ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Μ. ΓΚΑΓΚΑ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

«Στηρίζουμε το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως στηρίζουμε όλα τα Νοσοκομεία. Πιστεύω απόλυτα ότι και οι γιατροί και όλοι οι υγειονομικοί είμαστε δοσμένοι σε αυτό που κάνουμε και ότι οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να υπάρχουν παντού στη χώρα»

 

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής, την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα να δίνει τις σχετικές απαντήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος, η ερώτηση κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021, χωρίς να λάβει απάντηση κι έτσι επανακατατέθηκε τον πρόσφατο Ιούλιο για να μετατραπεί στη συνέχεια σε επίκαιρη. Η ερώτηση μπορεί να περιελάμβανε ερωτήματα τα οποία πλέον δεν είναι αντικείμενο της επικαιρότητας, όπως π.χ. η παροχή οξυγόνου στους ασθενείς του Νοσοκομείου, όμως στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχτηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με το μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας, τα οποία απασχολούν την τοπική κοινωνία και αποτέλεσαν και αντικείμενο του πρόσφατου Πανδραμινού συλλαλητηρίου.

Συγκεκριμένα η κ. Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή της: «Με ρωτήσετε στην ερώτηση που έχω στα χέρια μου αν θα κλείσει το νοσοκομείο. Αυτό μπορώ να σας το πω πολύ καθαρά. Δεν θα κλείσει το Νοσοκομείο. Η Δράμα έχει Νοσοκομείο και θα συνεχίσει να έχει, όπως θα έχει η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και όλες οι άλλες πόλεις. Δεν θα κάνουμε καμία μείωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων που να αφορά τμήματα και κλινικές και νομίζω ότι προχωράμε συγκροτημένα στον χάρτη υγείας».

Ακόμη, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε το τι έχει γίνει «για την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε αυτά τα δύο χρόνια της Κυβέρνησης». Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ενισχύσαμε το Νοσοκομείο με προσωπικό. Έγιναν προκηρύξεις τριάντα μόνιμων θέσεων κλάδων γιατρών ΕΣΥ. Οι δέκα από αυτές το 2020 και είκοσι το 2021. Και μιλάμε για μόνιμες θέσεις γιατρών. Οι πέντε είναι σε βαθμό διευθυντή. Οι επτά σε βαθμό επιμελητή Α’ και δεκαοκτώ σε βαθμό επιμελητή Β’. Και οι ειδικότητες είναι αναισθησιολογία, παθολογία, πνευμονολογία, καρδιολογία και ουρολογία.

Μιλώντας για το επικουρικό προσωπικό, προχωρήσαμε επίσης σε προσλήψεις δεκατεσσάρων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σαράντα δύο νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και σαράντα ένα άτομα που είναι παραϊατρικό προσωπικό και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και όχι υπό κανονικές συνθήκες».

Επίσης, η κ. Γκάγκα στάθηκε και σε όσα σχεδιάζονται από πλευράς Κυβέρνησης για την ενίσχυση όλων των Νοσοκομείων της χώρας, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στις παρεμβάσεις για το Νοσοκομείο Δράμας σε επίπεδο υποδομών. «Στο Νοσοκομείο Δράμας δόθηκαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, και 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας για την επέκταση του ΤΕΠ και της ΜΕΘ. Εγκρίνεται η προμήθεια καινούργιου μαγνητικού τομογράφου που είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, αξονικού τομογράφου αξίας 500.000 ευρώ και υπέρηχου αξίας 300.000 ευρώ. Θα δοθούν επίσης 2 με 2,5 εκατομμύρια για ανακατασκευή των κτηρίων του Νοσοκομείου και για να στεγαστούν νέες, αλλά και υφιστάμενες δραστηριότητες, όπως παραδείγματος χάρη θάλαμοι αρνητικής πίεσης που είδατε ότι χρειάστηκαν στον covid και κυρίως για να αποκαταστήσουμε θέματα αδειοδοτήσεων, όπως παραδείγματος χάρη το φαρμακείο που δεν έχει άδεια. Αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, από την πλευρά του κ. Ξανθόπουλου τέθηκε και το ζήτημα με την έλλειψη PCR Test στο Νοσοκομείο, το οποίο αναδείχτηκε πρόσφατα με δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ αναδείχτηκε και το αίτημα που υπάρχει τόσο από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου Δράμας όσο και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κηρυχθεί άγονο το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, έτσι ώστε να υπάρχουν επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό να καλύψει τις θέσεις που προκηρύσσονται. Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε και στο γεγονός ότι ζητείται, μέσω εγκυκλίου, από 8 γιατρούς να εκπαιδευτούν με ταχύρυθμα σεμινάρια διασωληνώσεων.

