Σήμερα Πέμπτη οι δανειστές θα αποτυπώσουν τη σκέψη τους για το ελληνικό χρέος και εμείς θα… υπακούσουμε, μη έχοντας διαφορετική επιλογή.

Η χώρα, λέει η σκληρή πραγματικότητα, χρεοκόπησε από την αντιπαραγωγική (μη) λειτουργία του Κράτους.

Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια εντός Μνημονίων και ελάχιστα έως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο παραγωγικό μοντέλο που θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ίδιες παραμένουν οι ευχές περί άμεσης εξόδου στις αγορές από τον Δεκέμβρη. Αισίως είμαστε στον Ιούνη και εκτός αγορών φυσικά. Το σκηνικό παραμένει επίσης το ίδιο με υπεροφρολογήση του ισχυρού πλούτου και αναζήτηση της μόνιμα διαφεύγουσας φοροδιαφυγής. Άρα πάλι η πεπατημένη από τα μόνιμα υποζύγια και ανακύκλωση με μόνιμη σταθερά τις μειώσεις και αγωνία για τους συμβασιούχους του Σκουρλέτη.

 

Η ντομάτα

 

 

Με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δράμας, σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της υλοποίησης του προγράμματος «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών» κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και η εκδίκαση ένστασης της αναδόχου εταιρείας του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ κατά της απόφασης έκπτωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα του ΧΑΔΑ το σώμα είχε ασχοληθεί και σε παλαιότερες συνεδριάσεις του. Αρχικά, στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την έκπτωση του αναδόχου και στη συνέχεια, στις 12 Μαΐου, όταν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, όπου συζητήθηκε εκτενώς πέρα από την έκπτωση και το ζήτημα της απένταξης του έργου (με τα δύο γεγονότα, όπως αναφέρθηκε πολλάκις, να μην σχετίζονται μεταξύ τους) Μάλιστα, η εν λόγω διαδικασία προκλήθηκε μέσω υπογραφών και αιτήματος από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.

 

Το σκόρδο

 

 

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων της Δράμας στη σύσκεψη για τον καθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Νομού, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ», μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη. Ουσιαστικά οι μόνες απουσίες ήταν αυτών των δύο έτερων Βουλευτών, κ. Χρήστου Καραγιαννίδη και κ. Χαράς Κεφαλίδου.

Μένει να φανεί ποια θα στάση θα τηρήσουν οι συγκεκριμένοι Βουλευτές στις επόμενες συνεδριάσεις που έχουν καθοριστεί. Δηλαδή, σε αυτήν την Δευτέρας 19 Ιουνίου με μοναδικό θέμα τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, αλλά και σε αυτήν της Δευτέρας 3 Ιουλίου, όπου αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις και να αξιολογηθεί η σειρά για τις διεκδικήσεις της Δράμας.

Πάντως για τη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η σχετική πρόσκληση, η οποία υπογράφεται αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο, ως «συντονιστές της συνεδρίασης».

Όπως αναφέρεται η νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, στις 10.30, στο Διοικητήριο Δράμας και εισηγητής του θέματος θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης.

Παραλήπτες της πρόσκλησης είναι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Δ.Ε. του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Δράμας και ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Δράμας.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Ενώ σχεδόν σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη επικρατεί αναβρασμός για τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων, υπάρχει ένα… μικρό γαλατικό χωριό, το οποίο τέτοιου είδους θέματα δεν το αγγίζουν. Στη Δράμα, σε αντίθεση με τη γειτονική Καβάλα, αλλά και με άλλες περιοχές, τα νέα διόδια επί της Εγνατίας δεν έχουν προκαλέσει αναστάτωση, καθώς η περιοχή έχει το… «προνόμιο» να μην έχει ούτε καν άξονα να τη συνδέει με την Εγνατία!

Βέβαια, στο πλαίσιο της σύσκεψης των φορέων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Νομού, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης κατέθεσε την άποψη ότι οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν θα έπρεπε να ήταν οι Δραμινοί. «Οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουμε για τα διόδια είμαστε εμείς, γιατί εμείς θα πληρώνουμε χωρίς να έχουμε και δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η μελιτζάνα