Ήρθε και το 2019 και κοντά είναι το 2021, όπου ως χώρα θα συμπληρώσουμε 200 χρόνια ζωής και παρουσίας.

Ως χώρα από το 1821 και μετά δώσαμε αγώνες και είχαμε ηγέτες στιβαρούς και συνετούς. Η μεγάλη «πληγή» του Ελληνισμού είναι ο διχασμός και εδώ δεν χωρούν προσεγγίσεις που δεν έχουν όραμα και δεν βοηθούν την «μεγάλη εικόνα» της χώρας.

Το 2019 είναι χρονιά εκλογική, ο οποίος ιδεολογικός διχασμός – αντιπαράθεση δεν μπορεί επουδενί λόγο να περάσει στο βαθύ ψυχισμό του κάθε ψηφοφόρου γιατί ο εξ Ανατολών γείτονας είναι διαχρονικά αντίπαλος και αυτός κανείς δεν μπορεί να το αγνοεί…

 

Η πατάτα

 

 

Οι χιονοπτώσεις, λόγω του χαμηλού βαρομετρικού με την ονομασία «Σοφία», έκαναν την εμφάνισή τους στις περισσότερες περιοχές του Νομού Δράμας το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, καθώς το φαινόμενο περιορίστηκε τη συγκεκριμένη ημέρα. Όμως τις ημέρες που ακολούθησαν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (με Νευροκόπι και Φωτολίβος να φιγουράρουν στις κάρτες των τηλεοπτικών σταθμών με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα) και η σημείωση ολικού (η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του 24ωρου δεν ανεβαίνει πάνω από τους 0 βαθμούς) ή μερικού παγετού (η ελάχιστη θερμοκρασία είναι κάτω από το 0).

Για λόγους ασφαλείας των μαθητών υπήρξαν σχολικές μονάδες που δεν λειτούργησαν την πρώτη ημέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019. Έτσι, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου και στο Φωτολίβος. Αντίθετα, λειτούργησαν κανονικά τα σχολεία στο Δήμο Δράμας, στο Δήμο Παρανεστίου, στη Δημοτική Ενότητα Δοξάτου και στο Δήμο Προσοτσάνης (πλην Φωτολίβους).

 

Το καρότο

 

 

Τελικά, η πολυαναμενομένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Δράμα δεν πραγματοποιήθηκε εντός του 2018 και μένει να αποδειχθεί αν τελικά αυτή θα συμβεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2019.

Εξάλλου για την πραγματοποίησή της είχαν υπάρξει σαφείς ενδείξεις, καθώς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επισκέφτηκαν τη Δράμα είχαν αναφερθεί σε αυτήν. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, είχε δηλώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «Μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δράμα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα». Ανάλογη δήλωση είχε γίνει και από την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, όταν κατά την επίσκεψή της στη Δράμα, είχε αναφέρει ότι «Το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός στην πόλη της Δράμας για να δούμε πώς προχωράν όλα τα έργα που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, όταν συμμετείχε σε σύσκεψη για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και επισκέφτηκε το σταθμό του Μετρό στο Συντριβάνι, αλλά και στη Σαμοθράκη, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, για τον εορτασμό των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Η έλευση της νέας χρονιάς σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου όπου διάφοροι σύλλογοι και σωματεία θα κόψουν τις Πρωτοχρονιάτικες Βασιλόπιτες τους. Ταυτόχρονα, ξεκινάει και μια ιδιαίτερα… ζόρικη περίοδος για το πολιτικό προσωπικό (και σε τοπικό επίπεδο), καθώς οι κάθε είδους επίσημοι καλούνται στις κοπές των πιτών (ή πιτακοπές) και αναμένεται να δώσουν… αγώνα αντοχής, για να καταφέρουν να παραβρεθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις.

Σημειωτέον, ότι διανύουμε ουσιαστικά προεκλογική περίοδο και σε τοπικό επίπεδο (δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Μάιο), αλλά και σε εθνικό (εθνικές εκλογές εντός του 2019 σε κάθε περίπτωση), οπότε κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι μόνο για τους ήδη εκλεγμένους, αλλά και για αυτούς που στοχεύουν να εκλεγούν με τη ψήφο των πολιτών σε κάθε είδους θέση.

 

Το σέλινο

 

 

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αρχίζει στις 14-1-2019 και λήγει στις 15-4-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15-7-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα η διαδικασία αφορά:

Στους Καλλικρατικούς Δήμους:

  1. A) Κάτω Νευροκοπίου
  2. B) Παρανεστίου

Γ) Προσοτσάνης

Δ) Από τον Δήμο Δοξάτου οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: Αγίας Παρασκευής, Δοξάτου, Νεροφράκτη, Φτελιάς.

Ε) Από τον Δήμο Δράμας οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: Αργυρούπολη, Καλλίφυτος, Καλός Αγρός, Κουδούνια, Λιβαδερό, Μακρυπλάγιο, Μαυρόβατος, Μικροχώρι, Μοναστηράκι, Μυλοπόταμος, Ξηροπόταμος, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, Χωριστή.

 

Το πράσο