ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των ξένων προς το Φεστιβάλ»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου για το 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 23ο Διεθνές, το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, παραχώρησαν στα γραφεία του Φεστιβάλ στην Αγ. Βαρβάρα, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αντώνης Παπαδόπουλος και η Διευθύντρια Συντονισμού του Φεστιβάλ κ. Ελευθερία Καβάκα. Στις δηλώσεις τους τα στελέχη του Φεστιβάλ αναφέρθηκαν στην φετινή διοργάνωση και στα κυριότερα χαρακτηριστικά της, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα όσων συμβαίνουν στη Δράμα την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. αρχικά στάθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ, επισημαίνοντας: «Παρόλο που είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Και παρόλο που η οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά μας όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, γιατί οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και από τον Καλλιτεχνικό μας Διευθυντή και η ανταπόκριση που βρήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν διευκολύνει το έργο μας από οικονομική άποψη». Ο κ. Τερζής σημείωσε πως «φέτος για πρώτη φορά υπήρξε χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είμαστε σε αναμονή δεύτερης χρηματοδότησης από άλλο πρόγραμμα» και πρόσθεσε: «Όπως αντιλαμβάνεστε ήδη ανοίγουμε το κεφάλαιο που λέγαμε ότι το Φεστιβάλ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους δρόμους για τη στήριξή του προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι του χρόνου θα έχουμε καλύτερα νέα όσον αφορά τους χορηγούς και βέβαια τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε αποφασίσει πια ότι πρέπει να τα ανοίξουμε και να αποτελέσουν και μια προμετωπίδα του αγώνα μας προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για να κάνουμε αυτό που πρέπει». Σχετικά με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της διοργάνωσης ο κ. Τερζής υπογράμμισε ότι το καλύτερο δώρο ήρθε από το ίδιο το Φεστιβάλ, καθώς «με τη συμπλήρωση 40 χρόνων βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ρεκόρ από την ίδρυσή του. Σε ένα ρεκόρ συμμετοχών από άποψη ταινιών, που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ όσον αφορά τις συμμετοχές. Άρα ο θεσμός μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες πάει καλά. Η συμμετοχή και η αναγνωρισιμότητά του είναι εξαιρετικά υψηλή που σημαίνει ότι και οι δικές μας υποχρεώσεις έναντι του θεσμού γίνονται ακόμη μεγαλύτερες». Τέλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. αναφέρθηκε και στη στήριξη που θα πρέπει να έχει ο θεσμός από όλους όσοι ασχολούνται με τα τοπικά πολιτικά δρώμενα, επισημαίνοντας: «Αυτός ο θεσμός είναι πάνω από όλους και από όλα. Πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα, πάνω από παραταξιακά συμφέροντα και συνεπώς οφείλουν όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των υποθέσεων της Δράμας να έχουν το θεσμό πάνω από αυτούς, γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέραμε και το φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον είναι ευοίωνο για το Φεστιβάλ, γιατί και η τεχνογνωσία υπάρχει και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό είναι γεμάτοι με διάθεση να αγωνιστούν όσο χρειαστεί για να πάει ακόμη καλύτερα».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ «μας βρίσκουν σε μια κατάσταση ωριμότητας οργανωτικής, αλλά και ανταπόκρισης της κινηματογραφικής κοινότητας, η οποία βρίσκεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο». Ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε τρία ποιοτικά φετινά χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, τα οποία αποτελούν «ουσιαστική συμβολή στον εορτασμό των 40 ετών, πέρα από τα πάρτυ και τις εορταστικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που και αυτά χρειάζονται». Το πρώτο στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «το Φεστιβάλ από φέτος δουλεύει με δική του ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι δεχόμαστε πια ταινίες από όλο τον κόσμο. Και περισσότερες και πολύ πιο εύκολα. Το μεγάλο όφελος φέτος της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ότι καταφέραμε στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 να έχουμε πάρα πολλές ταινίες». Μάλιστα, «το 54% περίπου των διαγωνιζομένων ταινιών είναι του 2017». Το δεύτερο ξεχωριστό στοιχείο του φετινού Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή, είναι η διοργάνωση ημερίδας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους» με ομιλητές Πανεπιστημιακούς και ανθρώπους της 7ης Τέχνης και προβολή ταινιών που σχετίζονται με το θέμα της ημερίδας. «Είναι μία πολύ εξειδικευμένη εκδήλωση που απευθύνεται στο πλατύ κοινό» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο το Φεστιβάλ έρχεται πάρα πολύ κοντά στο θεατή, στον απλό πολίτη». Τέλος, το τρίτο ποιοτικό χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι «έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των ξένων προς το Φεστιβάλ». «Αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των ξένων που θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ και μας θέτει προ καινούργιων δεδομένων πια» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και τόνισε ότι «σε λίγο θα μιλάμε για 100 τουλάχιστον ξένους μόνο. Σε ένα δυο χρόνια. Όχι στο απώτερο μέλλον». Ο κ. Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι «ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να υποδεχτούμε τους καλεσμένους και να δημιουργήσουμε άριστες συνθήκες προβολής των ταινιών τους».

