Τη στιγμή που ο Τσίπρας έχει επί τόπου επαφές στις ΗΠΑ με Κριστίν (ΔΝΤ) και τον θείο Ντόναλντ (ΗΠΑ), στην Ευρώπη ο τόνος των γερμανικών εκλογών είναι ίσως ο πιο σημαντικός της δεκαετίας. Με ποιους θα συμπορευτεί η Frau Angela; Τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση για το ΒΡΕΧΙΤ; Ο «έρωτας» Βλαντιμίρ (Ρωσία) με Ταγίπ (Τουρκία) πόσο «απειλή» είναι για την Ευρώπη; Με αυτές τις σκέψεις οι Γερμανοί ψηφοφόροι με την επιλογή τους δημιούργησαν νέα πολιτικό σκηνικά.
Στα δικά μας τώρα, η επίτευξη της νέας αξιολόγησης, μαζί με την προσφυγική κρίση είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αν θα γυρίσουμε σελίδα στο βιβλίο των επενδύσεων, γιατί η παρουσία στη Γερμανική Βουλή του Ευρωσκεπτικισμού του AFD δεν είναι ότι καλύτερο για την οικονομική ηγεσία της Πλατείας Συντάγματος.
Το θυμάρι
Μετά την επίσκεψη της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφης Γεννηματά, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη επικεφαλής της Κεντροαριστεράς συνεχίστηκε στο Νομό Δράμας με την επίσκεψη του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Πιθανή θεωρείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στις 12 Νοεμβρίου, να υπάρξουν και νέες επισκέψεις των άλλων 7 υποψηφίων (συνολικά είναι 9 οι διεκδικητές της θέσης του επικεφαλής μετά την δήλωση αποχώρησης από τη διαδικασία του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για λόγους υγείας).
Βέβαια, ο περιορισμένος χρόνος μέχρι τις εκλογές έχει κάνει όλους τους υποψήφιους να πραγματοποιούν περιοδείες εξπρές στην ελληνική επαρχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Καμίνης, την περασμένη Δευτέρα, μέσα σε μια ημέρα επισκέφτηκε τους Νομούς Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
Στη Δράμα, μέσα σε μια ώρα, ο κ. Καμίνης, ακολουθώντας ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα, συναντήθηκε με τις Διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου, φτάνοντας όμως στο ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» για την ομιλία του σε φίλους και εθελοντές της υποψηφιότητάς του με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, αν και όπως αναφερόταν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα από συνεργάτες του «ο Δήμαρχος είναι πολύ τυπικός και δεν αργεί ποτέ». Βέβαια, η καθυστέρηση αυτή δεν οφειλόταν στο πρόγραμμα της Δράμας, αλλά στις συναντήσεις του νωρίτερα την ίδια ημέρα, καθώς από τις Σέρρες ο κ. Καμίνης έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Δράμα, με 25 λεπτά καθυστέρηση.
Ο ίδιος, στην αρχή της ομιλίας του στο ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ», ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση: «Δεν έχω μάθει να αργώ. Με θεωρούν μάλιστα νευρωσικό με την ώρα. Μου λένε “Γιατί ήρθες πρώτος; Είσαι ο Δήμαρχος”. Λέω “τι πα να πει αυτό; Έπρεπε να έρθω αυτή την ώρα και ήρθα”. Κάναμε ένα πρόγραμμα πολύ φορτωμένο, γιατί πήγαμε να τα χωρέσουμε όλα σε πολύ λίγη ώρα. Και πέσαμε έξω. Και σας στήσαμε εδώ στην ώρα… Πα.Σο.Κ.», προκαλώντας φυσικά το χαμόγελο. Κι όταν ακολούθησε το σχόλιο από κάποιον εκ τους παρευρισκόμενους ότι «Πα.Σο.Κ. είμαστε δεν μας πειράζει», ο κ. Καμίνης απάντησε «όχι όλοι».
Πέρα από τα όσα ανέφερε για την ώρα, εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του κ. Καμίνη να ζητήσει να καθίσει όχι στην άκρη της αίθουσας, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο κέντρο, για να μπορεί να ακούγεται από όλους, αλλά και για να έχει καλύτερη επαφή με όλους τους παρευρισκόμενους. «Το έμαθα από τον Δήμο, γιατί με βάζουν και κάθομαι στο κεφάλι. Αν κάθεσαι στο κεφάλι και είναι ένα τραπέζι τεράστιο, ούτε βλέπεις ούτε ακούς. Τότε κάθομαι στην μέση και κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ελιά
Η Δραμινή εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Τσιλεπώνη, η οποία υπηρετεί το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, είναι μια εκ των 10 Ελλήνων και Ελληνίδων εκπαιδευτικών στους οποίους απονέμεται το Βραβείο Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Σε ανάρτησή της στο facebook η Βουλευτής Ν. Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου αναφέρει: ««Θερμά συγχαρητήρια στη Δραμινή εκπαιδευτικό Κατερίνα Τσιλεπώνη και στο 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου.
Απέσπασαν το Βραβείο Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές από την UNESCO. Μια σημαντική διάκριση για σχολικές δράσεις (2016-2017) Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Αγωγής της Υγείας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ελπίδας και προόδου. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζονται τα παιδιά μας και η χώρα μας. Μπράβο σας!».
Η ρίγανη