Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται μια 20ετία που βρεθήκαμε στο σκληρό πυρήνα του Ευρώ και μια αποτίμηση της 20χρονης παρουσίας στο κοινό νόμισμα καταλήγει στο ότι δεν φταίει ο μηχανικός του κοινού νομίσματος, αλλά η μη σωστή εκτίμηση και προσέγγιση που να ακουμπά όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Το 2008 ήρθαν τα φωτεινά καμπανάκια ότι το καράβι είναι πιστοποιημένα εκτός πορείας και το 2015 αποτράπηκε το ναυάγιο με υποθήκη 60ετίας.

Όσο το Κράτος στον τομέα των επενδύσεων παραμένει δαιδαλώδες και ο δανεισμός για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένει ακριβός, κανείς πολιτικός σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορεί να διασώσει (κυρίως) τα ασθενέστερα νοικοκυριά με επιστροφές κοινωνικών μερισμάτων. Έχουμε χάσει χρόνο, είμαστε πολύ πίσω, χάνουμε μέρος της αξιοπιστίας μας, η διανομή του μερίσματος είναι θετική, αλλά είναι μοναχικό γεγονός όταν όλο το σύμπλεγμα της οικονομίας είναι δυσκίνητο.

 

Η μελιτζάνα

 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος παρουσίασε το Σχέδιο της Διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στους φορείς της Περιφέρειας, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. «Γεώργιος Παυλίδης» στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο κ. Μέτιος μετά από την εισαγωγική του τοποθέτηση διάρθρωσε την παρουσίαση στις εξής 18 θεματικές ενότητες: «Διεκδικούμενα έργα», «Έργα χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», «Έργα οδικής ασφάλειας», «Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα», «Επιχειρηματικότητα», «Τουρισμός – Πολιτισμός», «ΟΧΕ Ζώνης Νέστου και Ορεινού Όγκου Ροδόπης», «Ενέργεια», «Ενεργειακή αναβάθμιση», «Κοινωνική Πολιτική», «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Κλιματική αλλαγή», «Ευρωπαϊκά Προγράμματα», «Υγεία», «Παιδεία», «Έλεγχοι – Αδειοδοτήσεις», «Εσωτερική λειτουργία», «Νομικά Πρόσωπα».

Πέρα από τις… οριζόντιες αναφορές του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου για το σύνολο και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας, υπήρξαν και ιδιαίτερα σημεία στο λόγο του σχετικά με τη Δράμα. Στα διεκδικούμενα έργα, δηλαδή στα «αναγκαία και ώριμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση» περιλαμβάνεται και η «Κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας “Δράμα – Άγιος Αθανάσιος”», προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του άξονα Δράμα – Καβάλα είναι 150 εκ. ευρώ. Στα χρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι «Αναμένουμε έγκριση του έργου για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, προϋπολογισμού 1,6 εκ. €». Στα έργα οδικής ασφάλειας, μεταξύ των 23 έργων (συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ) για τα οποία σχεδιάζεται η άμεση ένταξη στο ΠΕΠ, υπάρχουν 5 έργα Δραμινού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα «Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο.57 από τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα» προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, «Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 3 Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από τη Δράμα έως το Σιδηρόνερο» προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, «Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 10 από τη διασταύρωση του Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα στην Π.Ε. Δράμας» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, «Η ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό» προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και «Η ανακατασκευή του κόμβου SOFTEX και η μετατροπή του σε κυκλικό» προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στην εξασφάλιση ποσού 2,9 εκ. ευρώ για μελέτες αναδασμών, μεταξύ των οποίων και 18.000 στρέμματα στο Δοξάτο και 8.500 στρέμματα στη Μαυρολεύκη. Επιπλέον έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για κλειστό αρδευτικό δίκτυο περιοχών Κουδουνίων – Μαυρολεύκης στους Δήμους Δράμας και Δοξάτου, προϋπολογισμού 750.000 € και για διευθέτηση και οριοθέτηση χειμάρρου Δοξάτου μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, προϋπολογισμού 430.000 €. Αναλύοντας τις δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού ο κ. Μέτιος στάθηκε στην «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού», προϋπολογισμού 55,2 εκ. €, η οποία θα περνάει από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί στη Δράμα. Στην ενότητα της ενέργειας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «Χρηματοδοτούμε με το ποσό των 32 εκ. € τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των 6 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα».

Συνοπτικά αυτές ήταν οι ιδιαίτερες αναφορές του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιου στη Δράμα χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και παρεμβάσεις οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο της Περιφερειακής Διοίκησης για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Ο αρακάς