Καλά και επικοινωνιακά τα περί Novartis, αλλά το μεγάλο θέμα για τη χώρα μας είναι η ανεξέλεγκτη τάση ηγεμονίας του Τούρκου Προέδρου, που τώρα την μετέφερε στον τομέα της ασφάλειας. Από την πλευρά μας οι κόκκινες γραμμές έχουν χαραχθεί και λένε «ανέβηκε Τούρκος στρατιώτης σε βραχονησίδα, θα υπάρξει απάντηση».

Η διαρκής απειλή από Ανατολάς ίσως μας βάλει στο σκεπτικό και στην κουλτούρα της ασφάλειας. Καλό και ξένοιαστο είναι το «χύμα», αλλά όχι στην ασφάλεια.

Η επιστροφή των δύο στρατιωτικών είναι θέμα τιμής για τη χώρα μας και εδώ χρειάζονται κανάλια επικοινωνίας, πέραν των θεσμοθετημένων, αφού έχουμε το οξύμωρο χώρα του ΝΑΤΟ να συλλαμβάνει ένστολους μιας άλλης εν καιρώ ειρήνης.

Η παραπάνω ενέργεια των Τούρκων χρήσει ανάλυσης τέτοιας, έτσι ώστε το όποιο «ατύχημα» εφεξής να μας βρει «διαβασμένους», γιατί η προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον ακούγεται ως «ανέκδοτο» και οι ίδιοι οι Τούρκοι πράττουν χωρίς τέτοια προοπτική.

Ο ηγεμονισμός του Ερντογάν είναι σε πρώτη θέση σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, εμείς πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών ας μας ξυπνήσει ότι πέρα του Έβρου λειτουργούν εμπόλεμα… Οπότε ο στρατηγικός μας σχεδιασμός αλλάζει επίπεδο ετοιμότητας.

 

Το κυκλάμινο

 

 

Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Ε.Κ.Α.Β του Αγίου Αθανασίου. Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης σε σχετική του ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφέρει: «Από σήμερα ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Ε.Κ.Α.Β του Αγίου Αθανασίου.

Πολύ σύντομα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ο Σταθμός Ε.Κ.Α.Β του Δοξάτου.

Στόχος μας η κάλυψη της Εθνικής Οδού και όλων μας των κατοίκων».

Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Δαλακάκης αφήνει αιχμές και για την… Ηνωμένη Αντιπολίτευση του Δήμου Δοξάτου (όπως ο ίδιος αποκαλεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν εκλεγεί μεν με την παράταξή του, αλλά έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτήν). «Μπορεί η Ηνωμένη Αντιπολίτευση να μην διευκόλυνε την προμήθεια στεγάστρων το περασμένο φθινόπωρο, αλλά οι Σταθμοί θα είναι πλέον γεγονός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δοξάτου.

Παράλληλα ο κ. Δαλακάκης εκφράζει τις ευχαριστίες του για αυτή την εξέλιξη: «Ευχαριστώ ολόψυχα τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Ελλάδος κ. Καρακατσιανόπουλο, τον Περιφερειάρχη του ΕΚΑΒ, καθώς και το προσωπικό του».

 

Το τριαντάφυλλο

 

 

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το 13ο τεύχος του Δραμινού λογοτεχνικού περιοδικού «Δίοδος», με πλούσια θέματα και σε αυτή την έκδοση. Η «Δίοδος», με την παρουσία της στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποσπάσει ουκ ολίγα θετικά σχόλια, ενώ αποκορύφωμα της αναγνώρισής της (μέχρι την επόμενη…) ήταν η απόσπαση τιμητικού επαίνου στα βραβεία της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 13ο τεύχος, το οποίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Δράμας, ενώ οι φίλοι του περιοδικού από την υπόλοιπη Ελλάδα μπορούν να το προμηθευτούν με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνέντευξη του ζωγράφου κ. Χρήστου Μποκόρου, με δημοσίευση πέντε εκ των έργων του, δοκίμιο του συγγραφέα κ. Βασίλη Βασιλικού με τίτλο «Λογοτεχνία και Τεχνολογία», ποιήματα και πεζά, βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ στην τελευταία σελίδα ο κ. Νάσος Βαγενάς γράφει για τον Τάκη Λουκανίδη, «τη ζωντανή μνήμη της Δόξας Δράμας».

Το περιοδικό εκδίδεται σε εξαμηνιαία βάση από τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, χάρη στην οικονομική συμβολή της εταιρείας Raycap, η οποία έχει αναλάβει τα έξοδα εκτύπωσης και διακίνησης. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο η παρουσίαση του νέου τεύχους.

 

Η ανεμώνα

 

 

Κι όμως… Όσο κι αν φαντάζει παράδοξο για μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπως είναι η Δράμα, την εβδομάδα που διανύουμε τρεις θεατρικές παραστάσεις ανέβηκαν ή θα ανεβούν στη Δράμα!

Η αρχή έγινε με την παράσταση «Εκτός Ύλης ή ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στο Ίδρυμα «Αιμίλιος Θ. Καλαϊτζίδης» στην Καλλίφυτο. Η θεατρική εβδομάδα συνεχίστηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο Διοικητήριο, με την τελευταία παράσταση του έργου «Σεσουάρ για δολοφόνους» από το θεατρικό εργαστήρι της Νικολέτας Μεταξά. Το θεατρικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στη Δράμα ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στο Δημοτικό Ωδείο, με την παράσταση «Το φως του γκαζιού» με τους Τάνια Τρύπη, Πασχάλη Τσαρούχα και Στέφανο Κυριακίδη.

 

Η τουλίπα