ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

 

  • Για την κατάσταση στα σύνορα: «Οι θεσμοθετημένες δυνάμεις του ελληνικού κράτους, ο στρατός και η αστυνομία, μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση. Κάθε άλλο είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου»
  • Για τον κορωνοϊό: «Αναδεικνύεται η σημασία της λειτουργίας ενός σοβαρού, καλά αναπτυγμένου και οργανωμένου, δημόσιου συστήματος υγείας»
  • Για τις λατρευτικές εκδηλώσεις: «Είναι ευθύνη της Εκκλησίας και πρέπει να πάρει αυτή τις πρωτοβουλίες… Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύσει τέτοιου είδους λατρευτικές εκδηλώσεις, οφείλει όμως να πάρει μια πολύ καθαρή θέση…»
  • Για τις Φυλακές Νικηφόρου: «Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση για την προκήρυξη της πλήρωσης των θέσεων του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

Συνέντευξη τύπου για θέματα της επικαιρότητας παραχώρησε «στο πλαίσιο της επιδίωξης για τακτική και σταθερή ενημέρωση», την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό, θέματα που επικρατούν σε επίπεδο χώρας, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο ζητήματα τοπικού περιεχόμενου.

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε μια πρώτη αποτίμηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, λέγοντας πως «κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ λίγα πράγματα πετύχαμε και αυτά στο συμβολικό επίπεδο. Δεν εκμαιεύσαμε μια δήλωση ουσιαστικής στήριξης, δεν έγινε μια ελάχιστη καν αναφορά στην ανάγκη επανεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί. Ούτε καν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ζητήσαμε, ούτε καν σε κυρώσεις για την Τουρκία». Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του «για το ποια θα είναι η στάση της Κυβέρνησης και για το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα το επόμενο χρονικό διάστημα». Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «πρέπει να επιδιωχθεί μια συνάντηση κορυφής, γιατί είναι και θεσμικά απαραίτητο, αλλά και συμβολικά αναγκαίο, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλη την Ευρώπη και έχει άμεση αντανάκλαση στη συνοχή της Ευρώπης. Να υπάρξει η δήλωση στήριξης της Ελλάδας με την απειλή των κυρώσεων στην Τουρκία, εφόσον δεν ακολουθήσει τα συμπεφωνημένα. Να συγκληθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει μιας συνολικής αντιμετώπισης». «Μέχρι στιγμής βλέπουμε από την Κυβέρνηση ότι έχει μια εντελώς άλλη λογική και σε αυτή την λογική είμαστε απέναντι», πρόσθεσε ο Βουλευτή του Νομού Δράμας.

Όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε πως «απαιτείται απόλυτη ψυχραιμία» και συνέχισε λέγοντας: «Η χώρα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου. Δεν υφίστανται πολεμικές επιχειρήσεις στον Έβρο, δεν υφίστανται εχθροπραξίες στον Έβρο. Στον Έβρο υπάρχει μια πίεση στα ανατολικά σύνορα της χώρας και στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Οι θεσμοθετημένες δυνάμεις του ελληνικού κράτους, ο στρατός και η αστυνομία, μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση. Κάθε άλλο είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου». Ακόμη ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως «στηρίξαμε την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα. Σαφώς η χώρα δικαιούται να κλείσει τα σύνορα. Η χώρα, όμως, όπως δικαιούται να κλείσει τα σύνορα, αναλόγως υποχρεούται να έχει έστω και μια θυρίδα νόμιμης εισόδου, έτσι ώστε η ζωή να συνεχίζεται κανονικά, οι εμπορικές συναλλαγές, οι μετακινήσεις και βεβαίως η δυνατότητα των όποιων πολιτών να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου». Όπως είπε, «η μηνιαία αναστολή των αιτήσεων ασύλου δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη χώρα. Η χώρα συνεχίζει να είναι μέλος υπερεθνικών δεσμών. Συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και αυτού του τύπου οι πρωτοβουλίες και οι μονομερείς πράξεις εκθέτουν τη χώρα διεθνώς και δημιουργούν ουσιαστικά σκιές στο απόλυτα θεσμικό πρόσωπο της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι «όλη αυτή η επιχειρηματολογία και όλη αυτή η λογική της Κυβέρνησης ανοίγει ουσιαστικά ένα δρόμο στον ακροδεξιό λαϊκισμό και βλέπουμε πράγματα ασύλληπτα για ευνομούμενη χώρα», προσθέτοντας πως «δεν έχει καμία σχέση αυτός ο ακροδεξιός κατήφορος με την υπεράσπιση της πατρίδας. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι θέμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι θέμα των στρατιωτικών, είναι θέμα των αστυνομικών και των λιμενικών στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι του κάθε αυτόκλητου υποστηρικτή». Μάλιστα, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για «βαρύτατες ευθύνες της Ν.Δ.», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να καταδικάσουμε όλοι μαζί αυτά τα φαινόμενα και να καλέσουμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τον θεσμικό ρόλο του στρατού και της αστυνομίας».

