ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ISOBOX ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

 

  • Τι αναφέρεται στην απάντηση του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη σε ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας Κ. Μπλούχου

 

Προχωρά η διαδικασία δημιουργίας κέντρου ελέγχου για το παραεμπόριο στο Ν. Δράμας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Βουλευτή Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, «μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής και τοποθέτησης ενός isobox, στο σημείο που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές». Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση, η οποία έγινε αποδεκτή, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τον κ. Σταμπουλίδη, για «την ανάπτυξη μόνιμου σταθμού ελέγχου οχημάτων στον κάθετο άξονα Νευροκοπίου με την Εγνατία Οδό, προκειμένου να ελέγχονται φορτηγά και οχήματα προερχόμενα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

Υπενθυμίζεται πως ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή είχε επισκεφθεί τη Δράμα και παραβρέθηκε στην ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Δράμας, στις 16 Φεβρουαρίου 2020, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην περιοχή ο κ. Σταμπουλίδης είχε επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, και το συνοριακό σταθμό στην Εξοχή του Κ. Νευροκοπίου.

Το ζήτημα της δημιουργίας κέντρου ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο Νομό Δράμας, είχε τεθεί δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσω κατάθεσης σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη από τον Βουλευτή του Νομού Δράμας κ. Μπλούχο. Ο Δραμινός Βουλευτής έθεσε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο Ν. Δράμας, ο οποίος αποτελεί μια από τις πύλες εισόδου προϊόντων από την Βουλγαρία. Στην απάντηση της ερώτησης του κ. Μπλούχου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης παραπέμπει σε σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Αναλυτικά, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. Πρωτ. 4802/10-03-2020 ερώτησης του Βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχου Κωνσταντίνου, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Η κυβέρνηση έχει θέσει εξ αρχής στο επίκεντρο των πολιτικών της, την αντιμετώπιση του παραεμπορίου προκειμένου, αφενός να περιορίσει το κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα, αφετέρου να αναδειχθεί στον επενδυτικό κόσμο ότι η χώρα προστατεύει την διανοητική ιδιοκτησία και τα εμπορικά σήματα σε όλο τον κύκλο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδιαρθρώθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός και καταρτίστηκε νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσεων για την εποπτεία και έλεγχο της αγοράς. Αναγνωρίζοντας ότι οι πύλες εισόδου της χώρας αποτελούν καθοριστικό σημείο για την εισροή και διακίνηση παράνομων αγαθών για την ενδοχώρα, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε σε συνεργασία με άλλες εκλεκτικές υπηρεσίες σειρά από ελέγχους σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Α) Κλιμάκια ελέγχου του ΣΥΚΕΑΑΠ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες εκτεταμένους ελέγχους στην ευρύτερη συνοριακή περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με σκοπό την πάταξη του παραεμπορίου προερχόμενο κυρίως από την Βουλγαρία.

Β) Σε συνέχεια της επισκέψεώς του στον Νομό Δράμας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπου σε συνεργασία μαζί σας, παρουσίασε στους τοπικούς φορείς, τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, λαμβάνοντας παράλληλα, ιδία άποψη των ιδιαίτερων συνθηκών που αφορούν την εξέλιξη του παραεμπορίου στην περιοχή, εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την ανάπτυξη μόνιμου σταθμού ελέγχου οχημάτων στον κάθετο άξονα Νευροκοπίου με την Εγνατία Οδό, προκειμένου να ελέγχονται φορτηγά και οχήματα προερχόμενα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Γ) Ήδη, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής και τοποθέτησης ενός isobox, στο σημείο που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές.

Δ) Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι προσεχώς πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την νέα Ενιαία Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου.