Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην εποχή της «προσγείωσης» της ελληνικής πραγματικής οικονομίας έχει πολλές παραμέτρους και αναγνώσεις… Το κυρίαρχο είναι ότι το άλλοτε συνδικαλιστικό και κρατικοδίαιτο κίνημα είναι εξουδετερωμένο ή αδρανοποιημένο.

Το παλαιό «πεζοδρόμιο», που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Κεντροδεξιών Κυβερνήσεων, τώρα αρκείται σε φιλολογικές ανακοινώσεις. Συμπέρασμα, η ιδεολογική υπεροχή της Αριστεράς στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το όπλο να κονιορτοποιηθούν άρθρα και «κάστρα» που πριν 15-20 χρόνια ήταν κόκκινες γραμμές.

Έτσι και στην Ελλάδα ισχύουν αυτά που οι Ευρωπαίοι τα ‘χουν εφαρμόσει προ 30ετίας, απλά δεν ισχύει για τη χώρα και αναζητείται η ανάπτυξη και η προοπτική. Ισχύουν μόνο τα μέτρα και οι υποχρεώσεις, η εργασία αγνοείται.

 

Το καρύδι

 

 

Άρωμα… εκλογών είχε η περασμένη εβδομάδα για το Δήμο Δράμας, καθώς η διενέργεια τηλεφωνικής δημοσκόπησης, με άγνωστο το ποιος την παρήγγειλε, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Άραγε η δημοσκόπηση παραγγέλθηκε από κάποιον που ασχολείται και την τρέχουσα περίοδο με τα δημοτικά ή από κάποιον που ήθελε να μετρήσει δυνάμεις για να λάβει την απόφαση να ασχοληθεί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά φυσικά και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν…

Πάντως, οι ερχόμενες εκλογές (όποτε και αν γίνουν εντός του 2019, καθώς βούληση της Κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές και να μετακινηθούν μερικούς μήνες αργότερα) φαίνεται ότι θα διεξαχθούν με αναλογικό εκλογικό σύστημα. Αυτό άλλωστε επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, στο πρόσφατο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στα Ιωάννινα.

«Χρειάζονται ισχυροί δήμοι, χρειάζονται νέες συμμετοχικές δομές, έχουμε ανάγκη από τον αναπροσδιορισμό σημαντικών αρμοδιοτήτων, απαιτούνται νέες διαδικασίες επίβλεψης, οικονομικής διαχείρισης και διοίκησης» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης και αποσαφήνισε ότι «η απλή αναλογική θα θεσπιστεί» στο πλαίσιο και των κυβερνητικών δεσμεύσεων που έχουν προηγηθεί. Βέβαια, έκανε λόγο και για «δικλείδες ασφαλείας», όπως «η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από πλευράς Υπουργού με το νέο σύστημα θα διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, αφού η ανάδειξη των οργάνων των κοινοτήτων (συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου και ένας συνδυασμός θα μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο κοινότητα, όπως και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο δεν θα απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις κοινότητες, κάτι που με το υπάρχον σύστημα εμπόδιζε συχνά τη δημιουργία ψηφοδελτίων.

Επιπλέον, η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των συμβουλίων και το σύστημα της απλής αναλογικής «ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ», ενώ θεσμοθετείται και η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνον ύστερα από πρωτοβουλία του δήμου αλλά και με λαϊκή πρωτοβουλία.

Πάντως, εξετάζεται ως «αντιστάθμισμα» για την κάμψη των αντιδράσεων η θέσπιση εκλογικού μέτρου για συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές με το όριο του 3% για τη συμμετοχή στη Βουλή), αλλά και η δυνατότητα άσκησης βέτο από τους Δημάρχους, σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οδηγούν σε… ακυβερνησία.

Δεν αποκλείεται, σε τοπικό επίπεδο, η ψήφιση της νέας νομοθεσίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να οδηγήσει και πολλούς ενδιαφερόμενους της διεκδίκησης των δημαρχιακών θώκων να… ανοίξουν τα χαρτιά τους και να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις.

 

Το αμύγδαλο

 

 

Με την τελετή έναρξης, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2017, ξεκίνησε η φετινή 14η Ονειρούπολη και κατά τη διάρκεια των σύντομων χαιρετισμών από τους επισήμους δεν έλειψαν οι ιδιαίτερες αναφορές σε αυτούς που έβαλαν τα θεμέλια το 2004 για να εδραιωθεί η Ονειρούπολη στη συνείδηση όλων ως η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Έτσι, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Δήμαρχο κ. Θωμά Μαργαρίτη, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η Ονειρούπολη, ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς στάθηκε στη συνεισφορά της κ. Βίκυς Βουρνιά και του κ. Γρηγόρη Αβανίδη, οι οποίοι μετά από απουσία έξι ετών επέστρεψαν στην Ονειρούπολη.

 

Το φουντούκι