ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ- ΚΑΛΛΙΦΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ

 

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Α. Πατακάκης ανέφερε ότι υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμούς
  • Υποψίες για εμπρησμούς από κτηνοτρόφους σε συγκεκριμένες περιοχές σε τακτά χρονικά διαστήματα (Περιστεριά, Πλατανιά, Μαυροκορδάτος, Ψηλή Ράχη, Ξηροπόταμος και Κύργια)

 

 

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο Διοικητήριο την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη.

Η συνεδρίαση κρίθηκε επιβεβλημένη έπειτα από τις 2 μεγάλες φωτιές που καταγράφηκαν στο Νομό Δράμας το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου. Αρχικά, το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου ξέσπασε φωτιά, στην περιοχή Βαθυλάκκου – Μοναστηρακίου από τυχαίο γεγονός όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση. Λόγω της έντασης του ανέμου η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα φτάνοντας στην περιοχή Ταξιαρχών – Καλλιφύτου. Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Μαυροκορδάτου του Δήμου Παρανεστίου και οφείλεται, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σε εμπρησμό, καθώς ξέσπασε σε 4 διαφορετικά σημεία. Σύμφωνα με εκτίμηση του Διευθυντή Δασών κ. Ανδρέα Τσίγγη, αν και ολοκληρωμένη καταγραφή θα γίνει τις επόμενες ημέρες, και οι δύο φωτιές έκαψαν συνολικά περίπου 12.000 στρέμματα (8.000 η φωτιά στις περιοχές Βαθυλάκκου – Ταξιαρχών – Καλλιφύτου και 4.000 η φωτιά στο Μαυροκορδάτο). Το συγκεκριμένο τριήμερο κινητοποιήθηκαν συνολικά στη Δράμα 300 άτομα, πυροσβέστες και εθελοντές, και 75 οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα). Κάποιοι μάλιστα πυροσβέστες ήρθαν από Γιάννενα, Τρίκαλα και Κατερίνη, ενώ κινητοποίηση προσωπικού υπήρξε από όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ..

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Τσεπίλης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μαμαρίκας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης.

Τοποθετούμενος εισαγωγικά ο κ. Πατακάκης έκανε λόγο για «τεράστια οικολογική καταστροφή» και «τεράστια οικονομική καταστροφή». «Θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα. Θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε. Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν μπορεί να σηκώνονται 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα μέσα σε μια βδομάδα. Και δεν μπορεί να έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές και πάνω από 150 πυροσβέστες, από τον Έβρο μέχρι τα Γιάννενα και να έχουμε τέτοια προβλήματα. Να είναι σε απόγνωση όλο το σύστημα, γιατί παράλληλα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαμε 7 πυρκαγιές» ανέφερε ο κ. Πατακάκης και πρόσθεσε: «Από απροσεξία, από ανευθυνότητα, από ανθρώπους οι οποίοι παρόλες τις ενημερώσεις, τα έντυπα τα οποία κυκλοφορούν, την ενημέρωση μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους συμμετέχοντες διάφορα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των κατασβέσεων των φωτιών, αλλά και προτάσεις για να αντιμετωπίζονται καλύτερα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η συζήτηση βέβαια επικεντρώθηκε στις φωτιές που καταγράφονται κάθε χρόνο στο Νομό από εμπρησμούς και οι υποψίες βαρύνουν κτηνοτρόφους. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α.Μ.Θ. κ. Δημητρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε εθελοντές και φορείς για την «τέλεια συνεργασία», σημείωσε πως εδώ και 20 χρόνια υπάρχουν επαναλαμβανόμενες φωτιές σε περιοχές όπως η Περιστεριά, η Πλατανιά, ο Μαυροκορδάτος, η Ψηλή Ράχη, ο Ξηροπόταμος και τα Κύργια, ζητώντας να ληφθούν μέτρα και να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Στο ζήτημα της θεσμικής αντιμετώπισης από εδώ και πέρα, ο Διευθυντής Δασών κ. Τσίγγης ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες, γεγονός που σημαίνει ότι για 10 χρόνια δεν θα επιτρέπεται η βόσκηση, ενώ η υπηρεσία του, σε συνεργασία με Αστυνομία και Πυροσβεστική, θα περιπολεί στις περιοχές αυτές. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν πάει άλλο», υπογράμμισε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, αναρωτήθηκε αν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Δράμας με το μεγαλύτερο Δασαρχείο και τεράστιο ορεινό όγκο να έχει φωτιές κάθε χρόνο σε πεδινά σημεία. Ο κ. Δημητρακόπουλος απευθυνόμενος προς τους κτηνοτρόφους και τον Πρόεδρο κ. Κιτσουκάκη είπε πως «κάθε κοπάδι έχει και μαύρα πρόβατα», σημειώνοντας πως ευθύνη δεν φέρουν όλοι οι κτηνοτρόφοι, αλλά κάποιοι εξ αυτών. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κιτσουκάκης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι, όμως δεν ευθύνεται η συντριπτική πλειοψηφία για αυτό. Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων επεσήμανε ότι θεωρήθηκε ύποπτος και ο ίδιος και ότι και παρακολουθείται το τηλέφωνό του εδώ και έναν χρόνο και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχουν στοιχεία να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που πρέπει.

Ουσιαστικά, αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι υπάρχουν υποψίες ότι δράστες εμπρησμών σε συγκεκριμένες περιοχές του Ν. Δράμας είναι κτηνοτρόφοι, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις ώστε να αποδοθούν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στους φυσικούς αυτουργούς. Βέβαια, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, αντίστοιχη συνεδρίαση ΣΟΠΠ είχε πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο και πέρσι, όμως οι φωτιές επαναλήφθηκαν και φέτος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε: «Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίσαμε να κάνουμε άμεσα τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για να καταγράψουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, τις ελλείψεις, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Από τα στοιχεία που μας έδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμούς και στις δύο περιπτώσεις πυρκαγιών. Σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε παράλληλα ότι η ανοχή της πολιτείας έχει σταματήσει και όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουν τέλος. Το ζήτημα είτε του εμπρησμού, είτε της αμέλειας άπτεται της τήρησης των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις. Πιστεύουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι θα καταλάβουν την βλάβη που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον. Βλάβη η οποία σε τελική ανάλυση είναι και βλάβη στον ίδιο τους τον εαυτό. Όλοι πρέπει να έχουμε συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μας».