Με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας.

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζει η τροποποίηση παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το Νομικό Πρόσωπο Δράμας, καθώς είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να συμμετέχει ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης στο Δ.Σ. και να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου, αντικαθιστώντας τον κ. Ανέστη Δερματίδη, ο οποίος παραιτήθηκε για να γίνει Αντιδήμαρχος.

Κατά τα άλλα, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει πλήθος εγκρίσεων παραχωρήσεων αθλητικών χώρων σε αθλητικούς συλλόγους, μια τυπική διαδικασία, καθώς οι παραχωρήσεις έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων.

Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί περισσότερο στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θέτουν ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή. Εφόσον υπάρξουν και έκτακτα θέματα, τα οποία θα προκύψουν μέχρι τη συνεδρίαση, τότε ενδέχεται να υπάρξει και κάποιο ζήτημα που να προκαλέσει εκτενή συζήτηση.

 

Το μπιζέλι

 

 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη) με Σ.Δ.Ι.Τ.» και ταυτόχρονα εγκρίθηκε και το τεύχος πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α’ φάση του διαγωνισμού).

Όπως έγινε γνωστό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2022 και αναμένεται να προσελκύσει αρκετές μεγάλες εταιρείες. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη β’ φάση, η οποία αναμένεται στη συνέχεια, θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει και ο ανάδοχος του έργου.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Εκτός ΚΔΑΠ έμειναν 1.123 παιδιά στη Δράμα, ενώ ο αριθμός τους πανελλαδικά είναι πάνω από 80.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή προς την Κυβέρνηση, ζητώντας «α κάνει μία ορθή κατανομή και μία μικρή ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος, προκειμένου να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει γονείς και παιδιά και να αποφύγει το κλείσιμο πολλών ΚΔΑΠ και χιλιάδες νέους πτυχιούχους άνεργους, σε μία χρονιά που κατά παραδοχή και του ίδιου του Πρωθυπουργού θα είναι πολύ δύσκολη».

 

Το λεμόνι

 

 

Πτώση κατά 13,3% παρουσιάζει η Δράμα στις τιμές πώλησης ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η τιμή σε τοπικό επίπεδο έχει διαμορφωθεί στα 722 ευρώ.

Στον αντίποδα, στις περισσότερες περιοχές της Βορείου Ελλάδας καταγράφονται αυξήσεις τιμών, με την πρώτη θέση να έχει η Χαλκιδική, όπου η άνοδος στην τιμή πώλησης φτάνει στο 10.8%, αγγίζοντας τα 1.875 ευρώ. Ακολουθεί ο Έβρος όπου οι τιμές πώλησης του τ.μ. αυξήθηκαν κατά 8,5% φτάνοντας τα 1.264 ευρώ.

Στα 1.200 ευρώ είναι η μέση τιμή πώλησης του τ.μ. στην Καβάλα, όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 2,9% σε ένα χρόνο. Στη Ξάνθη η τιμή του τ.μ. διαμορφώνεται στα 915, αυξημένη μέσα σε ένα χρόνο κατά 4,6%.

Ενισχυμένη κατά 6,1% είναι η τιμή πώλησης και στη Φλώρινα, όπου φτάνει τα 542 ευρώ. Πάντως, παρά την αύξηση που κατέγραψε η τιμή του τ.μ. στη Φλώρινα, παραμένει η οικονομικότερη πόλη για την απόκτηση κατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Η ελιά

 

 

Η ΔΕΘ έφτασε, οι Αμερικανοί τουρίστες έφυγαν, στα ράφια η Ελλάδα αναστενάζει, αυτές είναι διαπιστώσεις των τάσεων και των γεγονότων. Και φυσικά σε χρονικό διάστημα έως 8 μηνών θα στηθούν και οι κάλπες με το σιγοψυθιριστό ερώτημα αν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Το ΔΝΤ φωνάζει δυνατά επιστροφή στη λιτότητα, αφού η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει. Οι αντοχές των επιχειρήσεων και οι αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων θα αποτυπωθούν στον φετινό χειμώνα και θα καταμετρηθούν στις κάλπες.

 

Το κρεμμυδάκι