Το δεδομένο είναι ότι έχουμε ρεκόρ υπερφορολόγησης στην Ε.Ε., με όλες τις παραμέτρους αυτής της δράσης να «ακουμπούν» επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μισθωτή εργασία. Έτσι την τριετία 2015-2018 το πλεόνασμα ήρθε σε ένα μεγάλο ποσό κοντά στα 3,4 πέραν των προϋπολογισθέντων.

Από αυτό το ποσό μέρος θα δοθεί στο κοινωνικό μέρισμα των αδύνατων πληθυσμιακά ομάδων και σε συνδυασμό με την επιστροφή στους συνταξιούχους από το λάθος στους υπολογισμούς της εισφοράς της υγειονομικής περίθαλψης, το χριστουγεννιάτικο σκηνικό θα έχει και «μποναμά».

Τελικές αποφάσεις θα έχουμε με την κατάθεση του προϋπολογισμού και το ΟΚ των θεσμών. Έτσι με την προοπτική της γ’ αξιολόγησης το κονδύλι των 800 εκ. ευρώ που είναι ήδη αναγραμμένο στο προσχέδιο θα ενεργοποιηθεί για δράσεις κοινωνικής προστασίας και στήριξης της ανάπτυξης.

 

Το κάστανο

 

 

Η προσέλευση του κόσμου στην ομιλία του υποψηφίου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς κ. Νίκου Ανδρουλάκη, το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, ήταν εντυπωσιακή, κυρίως αν συγκριθεί με την παρουσία του κόσμου στις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συνυποψηφίων του στη Δράμα (Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Καμίνης). Βέβαια, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος που επέλεξε να κάνει ανοιχτή πολιτική ομιλία, καθώς η κ. Γεννηματά και ο κ. Καμίνης επέλεξαν να μιλήσουν σε μικρότερους χώρους σε στελέχη και φίλους. Και φυσικά ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος που επέλεξε να μιλήσει απογευματινές ώρες στους ενδιαφερόμενους για την Κεντροαριστερά Δραμινούς, σε αντίθεση με τους άλλους δύο υποψήφιους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις επισκέψεις τους στη Δράμα το μεσημέρι.

Πάντως τόσο λόγω της παρουσίας του κόσμου όσο και της… ανθρωπογεωγραφίας όσων Δραμινών στελεχών του χώρου της Κεντροαριστεράς έχουν επιλέξει να στηρίξουν Νίκο Ανδρουλάκη, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό τελικά ο Νομός Δράμας να αποτελέσει ένα από τα «κάστρα» του Έλληνα Ευρωβουλευτή στις διαδικασίες για εκλογή ηγεσίας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

 

Το μήλο

 

 

Ο σχεδιασμός για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να προχωρά. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και νυν Βουλευτή κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος συμμετείχε σε πλήθος «κλειστών» συσκέψεων στο Διοικητήριο, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, με εκπροσώπους τοπικών φορέων, για να καταγραφούν οι προτεραιότητες του Νομού.

Μάλιστα, η παρουσία του κ. Αλεξιάδη στη Δράμα αποτέλεσε και αντικείμενο ενημέρωσης κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου. Ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ενημέρωσε το σώμα για τη συμμετοχή του σε μια εκ των πολλών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν και επεσήμανε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μπορούν να συμβάλλουν με προτάσεις για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων του Δήμου, ενόψει του Συνεδρίου, μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Ο ίδιος σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί για την κατάρτιση των θέσεων του Δήμου στους άξονες που καθορίστηκαν κατά την ψήφιση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας.

Πάντως κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος ο κ. Καραμπατζάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό. Χαριτολογώντας μίλησε για αριστερές συνιστώσες στην μείζονα αντιπολίτευση.

Λαμβάνοντας το λόγο, λίγο αργότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «δεν ήμουν θεσμικός εκπρόσωπος» στη σύσκεψη και εξήγησε ότι γνωρίζεται με τον κ. Αλεξιάδη, καθώς πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν εφοριακός (συνάδελφος δηλαδή του κ. Χρυσοχοΐδη) και μάλιστα συνδικαλιστής. «Βρισκόμουν εκεί ως ιδιώτης και λόγω προσωπικής γνωριμίας με τον Κομισάριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

Το κυδώνι

 

 

Δεν θα είναι προσβάσιμη η «Διαύγεια» από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο αναβάθμιση του συστήματος. Σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γρηγόρη Θεοδωράκη αναφέρεται ότι με την επικείμενη αναβάθμιση, η οποία αφορά μετάπτωση του πληροφοριακού συστήματος «Διαύγεια» στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (Government Cloud – G-Cloud) της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, «διασφαλίζεται έτι περαιτέρω η σταθερότητα και η ασφάλεια του συστήματος, προς όφελος τόσο των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και της Δημόσιας Διοίκησης». Στην ίδια ανακοίνωση παρακαλούνται οι δημόσιες υπηρεσίες «κατά τον προγραμματισμό των εργασιών τους, να λάβουν υπόψη τους την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του συστήματος»

 

Το καρύδι