ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗ

 

Σε ανάθεση αρμοδιοτήτων στους 4 Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Ε. Δράμας, οι οποίοι εκλέχτηκαν με το συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση» προχώρησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του κ. Μέτιου να αφαιρέσει όλες τις αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί μόνο όσες αρμοδιότητες αναφέρονται στη νομοθεσία για τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Μάλιστα, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Κομοτηνή του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Δράμας κ.κ. Χρήστο Γεωργιτσόπουλο, Κώστα Κινατζίδη και Χρήστο Λιθηρόπουλο, στους οποίους μαζί με την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Γεωργία Χειράκη ανατέθηκαν αρμοδιότητες. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάθεση αρμοδιοτήτων Διοίκησης στους Περιφερειακούς Συμβούλους της Δράμας μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη για ανάκληση των αρμοδιοτήτων του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Οι αρμοδιότητες Διοίκησης για την Π.Ε. Δράμας μεταβιβάζονται στους Περιφερειακούς Συμβούλους ως εξής:

  1. Οι αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μεταβιβάζονται στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Γεωργιτσόπουλο.
  2. Οι αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας μεταβιβάζονται στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κώστα Κινατζίδη.
  3. Οι αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας μεταβιβάζονται στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Λιθηρόπουλο.
  4. Οι αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης μεταβιβάζονται στην Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Γεωργία Χειράκη.

Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων θα ισχύσει μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε από πλευράς Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου για αφαίρεση των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη. Η εν λόγω απόφαση του κ. Μέτιου προέκυψε μετά από την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Πατακάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας για το θέμα της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας την περίοδο 2014-2015.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. αναφέρονταν, μεταξύ άλλων: «Η άσκηση της Διοίκησης οφείλει να γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το κύρος των αποφάσεών της να μην αμφισβητείται και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό που ισχύει για όλους, και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του “Καλλικράτη” ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης…».

Βέβαια, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο για να κάνει «όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, κοινωνούς των προβλημάτων» που αντιμετωπίζει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του «από την ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μου». Στην επιστολή του κ. Πατακάκης αναφέρθηκε στο θέμα της οδικής σύνδεσης Δράμας – Αμφίπολης και στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Μάλιστα, ο κ. Πατακάκης ανέφερε για τον κ. Μέτιο ότι «δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας», αλλά «αντιθέτως καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και της καθημερινής λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας…».

Για τη συγκεκριμένη επιστολή στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία γίνονταν γνωστή η αφαίρεση αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη αναφέρονταν ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του».

Από τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» στη Δράμα υπήρξε κοινή δήλωση με την οποία ουσιαστικά εκφράζονταν η στήριξη στον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, με τον οποίο «έχουμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας». «Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις μας για τον τόπο μας και δηλώνουμε ότι δεν ακολουθούμε τον κ. Πατακάκη στην πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει», σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση. (Αναλυτικά, τόσο η επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Πατακάκη, όσο και η ανακοίνωση για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., καθώς και η κοινή δήλωση των 4 Περιφερειακών Συμβούλων της Δράμας δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας «Εργασία… συν» την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017).

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που θα ασκεί από εδώ και πέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, μετά από την απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου, στην παράγραφο 3 του άρθρου 160 του Νόμου 3852 του 2010 («Καλλικράτης») αναφέρεται ότι «οι άμεσα εκλεγόμενοι Αντιπεριφερειάρχες έχουν και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) συντονίζουν και εποπτεύουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας,

β) εκτελούν τις αποφάσεις του περιφερειάρχη, του περιφερειακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα όπου είναι κατά τόπο αρμόδιοι,

γ) ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο περιφερειάρχης,

δ) διατυπώνουν εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας,

ε) έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης,

στ) προεδρεύουν του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας.

«ζ) Συμμετέχει στη διοίκηση κληροδοτήματος, με έδρα την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του, στις περιπτώσεις που προβλέπεται από την πράξη σύστασής του ή κατ’ άλλο νόμιμο τρόπο, η συμμετοχή του Νομάρχη της καταργούμενης με τον παρόντα νόμο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».