Τον Αύγουστο του 2018 τυπικά έχουμε «λήξη» της μνημονιακής επιτήρησης. Αυτό είναι επικοινωνιακά όντως ένα «πιασάρικο» γεγονός, όμως η αλήθεια λέει ότι οι «δέσμιες» υποχρεώσεις και δεσμεύσεις καλά θα κρατούν.

Μια δέσμευση λέει ότι πρέπει να «καθαρίσουν» τα συρτάρια των Τραπεζών και εδώ το αίσθημα για πράξη δικαίου ζητά απαντήσεις. Όταν 5.000 μεγαλοοφειλέτες έχουν κοινή πορεία, οι ίδιοι έχουν οικονομική προσωπική «άνθηση» και οι υπερ-χρεωμένες επιχειρήσεις τους είναι ουσιαστικά στο απυρόβλητο.

Υπάρχει και κοινωνική ευθύνη όταν η περικοπή π.χ. του ΕΚΑΣ λέει είναι μονόδρομος, για συμμετοχή –αναλογικά- στο φόρτο τω μνημονίων και ταυτόχρονα οι 5.000 «χρεωμένοι» επιχειρηματίες, συνοδεία μέχρι β’ βαθμού συγγενείς, κάνουν Πρωτοχρονιές στα ελβετικά σαλέ, πού είναι η πράξη δικαίου και αναλογικής ευθύνης; Μήπως ακολουθείται ο εύκολος δρόμος των μονίμων υποζυγίων; Μήπως οι μόνιμα διαφεύγοντες είναι πέραν και ξεχωριστής πολιτικής κατάστασης;

Αυτές οι καταγγελίες δεν έφεραν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το 4% στην Κυβέρνηση; Ήρθε η ώρα αυτοί οι 5.000 να νιώσουν την αναλογική συμμετοχή, με αντίστοιχες καταβολές, διότι άλλο… Κοζάνη και άλλο… Λωζάννη… Ισχύει;

 

Το κρεμμύδι

 

 

Παρέμεινε υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, έπειτα από την πρόσφατη αναδιάρθρωση των Τομεαρχών της ΔΗΜΣΥΜ.

«Με την κατεύθυνση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εντείνει τη δράση της από το νέο έτος, τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στο νομοθετικό έργο. Στον αποτελεσματικό έλεγχο των Υπουργείων και στην ανάληψη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για κρίσιμα θέματα που αφορούν την Χώρα και το σύνολο της κοινωνίας, θα συμβάλλει η νέα διάταξη των υπευθύνων ανά Υπουργείο και κοινοβουλευτικό τομέα καθώς και ο περαιτέρω συντονισμός των δραστηριοτήτων των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία έγιναν γνωστοί οι νέοι Τομεάρχες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Ο αρακάς

 

 

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης μίλησε στο αθηναϊκό ραδιόφωνο 24 7 και στην εκπομπή «Τα Νέα του Κομισάριου» με το δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μανιάτη. Ο κ. Καραγιαννίδης, στη συνέντευξή του, χαρακτήρισε το 2018 ως «έναν άλλο κόσμο», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια χρονιά «που θα αποδείξει είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά μιας προσπάθειας», με τον ίδιο να εκφράζει την πεποίθηση ότι θα αναδειχτούν τα θετικά. Αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια, κοντά στον Αύγουστο του 2018, ο Δραμινός Βουλευτής σημείωσε ότι θα δικαιωθεί η προσπάθεια όσων παρέμειναν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, το καλοκαίρι του 2015. «Θέλω να πιστεύω αρκετά μεγάλη δικαίωση με όλα τα προβλήματα και όλα τα αρνητικά που φέρνει αυτή η προσπάθεια» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Καραγιαννίδης υπογράμμισε ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά που «θα αποδείξει ότι σε αυτήν την προσπάθεια παρόλους τους συμβιβασμούς που είχαμε και έχουμε, θα έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες μετά τον Αύγουστο να κάνουμε πράγματα που είναι αριστερά». Όπως είπε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖΑ. «η χώρα, ούσα μέλος της Ε.Ε. και με τους περιορισμούς από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πέρα, είναι υποχρεωμένη να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες», όμως «σιγουρα βγαίνουμε από την επιτροπεία». «Έχουμε κάνει τόσα βήματα σε μια αριστερή κατεύθυνση και άλλα τόσα σε δεξιά, δεν το αρνούμαι» ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «το αποτύπωμα και το 2018 και το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, θα είναι θετικό προς τα αριστερά και όχι προς τα δεξιά».

 

Η ρόκα

 

 

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος για την καταβολή επιπλέον επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στους περσινούς δικαιούχους της Α’ κλιματικής ζώνης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Νομό Δράμας. «Η απόφαση της Κυβέρνησης να παρέχει έκτακτη αναδρομική αύξηση επιδόματος θέρμανσης στη Δράμα μας βρίσκει ικανοποιημένους ως Δραμινούς. Παρόλα αυτά, οφείλω να τονίσω ότι η Δράμα υπάγεται στις περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομικής πενίας των κατοίκων», ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας, επισημαίνοντας ότι «οποιοδήποτε οικονομικό επίδομα δεν αποτελεί βεβαίως λύση αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα οικονομικό βοήθημα στον τόπο μας όπου το κρύο είναι δριμύ».

 

Το μαρούλι