδα

 

 

Συνεχίζοντας τις θεματικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο κατάρτισης του προγράμματός της, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του Δήμου Δράμας διοργανώνει εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Τοπική Ανάπτυξη; Από το “επιζήν” στο “ευ ζην”», το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 19.00, στην μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου. Πρόκειται για εκδήλωση σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλού στήριξης μιας φιλικά περιβαλλοντικής, εναλλακτικής, βιώσιμης και δίκαιης ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης, βασισμένη στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, προσανατολισμένη στις τοπικές προτεραιότητες, για την εξυπηρέτηση τοπικών αναπτυξιακών αναγκών. Εισηγητές στην εκδήλωση είναι η κ. Χριστίνα Ταβουλτσίδου, Οικονομολόγος, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ ΑΜΘ και ο κ. Παύλος Γεωργιάδης – Εθνοβιολόγος, Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Το αμύγδαλο

 

 

Το ζήτημα της διέλευσης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα έθεσε στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Κατσιμίγας, κατά τη διάρκεια του 1ου διήμερου Βαλκανικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κατσιμίγας, πήρε το λόγο δημόσιο στο πλαίσιο ερωτήσεων – τοποθετήσεων και εξέφρασε την άποψή του αναφορικά με την σιδηροδρομική Εγνατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιμένουμε η Σιδηροδρομική Εγνατία να διέλθει από την Δράμα».

Στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ συμμετείχαν εξήντα Υπουργοί, εκπρόσωποι διπλωματικού σώματος, Επιμελητηρίων, Τραπεζών και Πανεπιστημίων, καθώς και 250 προσκεκλημένοι.

Η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στην τοποθέτησή της με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και επιτυχημένη συνάντηση κατά την οποία αναπτύχθηκαν εύστοχες και ουσιαστικές προσεγγίσεις που θέτουν τις βάσεις μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης.

 

Το καρύδι

 

 

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου η 2η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Απριλίου.

Για μία εβδομάδα, οι πολίτες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και οργανώσεις από όλη την Περιφέρεια, και να ενημερωθούν για θέματα όπως η σωματική και η ψυχική υγεία, η άσκηση, η διατροφή, η προληπτική ιατρική, η αναπηρία, η τρίτη ηλικία, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα μεταδιδόμενα νοσήματα, οι πρώτες βοήθειες κ.ά.

Στην Π.Ε. Δράμας οι δράσεις της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας ολοκληρώνονται την Πέμπτη 11 Απριλίου με εκδήλωση στο Κ. Νευροκόπι, στις 11.00, στο Αμφιθέατρο του νέου Δημαρχείου, με θέμα «Νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές», ενώ προηγήθηκαν εκδηλώσεις στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης, Δοξάτου και Παρανεστίου.

 

Το κάστανο