ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ

Εισαγωγή – διπλωματική μεταγραφή – υπομνηματισμός, Δράμα 2018

Δημήτρης Α. Πασχαλίδης – Χρίστος Π. Φαράκλας

 

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Τούτη τη θυμόσοφη ρήση ακολουθώντας, επιχειρεί η ταπεινότητά μου να αναφερθεί σ’ ένα κορυφαίο πόνημα των καλών φίλων Δ. Πασχαλίδη και Χρ. Φαράκλα, που είδε το φως της δημοσιότητας στη Δράμα το 2018 με την οικονομική στήριξη της ΔΕΚΠΟΤΑ. Πρόκειται για την έκδοση του Κώδικα της Τσατάλτζας.

Προτού αναφερθώ στην εντυπωσιακή έκδοση, θεωρώ αναγκαίο να γράψω λίγες γραμμές για τους πιο πάνω πονήσαντες. Σεμνοί και φιλόπονοι και οι δύο, μακριά από την προσδοκία κάρπωσης οβόλων προσφέρουν εδώ και χρόνια τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον τοπικό πολιτισμό. Και το κάνουν αθόρυβα και σεμνά, ελαυνόμενοι από ασίγαστο και μόνο έρωτα για τον μαρτυρικό τόπο.

Και βέβαια δεν επιζητήσανε γι’ αυτή τους την αξιόλογη προσφορά τον δίκαιο έπαινο. Κάτι τέτοιο κυριαρχεί στη σκέψη άλλων, που το επιζητούν φορτικά.

Θα αναφερθώ σε αδρές γραμμές και στο έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Χωρίς αμφιβολία σημαντικό. Τι έφταιξε όμως και την κλείσανε; Αν τυχόν είχε κάποιες παιδικές ασθένειες, αυτές, νομίζουμε ότι θα μπορούσαν με καλή θέληση να ιαθούν.

Μα για τη ΔΕΚΠΟΤΑ θα μιλήσουμε εκτενώς σύντομα.

Καλαίσθητη η έκδοση εξικνούμενη σε 539 σελίδες μεγάλου σχήματος. Δουλειά πολύ προσεγμένη με επιστημονική υπευθυνότητα. Μια αξιόλογη προσφορά στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό. Ένα έργο που έπρεπε αναγκαία να δει το φως της δημοσιότητας. Η ταπεινότητά μου τόνισε αρκετές φορές την αναγκαιότητα της έκδοσης μιας τόσο σημαντικής πηγής για την ιστορία του τόπου μας.

Και εκείνο το αίτημα ήχησε θετικά στα ώτα των δύο εξαίρετων πνευματικών ανθρώπων. Θυσιάζοντας τον πολύτιμο χρόνο τους συναδελφωμένο με κόπο πολύ, αγωνία, υπευθυνότητα επιστημονική εμπλούτισαν τον χώρο της τοπικής ιστορίας μ’ ένα εξαίρετο βοήθημα για όσους φλέγονται σοβαρά για τη γνώση της τοπικής ιστορίας. Γιατί ο Κώδικας της Τσατάλτζας είναι μια ακριβής και πολύ χρήσιμη ιστορία 74 χρόνων. Και αυτόν τον Κώδικα, που διασώθηκε από την καταστροφική μανία του χρόνου και των ανθελλήνων τον διατήρησαν ως κόρη οφθαλμού φιλοπάτριδες Έλληνες.

Ο Κώδικας διαρθρώνεται σε δώδεκα περιόδους. Εύστοχη ομολογούμενα η σκέψη των σχολιαστών για μια τέτοια διάρθρωση. Ακολουθούν 13 παραρτήματα, ευρετήρια, ακρωνύμια, τοπωνύμια κ.α.

Εντυπωσιάζει ειλικρινά η μέθοδος, που ακολούθησαν οι πονήσαντες. Με αυστηρή επιστημονική προσέγγιση καταστήσανε τις ταλαιπωρημένες χειρόγραφες σελίδες σε μια υπεύθυνη παρουσίαση, που με το δίκιο της διεκδικεί επίζηλη θέση στην ιστορική Βιβλιοθήκη. Αληθινό κόσμημα για την τοπική ιστορία. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, οι οποίοι θα επιδοθούν σ’ ένα τόσο κοπιαστικό και αγωνιώδες έργο για την ευπαρουσίαστη έκδοση και των άλλων κωδίκων (Βησσοτσάνης / Ξηροποτάμου, Επαρχιακής Δημογεροντίας Δράμας, Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, Αδριανής κ.ά.).

Ασφαλώς δεν πρόκειται για εύκολο έργο. Θέλει κότσια. Θέλει ειδικές γνώσεις, θέλει υπομονή, θέλει υπευθυνότητα, θέλει επιστημονική κατάρτιση. Κι ακόμη θέλει γενναιόδωρο χορηγό. Θέλει το Δήμο μας μπροστάρη σε μια τέτοια επίπονη προσπάθεια. Κι ακόμη θέλει τον Φορέα εκείνο, που έχει χρέος να απονείμει τον δίκαιο έπαινο στους μοχθήσαντες.

Τον συμβουλευόμουν τον κώδικα για χρόνια, όσο ήταν χειρόγραφος. Είχα εξασφαλίσει ένα φωτοαντίγραφό του χάρη στον νομαρχιακό υπάλληλο Κ. Σταματιάδη. Τώρα χάρη στη φιλική προσφορά του Δημήτρη Πασχαλίδη όχι μόνο τον συμβουλεύομαι τακτικά, αλλά και τον χαίρομαι με την ειλικρινή ζηλευτή εικόνα του.

Ευχαριστώ εγκάρδια τους καλούς φίλους Δ. Πασχαλίδη και Χρ. Φαράκλα για ένα τέτοιο δώρο. Τους εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσουν υγιέστατοι την πορεία μιας προσφοράς ευεργετικής για τον μαρτυρικό μας τόπο.

Σε προσεχή αναφορά μας θα μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτό το αξιόλογο επιστημονικό έργο.