«Προέρχομαι από τη Δράμα έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό Νόμο. Έχω έρθει σε επαφή με τους αγρότες και ξέρω ότι τα προβλήματά τους είναι σε όλη την Ελλάδα.. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του αγροτικού τομέα καθώς εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και αποτελεί. παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Ο κόσμος μένει στα χωριά και τα χωράφια του», επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Open. Και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ουσία των προβλημάτων. Η ΚΑΠ πρέπει αναθεωρηθεί, να αλλάξει. Και για αυτό οι αγρότες πρέπει να στηρίξουν τις δυνάμεις που έχουν άλλη προσέγγιση στο θέμα αυτό».

«Δεν κάναμε πράγματι ως κυβέρνηση αφορολόγητο το αγροτικό πετρέλαιο. Σήμερα όμως λέμε ότι πρέπει να απαλλαγούν οι αγρότες στο πετρέλαιο, από τον επιπλέον φόρο και μάλιστα στην πηγή. Το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πλην των Ελλήνων. Χρειάζεται επίσης να αλλάξει κατεύθυνση η αγροτική παραγωγή και να δοθεί έμφαση στον συνεργατισμό γιατί έχουμε πολλούς μικρούς κλήρους 20-30 στρεμμάτων. Απαιτείται λοιπόν συνένωση δυνάμεων, αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι ευθύνες της πολιτείας που είναι δεδομένες», τόνισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε επίσης να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία των αγροτικών γαιών από τα funds τα οποία τις διεκδικούν, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών που γίνεται σε αγροτικές περιοχές, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κεντρικό σχεδιασμό χρήσεων γης με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να επενδύει όπου θεωρεί συμφέρον. Στη Δράμα, που είναι πρωτεύουσα της οινικής βιομηχανίας, βάζουν φωτοβολταϊκά σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας των αμπελουργών.

Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του και τον ΕΛΓΑ που δεν είναι αποδοτικός και δεν αποζημιώνει.