ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Εβδομήντα εννέα φορείς από όλη την χώρα συνυπογράφουν για πρώτη φορά επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους. Απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών, ζητούν το αυτονόητο. Να συνεχίσουν τα παιδιά τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις ειδικές θεραπείες που χρειάζονται.

Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες (με αυτισμό και νοητική υστέρηση) καθώς και με κινητικές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και εμποδίων από τη γέννηση των παιδιών τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους και χρειάζονται το κράτος αρωγό.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται όμως στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν ότι μόλις το παιδί τους ενηλικιώνεται (μετά τα 18 έτη), συχνά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περικόπτουν τις μισές θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες, χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισόβιες. Η διακοπή παροχής των απαραιτήτων θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των ιατρών και των θεραπευτών αλλά και κατά παράβαση των ίδιων των νόμων που ορίζουν την συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών στην ενήλικη ζωή.

Σας επισυνάπτεται η επιστολή των φορέων για τις δικές σας ενέργειες άρσης του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τις απαραίτητες Ειδικές Θεραπείες και να μας ενημερώσετε σχετικά.