ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Εκατοντάδες Δραμινοί πολίτες, κάθε ηλικίας, κρατώντας ροζ μπαλόνια και έχοντας στο πέτο το σύμβολο κατά του καρκίνου, συμμετείχαν, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, σε πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας από την κεντρική πλατεία έως το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας για να μεταφερθεί το παλλαϊκό αίτημα δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

Πριν την δημιουργία της ανθρώπινης αλυσίδας η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία και διάβασε το ψήφισμα που λίγη ώρα αργότερα θα δινόταν στον Διοικητή του Νοσοκομείου της Δράμας κ. Νίκο Λιάτση.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα, το οποίο δόθηκε επίσης στους Βουλευτές του Νομού, στον Αντιπεριφερειάρχη και στο Δήμαρχο Δράμας, αναφέρονταν τα εξής:

«Προς Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου Δράμας,

Διοικητή κ. Νικόλαο Λιάτση,

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για τη δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, έχοντας ως δεδομένο ότι η Δράμα είναι στους τέσσερις πρώτους Νομούς στην Ελλάδα σε θνησιμότητα από καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς, ανέρχονται σε 1.000 άτομα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, εγγεγραμμένα και πολλά περισσότερα άτομα που έχουν καρκίνο και λόγω ταμπού δεν γράφονται στο Σύλλογο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας το 2016, παρακολουθούνται περίπου 900 Δραμινοί με καρκίνο. Στην Αλεξανδρούπολη περίπου 100 και στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης εκτιμούνται ότι παρακολουθούνται περίπου 800 ασθενείς. Επίσης, και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παρακολουθούνται ογκολογικοί ασθενείς από την Δράμα. Μόνο πέρυσι, στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύτηκαν 1.450 ασθενείς από το Νομό μας. Στους ασθενείς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ασθενείς με νεοπλασίες του αίματος, λεμφώματα, χρόνιες λευχαιμίες και ορισμένοι ασθενείς που επιλέγουν να μην καταγραφούν και παρακολουθούνται ιδιωτικά.

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία και το κόστος, σε απώλεια εργατοωρών, σε οδοιπορικά και η ψυχοσωματική καταπόνηση των ασθενών αυτών που πρέπει συνήθως κάθε 20 ημέρες να μετακινούνται σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη για χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Επίσης, είναι γνωστό ότι το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που επιφορτίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών έχει μεγάλη αναμονή στα ραντεβού και οι συνθήκες βραχείας νοσηλείας για χημειοθεραπεία είναι δύσκολες λόγω συνωστισμού και παλαιότητας του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Ακόμη, στο Νοσοκομείο Καβάλας το πλήθος των ογκολογικών ασθενών υπερβαίνει καθημερινά τον αριθμό των 50-60 ατόμων.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την προσθήκη στον σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας χημειοθεραπείας, μονάδα ημερήσιας νοσηλείας με πρόβλεψη για δυο παθολόγους – ογκολόγους, αιματολόγο – ογκολόγο, έναν επιμελητή Α’ και έναν επιμελητή Β’, τέσσερις νοσηλεύτριες, έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν επισκέπτη υγείας.

Υπάρχουν ογκολόγοι, με δυνητικό ενδιαφέρον για τη Δράμα αλλά πρέπει πρώτιστα να αλλάξουν θέση στον Οργανισμό και μετά το Υπουργείο να προκηρύξει τις θέσεις. Στην πρώτη θέση μπορεί να έρθει επικουρικός ογκολόγος ή να αποσπαστεί από άλλο Νοσοκομείο ογκολόγος μέχρι να προκηρυχθεί μόνιμη θέση ογκολόγου και ογκολόγου – αιματολόγου.

Όμως προκειμένου να είναι λειτουργικό το Ογκολογικό Τμήμα, πρέπει παράλληλα να συσταθούν ξανά οι δυο Παθολογικές Κλινικές, όπως υπήρχαν επί 20ετίας, πριν την αναγκαστική συγχώνευση το 2012.

Αυτό κρίνεται ως εντελώς απαραίτητο γιατί μόνο σε δυο Παθολογικές Κλινικές που εφημερεύουν κάθε δεύτερη ημέρα, μπορούν να υπάρξει ασφαλές ιατρικό περιβάλλον με πραγματικές ανέσεις ασθενών, έλεγχο επισκεπτηρίου, καθαριότητα, ηρεμία και αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ώστε οι γιατροί να νοσηλεύουν με επάρκεια τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τέλος, σας αναφέρουμε ότι το δυνητικό κόστος για την δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ογκολογικού Τμήματος θα προέλθει από χρηματοδότηση από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν τα ακόλουθα οφέλη: Καλύτερη ποιότητα ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, μείωση κόστους από την αποφυγή των μετακινήσεων των καρκινοπαθών σε άλλες πόλεις, το οποία καλύπτει ο ΕΟΠYΥ, βελτιστοποίηση ψυχολογίας των ασθενών, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας θα αποτελεί πόλο έλξης για ασθενείς από παρακείμενους Νομούς, αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων ογκολογικών κλινικών Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, καθώς και κίνητρο για προσέλκυση νέων ιατρών και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευομένων.

Περιμένουμε την απάντηση και συνδρομή σας, προς την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των καρκινοπαθών της Δράμας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

Στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας ανέμενε την ανθρώπινη αλυσίδα ο Διοικητής κ. Λιάτσης, ο οποίος και παρέλαβε το ψήφισμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως αξιέπαινη την προσπάθεια όλου του κόσμου της Δράμας για αυτό το κοινωνικό αίτημα για τη σύσταση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας και πρόσθεσε ότι «στον Οργανισμό που έχουμε υποβάλλει έχουμε εντάξει ουσιαστικά αυτή τη σύσταση του Τμήματος, που όπως έχει τεθεί ως κοινωνικό αίτημα θα λύσει πάρα προβλήματα της κοινωνίας της Δράμας». Μάλιστα, ο κ. Λιάτσης επεσήμανε: «Θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, σε συνεργασία με τον ΔΥΠΕαρχη και τον Υπουργό, για να μπορέσουμε με τον καλύτερο τρόπο να προσεγγίσουμε το αίτημα για τη γρήγορη σύσταση αυτού του Τμήματος» και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό για αυτό το Τμήμα».

Στις τοποθετήσεις τους στην είσοδο του Νοσοκομείου οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων στάθηκαν στην αναγκαιότητα υλοποίησης του αιτήματος και πρόσθεσαν ότι με τη δημιουργία της ανθρώπινης αλυσίδας ο κόσμος της Δράμας ενωμένος διεκδίκησε για τον τόπο του.