ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

 

 

  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019
  • Τι απάντησε ο Δήμαρχος Χρ. Μαμσάκου για το περιστατικό με εργαζόμενη στη ΔΕΥΑΔ

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018, με τη συνεδρίαση να ξεκινά περίπου στις 18.20 κι αφού σχηματίστηκε η απαιτούμενη απαρτία. Ουσιαστικά επρόκειτο για δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις, καθώς αρχικά το σώμα απασχολήθηκε με τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019 (Ειδική συνεδρίαση) και στη συνέχεια με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του Δήμου (Τακτική συνεδρίαση).

Πάντως, αφενός το γεγονός ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 ήταν η τελευταία ανάλογη συνεδρίαση στην τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία και αφετέρου ότι ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, δημιούργησαν προεκλογικούς τόνους, με ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, σχόλια και… μπηχτές που αφορούσαν τόσο το σύνολο της τρέχουσας θητείας όσο και το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές τον Μάιο του 2019.

 

Ανεξαρτητοποίηση Λ. Χρυσοχοΐδη

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης ζήτησε το λόγο και ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την παράταξή του. Όπως είπε, λόγω της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του με την παράταξη «Project Δράμα 2020, «αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να δηλώσω ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη που ανήκω σήμερα για λόγους πολιτικής ευθιξίας, τιμιότητας και ηθικής τάξης». Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως τίμησε τη ψήφο των Δραμινών, πως τιμά και σέβεται όλους τους Συμβούλους της παράταξης «πόλη+ζωή», προσθέτοντας ότι «θα ακολουθούσα οποιαδήποτε ενεργή και παρούσα πολιτική λύση υποψήφιου Δημάρχου επιλέγονταν από τους εκλεγμένους και όχι παραιτηθέντες Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής μας». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού κατέθεσε γραπτώς τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του απαγγέλλοντας όρθιος τους στίχους από το ποίημα «Δεν έφταιγεν ο ίδιος» του Μανώλη Αναγνωστάκη, αφιερώνοντάς τους «στο νυν επικεφαλής της πρώην παράταξής μου και στο νυν αρχηγό του, αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό».

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης γίνεται ο δεύτερος Δημοτικός Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται στην παρούσα θητεία, καθώς είχε προηγηθεί ο κ. Νίκος Ηλιάδης, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».

 

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2019

 

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος εισαγωγικά ανέφερε ότι «η κεντρική διοίκηση κάνει το παν για να μειώσει τα έσοδα των Δήμων», ενώ «είναι δρομολογημένος ο τρόπος και το ποσό που θα καταλήξει σε κάθε κωδικό». Παράλληλα, στον τομέα των Δαπανών, οι δαπάνες του Δήμου επηρεάζονται έμμεσα από την κεντρική διοίκηση και την εφαρμογή φόρου εισοδήματος από το 2014 στα έσοδα των Δήμων. Όπως είπε, κάθε χρόνο ο Δήμος Δράμας καταβάλει περίπου 250.000 ευρώ σε φόρους. Συνοψίζοντας, ο κ. Σολάκης επεσήμανε ότι «το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης έχει επίδραση τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες», ενώ πρόσθεσε ότι «και το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι φιλικό». Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Δήμος Δράμας προχωράει σε παρεμβάσεις, επικεντρώνοντας στην πρωτολογία του σε όσα γίνονται από την Κοινωνική και την Τεχνική Υπηρεσία. Ειδικότερα, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο το ποσό είναι 150.000 ευρώ, 90.000 ευρώ διατίθενται για χρηματικά βοηθήματα και 60.000 ευρώ για διατακτικές. Όσον αφορά τα έργα, ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι «η Τεχνική Υπηρεσία παρέχει υπηρεσίες για τους Δήμους όλου του Νομού», ενώ από τη ΣΑΤΑ υλοποιούνται έργα 2,8 εκ. ευρώ και από το ΕΣΠΑ η εκτίμηση για φέτος είναι για έργα 4 εκ. ευρώ.

Οι ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (τεχνικά έργα, προϋπολογισμός και απολογισμός) ενδείκνυνται για ευρύτερη συζήτηση και πολλές φόρες τίθενται ζητήματα γενικής στόχευσης του Δήμου. έτσι συνέβη και σε αυτή την περίπτωση, με την πλειονότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στη Δημοτική Αρχή και για όσα προγραμματίζει, αλλά κυρίως για όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες χρονιές, δίνοντας τον χαρακτηρισμό «αντιαναπτυξιακός» στον προϋπολογισμό. Τελικά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν η Δημοτική Αρχή και η παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και αρνητικά οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

Το περιστατικό στη ΔΕΥΑΔ και τα έργα της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.

