ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Αείμνηστος, αυτός που αξίζει να μείνει παντοτινά στη μνήμη των ανθρώπων, ο αλησμόνητος, αφού αναγνωρίζεται από το κοινωνικό σύνολο για τις πράξεις του τόσο για τον ίδιο όσο και για το συνάνθρωπο και τη χώρα του.

Στην εκκλησιαστική έκφραση είναι ο μακαριστός, αιώνια παντοτινή μνήμη.

Αυτές τις μέρες ακούσαμε να λένε για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή (Πρώτη Σερρών, 1907-1998 και ανέτρεξα σε βιογραφίες που τις παραθέτω.

  1. Επί Μεταξά σταματάει για λίγο την πολιτική (από προσωπικό του Αρχείο).
  2. Αποφεύγει τη στράτευση, λόγω μερικής κώφωσις. Και τότε στην Αθήνα συναντάται με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα: Τσάτσος, Μαύρος, Γαρουφαλιάς, Αγγελόπουλος, Ζολώτας (γνωρίζουμε τον βίο και την πολιτική τους ταυτότητα).
  3. Βρίσκεται στη Νιγρίτα Σερρών.
  4. Έρχεται στην Αθήνα για να μεταβεί στο Κάιρο, όπου η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση μοιράζει Υπουργεία. Φτάνει εκεί τον Οκτώβρη και δεν προλαβαίνει να υπουργοποιηθεί, λόγω απελευθέρωσης της χώρας από τους Γερμανούς. Γίνεται όμως Βουλευτής Σερρών με το Λαϊκό Κόμμα.
  5. Ο Παύλος Γλύξμπουργκ τον διορίζει Πρωθυπουργό, μετά το θάνατο του Παπάγου, και όχι τον Στεφανόπουλο ή τον Κανελλόπουλο, αφού τον ήθελε η Φρειδερίκη (σχολιάζονται πολλά…).
  6. Στις εκλογές εκλέγεται ο Καραμανλής με ΕΡΕ και χαίρονται οι Αμερικάνοι.
  7. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός Μέρτεν για να ψάξει για θησαυρό Εβραίων που έκρυψε όταν το 1942-44 ήταν στρατιωτικός διοικητής.

Έστειλε τότε 50.000 Εβραίους στο Άουσβιτς και λεηλάτησε τις περιουσίες τους. Στη Θεσσαλονίκη τον αναγνωρίζουν και τον συλλαμβάνουν. Πιέζουν οι Γερμανοί για έξοδό του από την Ελλάδα και δίνουν στην Κυβέρνηση Καραμανλή 200.000.000 μάρκα με επιτόκιο 6%. Τότε ψηφίζεται και ο νόμος περί αναστολής διώξεων εγκληματιών πολέμου, που θερμά υποστηρίζει ο Αβέρωφ.

  1. Στις εκλογές η ΕΔΑ έχει 80 Βουλευτές και μέρος της πολιτικής του Καραμανλή: στήνεται το «περιβόητο παρακράτος» της Δεξιάς με ξυλοδαρμούς, διώξεις κατά του Κ.Κ.Ε., ώστε να δηλώνουν αποκήρυξη της ιδεολογίας τους (υπεύθυνη δήλωση). Γίνονται παρακολουθήσεις σε αριστερούς, απαγόρευση απεργιών, περιορισμός έκδοσης εφημερίδων, απαγόρευση άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  2. Γίνεται η δίκη του δήμιου της Θεσσαλονίκης Μέρτεν με διεθνές ενδιαφέρον. Καταδικάζεται σε 25 έτη, ενώ ο Καραμανλής ψάχνει τρόπο για την αποφυλάκισή του. Και νάσου η κατάλληλη στιγμή. Τον Αύγουστο ο Γλέζος αποφυλακίζεται (θύμα πολιτικής δίωξης), οπότε αποφυλακίζεται και ο Μέρτεν.

Οι Τάιμς του Λονδίνου γράφουν: Η Ελλάδα αμνηστεύει τον σφαγέα Μέρτεν. Ο Μέρτεν στην «Ηχώ του Αμβούργου» δηλώνει πως Καραμανλής, Θέμελης (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας) υπήρξαν έμμισθοι συνεργάτες των Γερμανών!!!

Η Ελλάδα ανάστατη, η ΕΡΕ τρομοκρατεί, η Ελληνική Βουλή το διαψεύδει. Πάντως η σύζυγος του Θέμελη ήταν γραμματέας του Μέρτεν. Ο Καραμανλής εφαρμόζει την γνωστή τακτική του, καμία απάντηση. Το 2006 απόρρητο έγγραφο της CIA εμπλέκει και τους δύο σε λίστα πρακτόρων της Κατοχής (εγγ. 16-10-1962).

  1. Εκλέγεται Πρωθυπουργός με νοθεία – βία με την ΕΡΕ, ενώ στη Συντονιστική Επιτροπή ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Έχει για Υπουργό τον Καλαντζή, στέλεχος της Μεταξικής δικτατορίας. Γίνεται ένας τρομερός αντικομμουνιστικός αγώνας και η διχοτόμηση της Κύπρου.
  2. Δολοφονία του Βουλευτή της ΕΔΑ και μέλους της Επιτροπής Ειρήνης Λαμπράκη. Παραιτείται ο Καραμανλής και φεύγει κρυφά με ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης στο Παρίσι.

1967-1974. Στέλνει συγχαρητήρια επιστολή στο χουντικό Κόλλια για τον εκσυγχρονισμό του Πολιτεύματος της χώρας! Δίνει σχέδιο διαδοχής στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Κατόπιν αποτυχία του σχεδίου δηλώνει: Δε επιθυμώ την επάνοδο του αμαρτωλού καθεστώτος. Επίσης αποφεύγει προσεκτικά την καταδίκη των πραξικοπηματιών.

  1. Γίνεται η επάνοδός του στη χώρα ως αρχηγός του κόμματος της Ν.Δ. και είναι αντιδημοκράτης όπως πάντα.
  2. Με το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς» πήρε την πλειοψηφία.
  3. Γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως μοναδικός ανασχετικός φραγμός του Πα.Σο.Κ..
  4. Παραιτείται από τη διεκδίκηση της Προεδρίας, αφού ο Σαρτζετάκης έχει τη στήριξη και είναι φαβορί. Λέει: η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.
  5. Και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ηλικία 83 ετών.

Αυτός ήταν ο «σκοτεινός» «Εθνάρχης» και άλλα επίθετα που δεν αναφέρω γράφουν οι βιογράφοι του, ενώ ο ίδιος έλεγε: Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται.

Όσο για το Ίδρυμα Καραμανλή, ίδρυσή του σε στρέμματα 6 που αγοράστηκαν το 1957, όπως και αγορές για όλη την οικογένεια από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό ΕΤΕ, χωρίς να είναι μέλος, με 34 δρχ. τον πήχυ και όχι 200.

Τελειώνοντας αναφέρω πως τη λέξη αείμνηστος καλό είναι να μη μειώνουμε την αξία της και να αποδίδεται σε όποιον πραγματικά του αξίζει και έχει τον γενικό σεβασ