Το εύκολο χρήμα, ο νεοπλουτισμός, ο χωρίς όρια καταναλωτισμός ήταν τα ξυλοπόδαρα της οικονομίας μετά την Μεταπολίτευση.

Έτσι από τα 242 δισ. ευρώ του ΑΕΠ το 2008 βρεθήκαμε στα 176 δισ. για το 2016.  Στα 8 αυτά χρόνια βλέπουμε δίπλα το πέρασμα στην σκληρή πραγματικότητα. Χάθηκε πλούτος και φυσικά οι πιο ασθενείς ομάδες έχασαν ακόμη-ακόμη και την αξιοπρέπειά τους.

Η αναστροφή είναι μία και όλοι οι οικονομολόγοι διαχρονικά ανεξάρτητα ιδεολογικής προσέγγισης καταλήγουν στο κεφάλαιο Ανάπτυξη. Βέβαια περιμένουμε να έρθουν Αμερικανοί επενδυτές μετά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, αλλά τα κεφάλαια που δανείστηκε η χώρα μας ήταν της Ε.Ε.. Οπότε πρέπει να πεισθούν οι πιο κοντινοί (Ευρωπαίοι) ότι αξίζει να επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι τακτικισμοί…

 

Το λεμόνι

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού στη Δράμα στις αρχές Νοεμβρίου.

«Πριν από ένα χρόνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ρητά στους οινοπαραγωγούς ότι θα καταργήσει τον Ε.Φ.Κ.. Τον περασμένο Μάιο για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ίδια δέσμευση και μάλιστα από την πόλη της Δράμας. Από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μη αποδοτικό τον Ε.Φ.Κ στο κρασί. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Κύριε Υπουργέ επειδή σχεδιάζετε να επισκεφθείτε στις αρχές Νοεμβρίου πάλι τη Δράμα, μήπως αυτή τη φορά έχετε να πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο στους Οινοπαραγωγούς μας ή και σε αυτή την επίσκεψή σας θα μοιράσετε ανέξοδες υποσχέσεις;»  τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η Βουλευτής επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα της κατάργησης του άδικου και αντιπαραγωγικού Ε.Φ.Κ. που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την 1η Ιανουαρίου 2016 χωρίς μάλιστα να υπήρχε πίεση από τους θεσμούς. Τότε η απόφαση είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου όσο και για τις αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. παράνομο εμπόριο) στην ελληνική οινοπαραγωγή. Οι αρνητικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται αφού από τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 55 εκατ. Ευρώ μόλις το 1/3 ήταν αυτά που τελικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία, ενώ παράλληλα εκτινάχθηκε το παραεμπόριο. Η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα μας ανήλθε στο 70%, ενώ κατακόρυφη ήταν και η πτώση των πωλήσεων από νόμιμα οινοποιεία, με συνολική μείωση 40% στον κύκλο εργασιών τους. Ειδικά για τη Δράμα ο Ε.Φ.Κ. έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οινοπαραγωγή της περιοχής που αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική. Στη Δράμα καλλιεργούνται 5.150 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατομμύρια φιάλες με το 30%-50% να εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, τα κρασιά της περιοχής έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς».

Η κ. Κεφαλίδου και θέτει τα εξής ερωτήματος προς τον Υπουργό κ. Αποστόλου:

«1. Πότε προτίθεται το Υπουργείο σας να προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;

  1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβείτε ως αρμόδιος Υπουργός; Ποιο είναι χρονοδιάγραμμα που έχετε διαμορφώσει;
  2. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο σας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης οινοστάφυλλων και κρασιού;
  3. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο σας για την τόνωση της οινοπαραγωγής μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένες πολιτικών;».

 

Το σταφύλι

 

 

Με την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υποψηφίου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κ. Νίκου Ανδρουλάκη 3 από τα 4… φαβορί για τη συμμετοχή στο β’ γύρο και κατ’ επέκταση για την τελική επικράτηση θα έχουν επισκεφτεί τη Δράμα.

Μετά από την Πρόεδρο του Πα.Σο.Κ. κ. Φώφη Γεννηματά και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη έρχεται η σειρά να παρουσιάσει τις θέσεις του στους Δραμινούς πολίτες του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίον οι προβλέψεις τον θέλουν να έχει ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή…

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές βέβαια και η 12η Νοεμβρίου δεν αποκλείεται και άλλοι υποψήφιοι να περάσουν από τη Δράμα, σε μια διαδικασία ιδιαίτερη, καθώς μέσα σε λίγο χρόνο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία, τουλάχιστον αυτοί που ευελπιστούν για τη νίκη, να «οργώσουν» όλη την Ελλάδα.

 

Η ελιά