Το 2009 είχαμε τα Greeks statistics με τα γνωστά που ήρθαν μετά. Το φθινόπωρο του 2018 που βιώνουμε, έχουμε τη «σωτηρία» των τραπεζών και φυσικά μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη και μακρά προεκλογική περίοδο. Η οικονομική σταθερότητα τώρα, μετά την «απελευθέρωση» από τα Μνημόνια είναι ένα ερώτημα, αφού ο δείκτης του Χρηματιστηρίου είναι χαμηλά για την αξία εταιρειών που έχουν «καθαρά» βιβλία.

Όλα τα παραπάνω οικονομικά – πολιτικά αφηγήματα έχουν στο υπογάστριο ένα πολύ μεγάλο θέμα, πέρα από τάσεις και δείκτες. Το θέμα της υπογεννητικότητας. Όλα είναι άκυρα όταν η προοπτική εισροής νέου εργατικού δυναμικού είναι δυσοίωνη. Η οικονομία χάνει το νόημά της, όταν η ίδια η κοινωνία περάσει σε διαχρονική παθογένεια.

 

Το λεμόνι

 

 

Συνεχίζεται έως το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στην Καβάλα, το Ένατο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, το Επιμελητήριο Καβάλας, την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Οι εργασίες του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με τη διεξαγωγή ημερίδας, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ ΑΜΘ. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ως ομιλητές η κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Ν.Δ. και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Σύγχρονες Τεχνολογίες στην Κοινωνία της Πληροφορίας Χθες, Σήμερα, Αύριο», και ο κ. Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, Βουλευτής Ν.Δ. και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Σύγχρονες αντιλήψεις για ένα νέο Σχέδιο Ανάπτυξης».

Ομιλητής όμως στην ημερίδα λήξης του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής είναι και ο Δραμινός κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, ο οποίος συμμετέχει με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ως Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ ΑΜΘ. Ο κ. Καραμπατζάκης θα αναπτύξει το θέμα : «Πληροφορική και Βασικά Ερωτήματα του 21ου αιώνα».

 

Η ελιά

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018), ο Δραμινός δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου είναι ανάμεσα στα 135 στελέχη που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ..

Ο ίδιος ο κ. Τάσσου, σύμφωνα με σχετική φημολογία, φέρεται ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Δράμας ως επικεφαλής συνδυασμού, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

 

Το καρύδι

 

 

Στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου 2018, στις 11.00 και στις 11.05, δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια. Έτσι, και στη Δράμα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, στις 11.00 ακούστηκε η σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) και στις 11.05 σήμανση λήξης συναγερμού για εξήντα 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

 

Η ρίγανη

 

 

Στην Α’ ζώνη όσον αφορά την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης θα βρεθεί ο Νόμος Δράμας, μαζί με τους Νομούς Γρεβενών, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας (με 25 επιδοτούμενα λίτρα ανά τ.μ.).

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εξαρτάται από τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο, την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το εμβαδόν της κύριας κατοικίας του, ενώ αιτήσεις θα υποβάλουν οι πολίτες όταν ανοίξει το σύστημα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι τα εξής:

Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ.

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του 1ου με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

 

Το κάστανο

 

 

Ημερίδα με θέμα «Απλούστευση Διαδικασιών – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 στις 09.30 στο ξενοδοχείο Arcadia Hotel, στην Κομοτηνή, και έχουν προσκληθεί σε αυτήν οι Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Μετά τη διαδικασία των χαιρετισμών και των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας και την Περιφερειακή Ομάδα Εργασίας Δήμων.

 

Το πράσο