Τον Αύγουστο του 2018 τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της χώρας θα επιστρέψουν στην Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό είναι όντως μια πραγματικότητα, αλλά από την άλλη τα συμφωνηθέντα μέχρι το 2022 έχουν δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα που ακουμπούν όλους μας.

Ανοιχτό παραμένει το «καυτό» θέμα των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια των μεγαλόσχημων που είναι ακόμη ανενεργά και η απεμπλοκή καθυστερεί την αγορά εργασίας, τα εισοδήματα των μισθωτών, με επακόλουθο τα αρνητικά συμπτώματα.

Τέλος το 2018 που έρχεται είναι πασιφανές ότι ουσιαστικά η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και το πολιτικό σύστημα γνωρίζει ότι οι αυτοδυναμίες έλαβαν τέλος. Οπότε οι συνεργασίες, οι «ωριμάνσεις», είναι μονόδρομος. Ο Νοέμβρης του 2011 είναι το χρονικό σημείο διάλυσης της αυτοδυναμίας. Ήρθε, έφτασε και θα μείνει η συνεργασία…

 

Το κάστανο

 

 

Ταυτισμένο με την κεντρική πολιτική σκηνή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, μια ημέρα μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της χώρας το 2018, συζήτησε και αποφάσισε για τον προϋπολογισμό του Δήμου την επόμενη χρονιά. Την τιμητική του, στις 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, αρχικά τις 2 ειδικές για απολογισμό 2016 και προϋπολογισμό 2018 και εν συνεχεία την τακτική με κυριότερο θέμα τα τέλη και δικαιώματα για το 2018, είχε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος ήταν και ο κύριος εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής των προαναφερθέντων οικονομικών θεμάτων. Βέβαια, μπορεί ο κ. Σολάκης, σε αντιστοιχία με την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι ο «Ευκλείδης Τσακαλώτος» του Δήμου, όμως μια ατάκα από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη για ρυθμούς «κουτσής χελώνας» έφερε στο νου την φράση του Υπουργού κ. Τσακαλώτου περί φυματικής σαρανταποδαρούσας με πρόβλημα μηνίσκου.

Πάντως αυτή δεν ήταν η μόνη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο θύμισε ολομέλεια Βουλής (πέρα φυσικά από τις κατά περίπτωση φωνές και τους υψηλούς τόνους). Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό χρησιμοποίησε τον όρο «πολιτική παρένθεση», ο οποίος χρησιμοποιείται ένθεν και ένθεν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου. Ως πολιτική παρένθεση χαρακτήρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης τη θητεία της νυν Δημοτικής Αρχής, για να λάβει βέβαια την απάντηση –εκτός μικροφώνου- από τα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας ότι πολιτική παρένθεση ήταν η μόλις για 3,5 χρόνια περίοδος διακυβέρνησης του Δήμου από την «πόλη+ζωή». Βέβαια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευρηματικός κατά την τοποθέτησή του. Σχολιάζοντας την (δικαιολογημένη όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του σώματος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης λόγω ανάγκης μετάβασης στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης με 1,3 εκ. ευρώ του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) απουσία του Δημάρχου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε μια φράση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου (για τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα): «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και εκαταποντίσθη εμφανιζόμενος».

Κατά τα άλλα, από πολλούς ομιλητές ασκήθηκε κριτική στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη να αναρωτιέται, λαμβάνοντας το λόγο: «Μήπως κυκλοφορεί η επανάσταση στους δρόμους και πρέπει να την πιάσει κάποιος από το χέρι;». Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Στεφανίδης πρωταγωνίστησε σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα στιχομυθία. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης τοποθετούμενος ανέφερε: «Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Στεφανίδη…», με τον κ. Στεφανίδη να λέει –εκτός μικροφώνου- «Την καρδιά σας μου δίνετε…», παραφράζοντας τη ρήση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, το 1997, όταν διεκδίκησε την αρχηγία της Ν.Δ. (με συνυποψήφιους τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Κώστα Καραμανλή) και μετά την ήττα του ανέφερε: «Ζήτησα τη ψυχή σας και όχι τη ψήφο σας, αλλά εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς. Μου δώσατε τη ψυχή σας και δεν μου δώσατε τη ψήφο σας». Βέβαια, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε άμεσα στον κ. Στεφανίδη αναφέροντας: «Μην μιλάς, στο Νικοτσάρα παίρνεις και ψήφους…».

Τέλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεχώρισε και η αναφορά του Αντιδημάρχου και Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη για τις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Καραμπατζάκης σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή πατάει γερά στα πόδια της και δεν έχει πήλινα πόδια, όπως η προηγούμενη. Επίσης, πρόσθεσε ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, ως Δημοτική Αρχή, τις δημοσκοπήσεις, όμως όταν έρθει η ώρα θα κριθεί από τους πολίτες και μόνο από αυτούς.

 

Το καρύδι