ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2018 ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να ξεκινήσω με κάτι, με ένα στοιχείο το οποίο μου φάνηκε εξαιρετικό να ακούγεται από στόμα Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και είναι ότι θα διευρύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες.

Θέλω να σας πω ένα στοιχείο. Το 2017 οκτακόσιες έντεκα χιλιάδες σαράντα οκτώ άτομα ήταν ανασφάλιστοι ασθενείς στα νοσοκομεία. Η δαπάνη για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη ήταν 82 εκατομμύρια ευρώ και τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις 53 εκατομμύρια ευρώ. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε οκτακόσιους έντεκα χιλιάδες ανασφάλιστους; Διότι είναι το ίδιο νούμερο πάνω-κάτω με το 2016. Ποιες κοινωνικές ανισότητες δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να βρεθούν οκτακόσιες έντεκα χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ασφάλιση; Να λέμε, λοιπόν, πράγματα που συνέβησαν στη χώρα και όχι πράγματα που φαντάζεστε.

Επίσης, με ενδιαφέρον άκουσα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα -το Πα.Σο.Κ. χθες και το “Κίνημα Αλλαγής” αύριο με άλλο ΑΦΜ- ανακάλυψε την Ανεξάρτητη Αρχή για τον Προϋπολογισμό της Βουλής. Το 2014 τη διάβασε την έκθεση η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Το 2013, το 2012; Τι έλεγε αυτή η έκθεση; Διότι πάνω-κάτω τα ίδια -και πολύ χειρότερα, θα μπορούσα να πω- έλεγε και τότε. Όμως, μάλλον δεν τη διάβασε.

Το άλλο εκπληκτικό που ακούω είναι για τους στόχους, ότι βάζουμε ψηλά τον πήχη στο 3,5%. Δεν θα ξεχάσω ότι ήταν Πα.Σο.Κ.-Νέα Δημοκρατία, τώρα “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, αύριο “Κίνημα Αλλαγής” με άλλο ΑΦΜ. Πόσος ήταν ο στόχος που έβαλαν για το 2017; Ήταν 4,5%. Πόσος ήταν ο στόχος που έβαλαν για το 2018; Ήταν 4,2% και 3,5% από εκεί και πέρα. Μας κοροϊδεύετε ή μιλάτε στα σοβαρά τώρα; Δηλαδή, δεν είχατε εσείς αυτούς τους στόχους το 2014; Ποιος τους υπέγραψε; Άλλος; Με άλλο ΑΦΜ; Η ίδια η ηγεσία σας δεν ήταν τότε;

Πάμε στις δαπάνες, που είναι ένα ωραίο παραμυθάκι. Λέει η Νέα Δημοκρατία ότι για να μειώσει τη φορολογία, θα περικόψει τις δαπάνες. Μάλιστα. Θα μπορούσαμε, λέει, να γλιτώσουμε 200 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η Κυβέρνηση αυτή την αυξάνει κατά 876 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, την αυξάνει.

Για να μάθουμε, λοιπόν, τι αυξάνει αυτή η Κυβέρνηση ως δαπάνες.

Πρώτον, τα 360 εκατομμύρια είναι για την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα το κάνατε εσείς; Προφανέστατα ναι. Γι’ αυτό και αφήσατε 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Αυτές είναι οι κοινωνικές ανισότητες.

Δεύτερον, αυξήθηκαν οι δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε αυτό θα το κάνατε; Τρίτον, αυξήθηκαν οι δαπάνες κατά 50 εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις της γεωργίας. Ούτε αυτό; Αυξήθηκαν μικρότερα ποσά για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, για αυξημένες αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων, για την ενίσχυση των ΕΛΤΑ. Όλα αυτά δεν θα τα εκτελούσατε; Θα μας πείτε μία ακριβώς δαπάνη που δεν θα εκτελούσατε; Γιατί το να λέτε ότι θα μαζεύατε 200 εκατομμύρια γενικώς και αορίστως δεν είναι πρόγραμμα ούτε «συμφωνία αλήθειας». Είναι συμφωνία φαντασίας. Φαντάζομαι ότι θα βρω 200 εκατομμύρια.

