Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με θέμα «Εναέρια μέσα πυρόσβεσης», κατέθεσαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Η Κυβέρνηση από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα. Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Πραγματικά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εναέριων πτητικών μέσων, όπως το Ρωσικό Beriev Be-200, τα 6 μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor (4 με πλωτήρες και 2 με τροχούς), ελικόπτερα Kamov, κλπ. Το δε καλοκαίρι με τις μεγάλες φωτιές ήρθε για κάποιο χρονικό διάστημα και το Ilyushin IL-46.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, από τις 15.6.21 έως τις 9.12.21, κάνουν μνεία σε ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αναφορικά με την προμήθεια οκτώ (8) Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) Α/Φ Air Tractor, ενώ άλλα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών μέσων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης, για αγορά τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α. Ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και

β. Αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Δεδομένου ότι, ήδη έχει παρέλθει το 1ο τετράμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε την αρχή της πυροσβεστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPA ολοκληρώθηκε;

Πόσα πτητικά μέσα αναμένονται και πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας; Σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν;

2. Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ:

3. Θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό;