ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Άμεση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με το παράβολο για τις θέσεις στην Ειδική Αγωγή», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

Άμεση είναι η ανάγκη αποσαφήνισης της στάσης που θα τηρήσει το Υπουργείο σας και της λύσης που τελικά θα προωθήσει απέναντι στις χιλιάδες των απορριπτέων εκπαιδευτικών από τις προκηρύξεις 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/ 2019 και 3ΕΑ/ 2019 του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λόγω διαφόρων προβλημάτων (π.χ. ασάφεια οδηγιών, τεχνικά ζητήματα, αστοχίες ηλεκτρονικού συστήματος κλπ) δεν κατάφεραν τελικά να καταβάλουν το αναγκαίο παράβολο (αξίας 3 Ευρώ) και τελικά απερρίφθησαν, παρόλο που πληρούσαν όλα τα απαραίτητα προσόντα.

Τα προβλήματα που προέκυψαν με την κατάθεση του παράβολου είναι πολλά και διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Πολλοί εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ασάφεια οδηγιών ενώ τους δινόταν η ψευδής – όπως αποδείχθηκε τελικά – βεβαιότητα ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας, αφού έχοντας συμπληρώσει το IBAN και έχοντας πάρει Κωδικό Παραβόλου, θεώρησαν ότι η αίτησή τους είναι ενεργή και υποβλήθηκε επιτυχώς. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής από το ηλεκτρονικό σύστημα, γεγονός που τους έκανε να πιστεύουν ότι το παράβολο είχε πληρωθεί και η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, αφού είχαν στα χέρια τους Αριθμό Μητρώου.

Σε πρόσφατη συνάντηση της ΔΟΕ με την ηγεσία του ΑΣΕΠ η Ομοσπονδία κατάθεσε συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που τελικά οδήγησαν στη μη καταβολή του παράβολου άμεση είναι η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

Επειδή, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια κατάφωρη αδικία εις βάρος αυτών των εκπαιδευτικών

Επειδή, αφορά περισσότερους από 1.800 εκπαιδευτικούς ΕΑ

Επειδή, εκπνέει η προθεσμία των ενστάσεων στις 2 Δεκεμβρίου 2019

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μείνουν εκτός προσλήψεων για τα επόμενα τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές

Επειδή, η στελέχωση της Ειδικής Αγωγής με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς είναι άμεση ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

Πώς σκοπεύει το Υπουργείο σας να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που απερρίφθησαν λόγω της μη καταβολής του παραβόλου στις προαναφερθείσες Προκηρύξεις;