 

Στην τακτική συνεδρίαση το ενδιαφέρον στράφηκε στα θέματα της προημερησίας διάταξης συζήτηση, όπου ξεχώρισε το περιστατικό που φέρεται πως συνέβη, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, μεταξύ του Δημάρχου και εργαζόμενης στη ΔΕΥΑΔ, αλλά και η μικρή έκπτωση (περίπου 2%) η οποία σημειώθηκε σε διαγωνισμό της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. (Πρόεδρός της είναι ο Δήμαρχος Δράμας) για το έργο του ΧΥΤΥ Καβάλας.

Για το περιστατικό στη ΔΕΥΑΔ υπήρξαν τοποθετήσεις από όλους τους παρόντες επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν αν όντως συνέβη αυτό, όπως περιγράφεται σε σχετικές καταγγελίες, και αν ισχύουν οι φράσεις που αναφέρεται στην ίδια καταγγελία πως χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Δράμας. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση για το περιστατικό έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ενδεχομένως να σταλεί και στην Εισαγγελία, ενώ σχετική σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας της συνεδρίασης στο Εργατικό Κέντρο. Βέβαια, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν ερωτήματα και για αυτή καθεαυτή την κίνηση του Δημάρχου, να μεταβεί δηλαδή στη ΔΕΥΑΔ, ανεξάρτητα από το τι διημείφθη επακριβώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξαν πλήθος δημόσιων αναφορών το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως σε επίπεδο facebook και όχι μέσω επίσημων ανακοινώσεων. Απαντώντας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι για το θέμα υπάρχει «πολιτική σπέκουλα, ευτυχώς από ορισμένες αντιπολιτεύσεις». Πρόσθεσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «κατά κόρον και όχι μια φορά διαδραματίζεται μια απαράδεκτη λασπολογία στο πρόσωπο ενός θεσμού, γιατί θεσμός είναι ο Δήμαρχος» και «δυστυχώς υπάρχουν υπάλληλοι αυτού του Δήμου που συμμετέχουν έστω με τη διαδικασία της αποδοχής σε τέτοια σχόλια, τότε κάποια στιγμή και η υπομονή τελειώνει». Μάλιστα, έθεσε υπόψη του σώματος και συγκεκριμένη ανάρτηση στο facebook, χρησιμοποιώντας και τις ύβρεις που αναφέρονταν σε αυτήν. Συνέχισε, λέγοντας ότι όταν σε ένα μέσο κοινωνικής ενημέρωσης υπάρχουν τέτοιες αναρτήσεις και αυτές υιοθετούνται από δημοτικούς υπαλλήλους, τότε «οι πρώτοι που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μέρος σε τέτοιες διαδικασίες». Ακόμη, έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος του συμπεριφοράς, μέσα από μια αγανάκτηση που προέρχεται από δεκάδες δημοσιεύματα, που υιοθετούνται από υπάλληλους, τότε ναι, ζητάω πρώτα συγγνώμη από τον κόσμο της Δράμας, γιατί κάθονται και διαβάζουν τέτοια πράγματα για ένα θεσμό, που τα υιοθετούν δημόσιοι υπάλληλοι του Δήμου Δράμας». Ο κ. Μαμσάκος περιέγραψε το περιστατικό όπως συνέβη κατά την άποψη του και το διάλογο που διημείφθη με την εργαζόμενη. «Να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο», είπε ο Δήμαρχος Δράμας, γιατί «τότε θα καταλάβετε ακριβώς ποια είναι η στάση και του Δημάρχου και του ανθρώπου». Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν και αρκετές ακόμη τοποθετήσεις, όπως π.χ. από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσο Χατζηγιάννη, αλλά και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους.

Όσον αφορά το διαγωνισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ πάλι υπήρξαν τοποθετήσεις από όλους τους επικεφαλής της των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θέτοντας το ζήτημα της μικρής έκπτωσης και της συμμετοχής μιας εταιρείας στο διαγωνισμό. Απαντώντας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από την κείμενη διαδικασία και δεν υπήρξε καμία ένσταση. Επίσης εξήγησε ότι επειδή ο διαγωνισμός αφορούσε και την κατασκευή και τη λειτουργία, υπάρχει πολύ μεγάλη έκπτωση στο δεύτερο κομμάτι και μικρή σε αυτό που αφορά την κατασκευή. «Όλες οι διαδικασίες ελέγχθηκαν και προχωρούν τα έργα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δράμας και κάλεσε οποιοδήποτε έχει στοιχεία για κάτι μεμπτό να προσφύγει στην Εισαγγελία.