Πάμε στο καλύτερο τώρα. Αντί, λέει, να συγκρατήσουμε κατά 300 εκατομμύρια ευρώ η μισθοδοσία του δημοσίου, την αυξάνουμε κατά 521 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, την αυξάνουμε κατά 521 εκατομμύρια ευρώ. Τι είναι αυτό; Λέτε μόνο το πρώτο κομμάτι. Το πρώτο κομμάτι είναι όντως αυτό. Αυξάνεται κατά 521 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τα 404 εκατομμύρια ευρώ είναι για ασφαλιστικές εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα που ψηφίσαμε. Θα τους αφήναμε ανασφάλιστους; Όχι. Θα τους απολύατε, όπως ήταν ο σχεδιασμός σας και σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2015. Από τα 521 εκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, τα 404 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά. Τα άλλα 100 τι είναι; Είναι η διαφορά προσλήψεων- αποχωρήσεων που πήγε από 1,4 σε 1,5, που σημαίνει ότι προσλάβαμε γιατρούς, δασκάλους και θα προσλάβουμε όσους πυροσβέστες είναι συμβασιούχοι.

Δεν σας ενδιαφέρει, δηλαδή, η υγεία και η παιδεία; Δεν σας ενδιαφέρουν συγκεκριμένοι κοινωνικοί τομείς σε αυτήν τη χώρα, τη στιγμή που στα δικά σας χρόνια όχι απλώς έπεσαν χαμηλά οι άνθρωποι, αλλά κατεξευτελίστηκαν; Δεν σας ενδιαφέρει ότι την ανεργία με αυτά τα προγράμματα που μπορούμε να ολοκληρώσουμε εμείς και να υλοποιήσουμε, την έχουμε ρίξει από το 27% στο 21% και το 2018 θα πέσει κάτω από το 20%; Έχετε καταλάβει ότι από το 9% που πήρατε την ανεργία την πήγατε στο 27%; Έχετε καταλάβει αυτήν τη ζημιά; Την κοινωνική ζημιά στον χώρο της εργασίας την έχετε καταλάβει; Άκουσα μάλιστα και το άλλο. Έγινε καταγγελία για τις ελαστικές μορφές εργασίας. Ποιος τις ψήφισε; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφερε αυτήν τη νομοθεσία; Από τη «χρυσή» οκταετία του Σημίτη και μετά καταξευτελίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Ποιος τα ψήφισε αυτά; Εμείς; Και κάνετε καταγγελία ότι σήμερα οι εργαζόμενοι εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας; Δεν ντρέπεστε λιγάκι γι’ αυτά που λέτε;

Φαίνεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα καταφέρει τον μεγαλύτερο στόχο της, που είναι το τέλος των μνημονίων. Κάτι τέτοιο φαινόταν απίθανο το 2015. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι κατορθωτό. Η δική μας πολιτική στην Κυβέρνηση παράγει θετικά αποτελέσματα για τις λαϊκές τάξεις και για τους νέους, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει μέσω των απαιτήσεων των Θεσμών πολιτικές που είναι νεοφιλελεύθερες. Εμείς δεν έχουμε, όμως, από εδώ και πέρα δικαιολογίες που να καθυστερούν ό,τι θεωρούμε παράλληλο πρόγραμμα προς όφελος της κοινωνίας.

Το 2018, λοιπόν, αυτή θα είναι η προσπάθειά μας, με το πέρασμα των μνημονίων να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε περισσότερα κοινωνικά μέτρα γι’ αυτούς που έχουν πληγεί όλα τα χρόνια της κρίσης».

Να σημειωθεί πως ο κ. Καραγιαννίδης είναι από τους λίγους Βουλευτές που επιλέγει να μιλήσει στο Κοινοβούλιο χωρίς να έχει διαβάζει γραπτό κείμενο.