Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Σ. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΔΡΑΜΑΣ

 

Επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κόμματος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εξορμήσεων του Κ.Κ.Ε. σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κλιμακίου του Κ.Κ.Ε. στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων μοιράστηκε στους πρόσφυγες η ανακοίνωση του Κόμματος, η οποία κυκλοφορεί σε διάφορες γλώσσες, έγινε συνάντηση με τους υπεύθυνους του Κέντρου, ξενάγηση στους χώρους, ενώ υπήρξε και συνομιλία με τους εργαζόμενους από τους οποίους εκφράστηκε το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν το επόμενο διάστημα.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Ζαριανόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι υποδομές μπροστά από ενδεχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. και εξελίξεις που θα αυξήσουν δραματικά τον αριθμό των προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για όλους και το κύριο να τους δοθεί η δυνατότητα για άμεση μετακίνησή τους στη χώρα που επιθυμούν. Επίσης, αναδείχτηκε το πρόβλημα μη έκδοσης ΑΜΚΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον πληθυσμό των προσφύγων

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε. παραθέτει στοιχεία σχετικά με τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας επισημαίνοντας τα εξής:

«Η συγκεκριμένη Δομή φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 330 περίπου πρόσφυγες κυρίως οικογένειες Κούρδων και Σύρων. Επίσης λειτουργεί Safe Zone (Προστατευόμενες Περιοχές Ανηλίκων) για τα ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά που διαχειρίζεται η ΜΚΟ, “ΑΡΣΙΣ”. Υπάρχουν και πρόσφυγες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους οποίους δεν παραχωρείται ούτε κρεβάτι , μόνο ξηρά τροφή και δυνατότητα μπάνιου.

Όλα τα προσφυγόπουλα πηγαίνουν σε ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων) σε πρωινό πρόγραμμα σχολείων της Δράμας εκτός από αυτά που βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία και η εκπαίδευσή τους γίνεται μέσα στο χώρο της Δομής.

Παράλληλα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει και η “Solidarity Now” (του Τζ. Σόρος).

Στον τομέα της Υγείας, μετά την αποχώρηση των «Γιατρών του Κόσμου» τώρα είναι στο ΚΕEΛΠΝΟ. Υπάρχει πρόταση από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας για συνεργασία και υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα προβλήματα και ελλείψεις».