ΑΡΘΡΟ
Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου
Πτυχιούχου του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Ισχυρό «χαστούκι» δέχτηκε ο Πρόεδρος Trump από το Κογκρέσο έπειτα από την ανατροπή του veto, που είχε ασκήσει κατά του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) για το έτος 2021, αψηφώντας τις συστάσεις των εσωκομματικών του κύκλων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι διανύει τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, εξακολουθεί να προκαλεί, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα, προς το πρόσωπό του, επιδιώκοντας έως και την τελευταία στιγμή την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων του. Το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκε προήλθε εκ των έσω και πιο συγκεκριμένα από τη Γερουσία, όργανο το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, που, όπως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένοι να προσυπογράψουν τις σπασμωδικές αντιδράσεις του, οι οποίες αποδίδονται ασφαλώς στην αδυναμία παραδοχής της ήττας του, ανακυκλώνοντας τις συζητήσεις περί πτώσης του στους εσωκομματικούς κύκλους. Μάλιστα, ο Trump έσπευσε να προβλέψει τη δυσμενή για τον ίδιο έκβαση της ψηφοφορίας της Γερουσίας, προσβάλλοντας δημόσια το κόμμα του δηλώνοντας ότι «η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να εγκριθεί ο κακός νόμος για την άμυνα».
Η χρήση του veto από μέρους του δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, δεδομένου ότι έχει ασκήσει άλλες 8 φορές veto κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα οποία έως τώρα είχαν εγκριθεί από τη Γερουσία, δεδομένης της κομματικής πειθαρχίας, που χαρακτήριζε τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, οι αλαζονικές φιλοδοξίες του δεν κατάφεραν να ευοδωθούν, καθώς η Γερουσία καταψήφισε το veto του σε ποσοστό που ξεπερνά τα 2/3 των ψήφων, όπως προβλέπεται, με 81 ψήφους υπέρ και 12 κατά, το οποίο εξασφαλίζει την παράκαμψη των ενστάσεών του. Την ίδια στάση κράτησε και η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία είχε ήδη καταψηφίσει το veto του, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, 322 ψήφων έναντι 87. Μάλιστα, η άσκηση veto χαρακτηρίστηκε ως ασέβεια, δεδομένου ότι εγκρίνεται από το Κογκρέσο τα τελευταία 59 χρόνια και με τον προϋπολογισμό να θεωρείται ιερός για τα μέλη του Κογκρέσο.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, την απόσυρση 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, την απαγόρευση στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Η.Π.Α., τη χορήγηση όπλων στην Ουκρανία, ενώ εμπεριέχει πρόβλεψη για αύξηση κατά 3% του μισθού των εργαζομένων στον τομέα της άμυνας, αλλά και την μετονομασία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, οι οποίοι υπερασπίζονταν τη δουλεία.
Αν και πολλοί απέδωσαν την άρνησή του στις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον Πρόεδρο Erdogan, ο ίδιος στις δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο αμυντικός προϋπολογισμός ευνοεί έμμεσα την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ, όπως δήλωσε, θεωρεί ασέβεια τη μετονομασία των αμερικανικών βάσεων. Άλλη μία ένστασή του ως προς τον προϋπολογισμό είναι το γεγονός ότι δεν καταργεί τη διάταξη που αφορά την προστασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία προβλέπει την αποποίηση της ευθύνης των ιστοσελίδων για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες τους. Το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος έχει πολλάκις στρέψει τα πυρά του κατά των social media, κατηγορώντας τα ότι τον στοχοποιούν εσκεμμένα, όντας προκατειλημμένα εναντίον του.
Η άσκηση veto επέφερε σημαντικές εντάσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στις πιέσεις Trump και τις αποφάσεις του Πεντάγωνου. Μάλιστα, ισχυρά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μέλη της Γερουσίας δεν δίστασαν να τοποθετηθούν δημόσια κατά του veto, παρακινώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών, Mitch McConnell, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε αναγκαία την ψήφιση του προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της υπεροχής των Η.Π.Α. έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ και ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Jim Inhofe, Πρόεδρος της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας και στενός φίλος του Trump δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του προέδρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «ζωτικής σημασία» για την εθνική ασφάλεια και τα αμερικανικά στρατεύματα. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε αυστηρότερο τόνο, ήταν και οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, η οποία χαρακτήρισε απερίσκεπτη την ενέργεια του Trump να αρνηθεί την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον αμυντικό μηχανισμό, καταδικάζοντας παράλληλα και τις τοποθετήσεις του σχετικά με τη μετονομασία των στρατιωτικών βάσεων, υπογραμμίζοντας ότι αντιτίθενται στις προσπάθειες για την πάταξη του ρατσισμού, υπονομεύοντας τις αξίες του αμερικανικού έθνους.
Ο Trump θορυβούμενος από τις εσωκομματικές αντιπαλότητες, που προκάλεσε με την άσκηση του veto, αλλά και με την άρνησή του να αποδεχτεί το απερχόμενο τέλος της προεδρικής του θητείας, επιδιώκει πλέον να δώσει ένα τέλος στο διχασμό εντός των κομματικών κύκλων των Ρεπουμπλικανών, συσπειρώνοντας τα μέλη του εν όψει της τελευταίας του ομιλίας ως Πρόεδρος των Η.Π.Α., στις 6 Ιανουαρίου, στην οποία πρόκειται να αναλωθεί, για ακόμη μία φορά, στη θεωρία του περί εκλογικής νοθείας, ενώ θα κληθεί να απολογηθεί και για το ακουστικό ντοκουμέντο, που δημοσίευσε η Washington Post, στο οποίο ο ίδιος φαίνεται να πιέζει εκλογικό αξιωματούχο της Georgia να αλλάξει τα εκλογικά αποτελέσματα.
*Το άρθρο της κ. Γιαννακοπούλου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.offlinepost.gr