«Πρωτοφανής για κράτος δικαίου η επιστολή – παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη σε Ι. Ντογιάκο»

 

«Τηλεματική εγκαινιάζουμε στα δικαστήρια αλλά τηλεματική δεν είχαμε στα τρένα, γεγονός ενδεικτικό της παθογένειας της Κυβέρνησης και του ΟΣΕ. Δεν τελεσφόρησε μια διαδικασία που κυοφορείται εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί νέοι άνθρωποι και η χώρα να πενθεί», σημείωσε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

«Αυτό που έγινε στη κεντρική σιδηροδρομική γραμμή δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους. Είναι αδιανόητη απώλεια. Δονείται η χώρα από το σοκ ενώ είχαν προειδοποιήσει όλοι οι αρμόδιοι, ότι το κακό έρχεται. Και παρ’ όλες τις δραματικές προειδοποιήσεις, τα εξώδικα, τις παραιτήσεις δεν ίδρωσε το αυτί κανενός, ούτε του Υπουργού, ούτε των αρμόδιων του ΟΣΕ.», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η σκέψη μας πρωτίστως είναι στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους τραυματίες. Τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει να αποδώσουμε τις ευθύνες ώστε να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει δικαίωση σε όσους υπέστησαν τα πάνδεινα. Ενώ όμως η διερεύνηση αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, η Κυβέρνηση επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση, προσπαθώντας να διαχύσει τις ευθύνες από το 2023 μέχρι τον Τρικούπη», πρόσθεσε. Και υπογράμμισε:

«Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε αρχικά την ευθύνη σε ανθρώπινο λάθος. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, υποδεικνύει και φωτίζει τα σημεία που πρέπει να στραφεί η δικαστική έρευνα. Πράγματα πρωτοφανή για το κράτος δικαίου. Που ήδη βαρύνεται με τις υποκλοπές. Για τις οποίες επισκέφτηκε την χώρα μας η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία όμως αρνήθηκε να συναντήσει ο κ. Γεραπετρίτης επικαλούμενος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και πληροφορούμαι ότι αρνήθηκε να τη δει και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, γεγονός που αφήνω ασχολίαστο».

Τέλος μιλώντας ειδικότερα για το ν/α του Υπ. Δικαιοσύνης για τη διοικητική δικαιοσύνη και την τηλεματική, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για περιοχές όπως η Δραμα που πλέον δεν έχει ούτε μεταβατική έδρα ούτε τηλεματική και υπάγονται σε γειτονικά πρωτοδικεία για την επίλυση διοικητικών διαφορών. Πρότεινε επίσης αν η διοίκηση δεν προσκομίζει φάκελο μιας υπόθεσης, να μην αναβάλλεται η δίκη για πάνω από μία φορά ώστε να μην ταλαιπωρούνται η δικαιοσύνη και οι πολίτες.

Τέλος, εισηγήθηκε, ως ένδειξη ενσυναίσθησης και ευαισθησίας για το μέγεθος της απώλειας που υπέστη η ελληνική κοινωνία, να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την απαλλαγή των θυμάτων δυστυχημάτων από το τέλος δικαστικού ενσήμου ή το τέλος απογράφου στη περίπτωση που θα ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης για τις τα όσα υπέστησαν.