Η κ. Γκάγκα στη δευτερολογία της ανέφερε, μεταξύ άλλων, το εξής: «Θέλω να σας πω ότι μας βοηθάει πάρα πολύ το γεγονός ότι συζητάτε το θέμα της εκπαίδευσης στα ΤΕΠ. Όπως ξέρετε προκηρύχθηκαν θέσεις γιατρών στα ΤΕΠ τα οποία ΤΕΠ πρέπει να μπορούν αυτόνομα να κάνουν καλά τους αρρώστους που έρχονται με επείγοντα προβλήματα, γι’ αυτό είναι τα ΤΕΠ. Υπάρχει δε ΦΕΚ από το 2007 το οποίο λέει ότι όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία πρέπει να έχουν πιστοποιητικό για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και δεν το κάνουμε. Άρα ένα από τα πρώτα πράγματα -και το λέω επειδή είμαι γιατρός μάχιμη- που πρέπει να κοιτάξουμε είναι ότι δεν νοείται να φτάνει άρρωστος σε νοσοκομείο και να μην είναι όλοι οι γιατροί εκπαιδευμένοι να κάνουν μια περίδεση τραύματος, να κάνουν διαχείριση αεραγωγού και να μπορούν να σώσουν τη ζωή του».

Ακόμη, για όσα ζητήματα αναφέρθηκαν σχετικά με το Νοσοκομείο της Δράμας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επεσήμανε: «Σημειώνω το άγονο και σημειώνω τα PCR. Να σας θυμίσω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε περίοδο πανδημίας και εμείς στο νοσοκομείο θέλαμε να γυρίσουμε πίσω σε νορμάλ λειτουργία και θα γυρίσουμε εν μέρει, αλλά δεν μπορεί να μην θεραπεύσουμε τους ασθενείς με covid. Άρα όλα τα νοσοκομεία καλούνται αυτή τη στιγμή να διαχειριστούν και τα δύο. Είναι ανθρώπινο και πρέπει να το κάνουμε και για τους μεν αρρώστους και για τους δε.

Αυτά που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι ότι: Αναβαθμίστηκε, όπως είπατε, η παροχή οξυγόνου και να σας θυμίσω ότι αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Αντικαταστάθηκε ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο παροχής ατμού, οι ανελκυστήρες, οι ανεμογεννήτριες. Διαμορφώθηκε ξεχωριστό ΤΕΠ για το ορθοπεδικό που είναι σημαντικό ειδικά επειδή υπάρχει πανδημία. Έγινε η προσπέλαση των ΑμεΑ εύκολη και στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου. Δημιουργήθηκαν χώροι αναμονής περιστατικών covid ξεχωριστά. Άλλαξε η ανακύκλωση των μηχανημάτων των κλινών, του χαρτιού και τα λοιπά και έγινε με απόλυτα τακτοποίηση του αρχείου του Νοσοκομείου που δεν είχε γίνει ποτέ. Έγινε νέος χώρος ανάπαυσης, εστίασης και μελέτης των γιατρών. Έγιναν τουαλέτες ΑΜΕΑ που δεν είχαν γίνει. Σας λέω τα πιο απλά, αλλά για την καθημερινή ζωή των αρρώστων και των επισκεπτών είναι σημαντικά. Επίσης έγινε η αποκατάσταση φύτευσης περιμετρικά του Νοσοκομείου.

Αυτό που θέλω να σας πω, λοιπόν, είναι ότι στηρίζουμε το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως στηρίζουμε όλα τα Νοσοκομεία. Πιστεύω απόλυτα ότι και οι γιατροί και όλοι οι υγειονομικοί είμαστε δοσμένοι σε αυτό που κάνουμε και ότι οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να υπάρχουν παντού στη χώρα».