Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους του Νομού Δράμας

 

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νομού Δράμας, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι αλλά και ευρύτερα η τοπική κοινωνία, με την αλόγιστη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλής παραγωγικότητας, ανέδειξε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης προχώρησε σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Έντονη αντίδραση των Οινοποιών της Δράμας στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στην Π.Ε. Δράμας».

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, «η έντονη αντίδραση των οινοποιών της Δράμας μέσω σχετικής ανακοίνωσής τους έφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου». Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε πως η Δράμα «δεν αντέχει άλλα “λουκέτα” στις επιχειρήσεις της. Περαιτέρω υποβάθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δώστε την αναγκαία προοπτική για ανάπτυξη με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα δραμινά κρασιά κερδίζουν το στοίχημα της καθιέρωσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν γίνεται το ίδιο το κράτος να βάζει εμπόδια σε υγιείς και ακμαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Νικολαΐδης στην ερώτησή του μετέφερε τον έντονο προβληματισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Δράμας για δημιουργία πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, η υλοποίηση των οποίων θα πλήξει γεωργούς, κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οινικών προϊόντων, συμπαρασύροντας και ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της Δράμας. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «οι οινοποιητικές επιχειρήσεις απασχολούν περί τους 460 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που αντιστοιχεί σε καταβολές για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές ποσών άνω των 7,3 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα παρέχουν έμμεσα απασχόληση σε δεκάδες άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες». Από την άλλη, «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά παθητικό εισόδημα για τους επενδυτές χωρίς άμεσα ή έμμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία». Με την ερώτησή του, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, να μην επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές υψηλής παραγωγικής αξίας, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και δημιουργείται πρόβλημα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Στην απάντησή της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως «μας απασχολεί πάρα πολύ το πού και πώς υλοποιούνται έργα ΑΠΕ», γιατί «θέλουμε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να γίνεται λελογισμένα και να γίνεται με μια πλήρη ανάλυση αυτού που λέμε “cost-benefit”, το κόστος και το όφελος, σε μια περιοχή». Ακόμη, η κ. Σδούκου σημείωσε πως «ούτε θα επιτρέψουμε ούτε και θα ανεχθούμε να κατακλυζόμαστε από ΑΠΕ, χωρίς να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις παραγωγικές δραστηριότητες σε μια περιοχή και τον σεβασμό στο περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Νικολαΐδης αποκάλυψε πως στις 19 Απριλίου υπογράφηκε από το Υπουργείο η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κατάφυτο, παρά το υπόμνημα με αντιρρήσεις που κατατέθηκε από οινοποιητική επιχείρηση και παρόλο που είχε προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπου των οινοποιών της Δράμας με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή του Ν. Δράμας. Μάλιστα, παρουσίασε και σχετικό χάρτη όπου φαίνεται πως οι σχεδιαζόμενες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα περικυκλώνουν αμπελώνες.

Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως ο πολίτης δεν βλέπει οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ούτε με τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε με ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, τόνισε πως η ανάπτυξη έρχεται μέσα από έργα υποδομών, όπως είναι η δημιουργία οδικών αξόνων και όχι με μία και δύο θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε και στο γεγονός ότι οι αιτήσεις αγροτών και επιχειρηματιών για παραχώρηση μικρών εκτάσεων γης έχουν «παγώσει», σε αντίθεση με αυτές για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία σχεδιάζουν να υλοποιήσουν επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με τη Δράμα και εκμεταλλεύονται τη Δραμινή γη χωρίς να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. «Θέλετε να φύγει ο κόσμος από τον τόπο του, θέλετε να δώσετε στα μεγάλα κεφάλαια όλο το χρήμα της Ελλάδος», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολαΐδης.