ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε στη Ρόδο και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ Σταύρος Μάτσης είχε συνάντηση μαζί του στην οποία του έθεσε σημαντικά αιτήματα του Περιφερειακού και κυρίως του Εβδομαδιαίου Τύπου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Παππάς που υποστήριξε προς τον Υπουργό με θέρμη τα αιτήματά μας.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να υπάρξει στο προσεχές διάστημα συνάντηση στην Αθήνα με μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ για να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου μας.

 

Τα αιτήματα όπως τα διατύπωσε στον Υπουργό ο Σταύρος Μάτσης

 

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ Σταύρος Μάτσης ανέφερε στον Υπουργό ότι από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, οι περιφερειακές εφημερίδες έχουν υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα που αυτό πλέον αντανακλά και στην κυκλοφορία μας.

Με αφορμή την συνάντησή μας αυτή θα ήθελα να σας κάνω γνωστά κάποια σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας και έχουν σχέση με το Υπουργείο σας.

1ον Μέτρα στήριξης λόγω covid19

Οι επαρχιακές εφημερίδες έμειναν ανοικτές σε όλη την διάρκεια της πανδημίας με μεγάλο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις μας.

Συγκεκριμένα, μόνο στο πρώτο lock-down δόθηκε η δυνατότητα στις ημερήσιες εφημερίδες να μην κυκλοφορήσουν για 15 ημερολογιακές ημέρες και στις εβδομαδιαίες να παραλείψουν να εκδοθούν σε 4 εκδόσεις. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι συνάδελφοι εκδότες ούτε αυτήν την δυνατότητα έκαναν χρήση, μιας και έκριναν ότι προέχει η ενημέρωση των πολιτών.

Στο επόμενο διάστημα όμως, διαπιστώσαμε ότι όλα τα μέτρα στήριξης λόγω covid19, τόσο μέσω του υπουργείου σας, όσο και των Περιφερειών, απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70%, κάτι που μας έθετε εκτός όλων αυτών.

Έτσι, τα χρήματα διοχετεύθηκαν μόνο σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές και είχαν μηδενικό τζίρο.

Αντιθέτως, εμείς που είμαστε ανοικτοί, είχαμε μείωση τζίρου μικρότερη, αλλά οι ζημιές της συγκεκριμένης κρίσης ήταν πολύ σημαντικές μιας και απευθυνόμασταν σε μια αγορά κλειστή, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες, η διαφήμιση μηδενική και οι προκηρύξεις του δημοσίου γίνονταν οι περισσότερες χωρίς δημοσιότητα και με επείγουσες διαδικασίες λόγω του covid19.

Στο διάστημα αυτό όμως τα έξοδα έτρεχαν, μιας και μια ανοικτή επιχείρηση δεν μπορούσε να βάλει σε αναστολή παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπαλλήλων της, πλήρωνε κανονικά χαρτί, τυπογραφείο, δημοσιογράφους, λοιπό προσωπικό, διακίνηση κ.λ.π.

Έτσι, ο τζίρος μπορεί να μην μειώθηκε π.χ. 70%, αλλά ακόμη και μια μείωση 20% ή 30%, μεταφράζεται σε μεγάλες ζημιές που πλέον θα κληθούμε να ρυθμίσουμε σε πολλές δόσεις που θα μας υποθηκεύσουν το μέλλον για πολλά χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

α) Να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο σας που να απευθύνεται στις επιχειρήσεις μας που θα δίνει ένα εφάπαξ ποσό σε κάθε εφημερίδα για την αντιμετώπιση των ζημιών λόγω covid19. Το πως θα γίνει αυτό, είμαστε στην διάθεσή σας να το συζητήσουμε αναλυτικά.

β) Να χαριστούν σε ποσοστό 100% οι επιστρεπτέες προκαταβολές που τυχόν έχει πάρει μικρή μερίδα των μελών μας.

2ον Πρόγραμμα επιδότηση διακίνησης έντυπου τύπου.

Ανάλογο πρόγραμμα με αυτό των εφημερίδων της Αθήνας να δοθεί και στις εφημερίδες της περιφέρειας.

Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας διακινούνται μέσω ενός πρακτορείου, οι εφημερίδες της περιφέρειας διακινούνται με δικούς τους διανομείς που πάνε την εφημερίδα κάθε πρωί πόρτα – πόρτα στον αναγνώστη.

Έτσι, για την δική μας περίπτωση θα πρέπει να επιδοτηθούν η μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά των διανομέων μας.

3ον πρόγραμμα στήριξης τύπου.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι το πρόγραμμα στήριξης του τύπου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα μετατρέπεται απλά σε πληρωμή οφειλών του 2% των εφημερίδων μας προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Αφού φορτωθήκαμε ένα λειτουργικό κόστος 2% για μια ζωή στην πλάτη μας, χωρίς ως εκδότες της επαρχίας να έχουμε την παραμικρή απολαβή από όλα αυτά μιας και ο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζει τους εκδότες εάν έχουν από πέντε άτομα προσωπικό και πάνω, το κράτος για όλα αυτά θα καλύψει μόνο το 2% για διάστημα τεσσάρων ετών.

Το ποσό αυτό όμως για τις επιχειρήσεις της επαρχίας δεν θα ξεπεράσει τι 1,5 εκατομμύρια €, από τα 20 συνολικά που έχει δεσμεύσει το υπουργείο σας για τον σκοπό αυτό.

Τα υπόλοιπα θα πάνε σε ΜΜΕ της Αθήνας.

Το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 4 εκ € για την επαρχία. Ζητάμε να υπάρξει το ίδιο ποσό για στο νέο πρόγραμμα, να δοθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% στον ΕΔΟΕΑΠ και το υπόλοιπο ποσό να μοιρασθεί στις εφημερίδες της Περιφέρειας.

Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που θα καρπωθεί η περιφέρεια από το ποσό των 20 εκ € δεν θα ξεπερνά το 7,5% και το υπόλοιπο θα πάει στις επιχειρήσεις της Αθήνας, κάτι που είναι εντελώς άδικο.

4ον Μηδενικό ΦΠΑ στο χαρτί.

Ένα ακόμη μέσω ελάφρυνσης των εφημερίδων μας θα ήταν να υπάρξει τόσο για το διάστημα της πανδημίας (επιστροφή χρημάτων που καταβλήθηκαν) αλλά να είναι και ένα μέτρο που θα ισχύει από εδώ και στο εξής, να έχει το δημοσιογραφικό μόνο χαρτί, ΦΠΑ 0%.

5ον Μηδενικό ΦΠΑ στις πωλήσεις των εφημερίδων.

Εδώ και καιρό έχει τεθεί θέμα να υπάρξει ΦΠΑ 0% και στις πωλήσεις των φύλλων των εφημερίδων μας.

6ον Διαφήμιση

Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ έχει μεγάλο κονδύλιο δημοσιότητα το οποία όμως για αρκετά χρόνια δεν έχει διοχετευτεί στα ΜΜΕ. Ζητάμε να ενεργοποιηθούν τα κονδύλια αυτά και το 30% να πάνε στα ΜΜΕ της επαρχίας όπως ο νόμος ορίζει.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