REUTERS/Dado Ruvic.

Ανοίγει σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου η πλατφόρμα για το εμβόλιο Novavax όπως δήλωσε ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την ενημέρωση του Υπουγείου Υγείας τη Δευτέρα 28/2.

 

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο 2 δόσεων, που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποθηκεύεται σε συμβατικές θερμοκρασίες ψυγείου.

H Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία, Θεοδωρίδου είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ίσως επειδή αυτό το εμβόλιο που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία, πείσει όσους φοβούνται τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων ή του Johnson να εμβολιαστούν.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η παρασκευάστρια εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου Nuvaxovid αύριο Τετάρτη, οπότε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ενεργοποιηθεί για να προγραμματιστούν ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο από σήμερα το μεσημέρι.

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό –όχι για αναμνηστική δόση– και σημείωσε ότι ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει το προσεχές Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει εντός του μηνός συνολικά 474.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο χορηγείται έτοιμη στον οργανισμό. Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλαιά και με αυτή έχουν παραχθεί γνωστά σε όλους εμβόλια, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα.

Χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι κλινικές μελέτες βάσει των οποίων έλαβε έγκριση για χορήγηση κατέδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και της σοβαρής συμπτωματικής νόσου, αντιστοίχως.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Novavax

Το Nuvaxovid (εμπορική ονομασία) είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο και δρα προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί έναντι της COVID-19. Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Στην περίπτωση του εμβολίου COVID της εταιρείας, αυτό περιέχει μια εκδοχή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 (η πρωτεΐνη ακίδας), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο. Περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδας στον ιό και θα είναι έτοιμο να του επιτεθεί. Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να προστατεύσουν από την COVID-19 συνεργαζόμενα για να σκοτώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα εγκεκριμένα εμβόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει ακόμα 4 εμβόλια κατά της COVID. Πρόκειται για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε τεχνολογία mRNA. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Συγκεκριμένα, τα mRNA εμβόλια περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται mRNA και το οποίο έχει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδας. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθεί.

 

Εάν αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό εναντίον του. Το mRNA από το εμβόλιο δεν παραμένει στο σώμα αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson Johnson είναι εμβόλια ιικού φορέα. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον το εμβόλιο της Novavax

Η Novavax είχε τονίσει ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με δεδομένα που είχε δημοσιεύσει στα τέλη Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η εταιρεία επισήμανε ότι η λήψη μίας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου αύξησε ακόμα περισσότερο την ανοσιακή απάντηση κατά της Όμικρον. Τα δεδομένα λήφθηκαν από μελέτες που διεξάγονται για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σε εφήβους.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν «ότι [το εμβόλιο] μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Gregory M Glenn, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία.

Η Novavax εργάζεται για την ανάπτυξη ενός ειδικού κατά της Όμικρο εμβόλιο. Είχε δηλώσει ότι αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή δόσεων του εμβολίου για συγκεκριμένη παραλλαγή τον Ιανουάριο.

Αποτελεσματικότητα που φτάνει το 90% στις κλινικές δοκιμές

Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκε μείωση 90,4% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 από 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα που έλαβαν Nuvaxovid (14 περιπτώσεις από 17.312 άτομα) σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (63 από 8.140 άτομα). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είχε 90,4% αποτελεσματικότητα σε αυτή τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε επίσης παρόμοια μείωση στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε άτομα που έλαβαν το Nuvaxovid (10 περιπτώσεις σε 7.020 άτομα) σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (96 από 7.019 άτομα). Σε αυτή τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 89,7%. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δύο μελετών δείχνουν μια αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax που φτάνει το 90%.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με το Nuvaxovid στις μελέτες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχώρησαν εντός δύο ημερών μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συνηθισμένες ήταν ευαισθησία ή πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, γενική αίσθηση αδιαθεσίας, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία ή έμετος.

Πηγή: news4health.gr