Μιλώντας για τον κορωνοϊό, ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε τον ιό ως «ασύμμετρη απειλή» και τόνισε πως «αναδεικνύεται η σημασία της λειτουργίας ενός σοβαρού, καλά αναπτυγμένου και οργανωμένου, δημόσιου συστήματος υγείας. Γιατί όλοι ξέρουν, ακόμη και οι λάτρεις της ελεύθερης αγοράς και οι παθιασμένοι φιλελεύθεροι, ότι χωρίς ένα δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η Κυβέρνηση έχει τη συναίνεσή μας στα μέτρα τα οποία οφείλει να πάρει» και επεσήμανε πως πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και τα νοσοκομειακά ιδρύματα, έτσι ώστε «να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει, έτσι ώστε το εθνικό σύστημα υγείας να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων, γιατί χωρίς αυτή τη θεσμική θωράκιση στον τομέα της υγείας είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε». Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε και στην ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς «θα πρέπει κι εμείς ως πολίτες να φτάσουμε στο ύψιστο όριο της ατομικής και κοινωνικής μας ευθύνης» κι έτσι, συνέχισε, οφείλει ο καθένας να παίρνει όλα τα μέτρα, τα οποία συντελούν στον αποκλεισμό του ιού.

Όσον αφορά το θέμα που έχει ανοίξει σχετικά με τις λατρευτικές δραστηριότητες, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Είναι ευθύνη της Εκκλησίας και πρέπει να πάρει αυτή τις πρωτοβουλίες. Εγώ δεν μπορώ να μπω στα δογματικά ζητήματα της θρησκευτικής πίστης, δεν είναι ούτε δουλειά μου ούτε αρμοδιότητά μου. Θεωρώ, όμως, ότι καθ’ οικονομίαν πρέπει να βρει τις λύσεις στο πρόβλημα. Ενδεχομένως να αναστείλει τις λατρευτικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μην συγκεντρώνονται πιστοί στις εκκλησίες, που εξ ορισμού αποτελεί αυτή η συγκέντρωση ευνοϊκή προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ιού. Επίσης, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύσει τέτοιου είδους λατρευτικές εκδηλώσεις, οφείλει όμως να πάρει μια πολύ καθαρή θέση και να μην αφήνει διάφορους υπό το πρίσμα των επιστημονικών ή των θεολογικών απόψεών τους να έρχονται κόντρα στην κοινή λογική και να δημιουργούν αμφιβολίες για τις δυνατότητες που έχουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε σε δύο ειδικά θέματα για το Νομό Δράμας. Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν στο Λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου από την έντονη βροχόπτωση. Όπως είπε, ο ίδιος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος έχει ζητήσει την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη. «Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, αλλά τι αφήνουν αυτές στον κάμπο του Νευροκοπίου και πως θα αντιμετωπιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα» επεσήμανε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου, λέγοντας πως «το θέμα έχει κολλήσει». Όπως είπε, ο ίδιος έχει ενημέρωση πως το ΑΣΕΠ κάνει τις παρατηρήσεις του σε ό,τι αφορά το σχέδιο που του απεστάλη, όμως, συνέχισε, «δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και κυρίως για την προκήρυξη της πλήρωσης των θέσεων του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ». Μάλιστα, ο κ. Ξανθόπουλος είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίσει «αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ και να διοργανώσει το διαγωνισμό το Υπουργείο με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αυτό είναι κάτι που βάλλει ευθέως κατά της ισονομίας, της αξιοκρατίας, φέρνει παλιές λογικές, καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών, που είναι κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών. Και το επιχείρημα περί ταχύτητας και περί ευελιξίας της διαδικασίας δεν μπορεί να έρχεται να αντιστρατεύεται στη νομιμότητα». Το θέμα, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, το παρακολουθεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κι ίδιος ως Βουλευτής, προσθέτοντας πως αναμένονται απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και από τους τοπικούς παράγοντες της Ν.Δ. και από τον τοπικό Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο. «Για εμάς είναι ένα θέμα αρχής και στα ζητήματα αρχής κρινόμαστε όλοι», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.