Η Διευθύντρια Συντονισμού κ. Ελευθερία Κάβακα στάθηκε στις δράσεις του Φεστιβάλ για τα παιδιά των σχολείων. Για τις παιδικές προβολές «το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο από όλα τα σχολεία και όχι μόνο από την πόλη της Δράμας» και για αυτό προστέθηκαν και δεύτερες προβολές. Μάλιστα, λόγω της ποιότητας των ταινιών που προβάλλονται κάθε χρόνο υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για συμμετοχή στις παιδικές προβολές του Φεστιβάλ. Επίσης, όπως τόνισε η κ. Καβάκα, το «Πάμε Ραδιόφωνο», το οποίο απευθύνεται πάλι σε παιδιά, έχει βρει εξίσου μεγάλη ανταπόκριση.

 

«Ανεβαίνουν οι συμμετοχές, αλλά οι χώροι προβολής είναι περιορισμένοι»

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου τέθηκε και το ερώτημα για τη στέγη του Φεστιβάλ, ένα διαχρονικό ζήτημα, καθώς και για το αν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα. Ο κ. Τερζής ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε αποσυνδέσει το Φεστιβάλ με την Καπναποθήκη Περδίκα, γιατί η Καπναποθήκη Περδίκα έχουμε την εκτίμηση ότι θα αποτελεί ένα όνειρο απλησίαστο, τουλάχιστον για τις σημερινές εποχές, αλλά το Φεστιβάλ πρέπει να πορεύεται ανεξάρτητο και με στόχους δικούς του». Ο κ. Παπαδόπουλος για το ίδιο θέμα σημείωσε «προσωπικά, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, μέχρι φέτος δεν το είχα αποσυνδέσει. Από φέτος σταμάτησε και για μένα να αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης, μετά από όλο αυτό το δωδεκάμηνο που έκανα πολλές επαφές σε υψηλότατο επίπεδο. Η αναζήτηση θα κατευθυνθεί αλλού όμως. Το ότι είναι το αδύναμο σημείο του Φεστιβάλ είναι. Το ότι θα πρέπει να βρούμε άλλη λύση πρέπει. Και μάλλον θα τη βρούμε». «Σκεφτόμαστε και προς κάποια άλλη κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Επανερχόμενος ο κ. Τερζής ανέφερε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στέγαση του Φεστιβάλ, «γιατί θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια σίγουρα. Ανεβαίνει το Φεστιβάλ, ανεβαίνουν οι συμμετοχές, αλλά οι χώροι προβολής είναι περιορισμένοι. Έχουμε ένα αδύνατο σημείο εδώ, που όσο το Φεστιβάλ ανεβαίνει από συμμετοχές τόσο θα αναδεικνύεται το πρόβλημα που έχουμε». Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του πρόσθεσε ότι «μια αίθουσα 500 θέσεων τουλάχιστον την έχουμε απόλυτη ανάγκη και την εξακολουθούμε να την παλεύουμε».