Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα «Οι εισαγωγές πατάτας και οι παράνομες ελληνοποιήσεις τους «πνίγουν» την ντόπια πατάτα Νευροκοπίου», κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Δράμας, η πληθώρα εισαγόμενης πατάτας και οι ελληνοποιήσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έριξαν την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου και άφησαν μεγαλύτερες από πέρσι αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρότι φέτος διαγραφόταν μια καλή χρονιά από πλευράς τιμών για τους πατατοπαραγωγούς με την τιμή της πατάτας να ξεπερνά τα 50 λεπτά το κιλό, το κλείσιμο της χρονιάς δεν ήταν τόσο καλό για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, η ζημιά προκλήθηκε από τις εισαγόμενες πατάτες (από Αίγυπτο, Γερμανία, Γαλλία και από αλλού), που συνεχίζουν να πωλούνται ως ελληνικές ή και ως πατάτες Νευροκοπίου. Αλλά και από το γεγονός ότι σπάνια φαίνεται η πραγματική τους προέλευση και όλες πωλούνται ως ελληνικές. Στην αγορά δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος. Η νομοθεσία σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις έχει αυστηροποιηθεί, αλλά δυστυχώς επειδή δεν γίνεται κανένας έλεγχος, αυτό δεν έχει αποτέλεσμα.

Αν και ο Αγροτικός Σύλλογος Νευροκοπίου έχει θέσει το θέμα αυτό κατ’ επανάληψη στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση.

Σας επισυνάπτω το δημοσίευμα του τοπικού τύπου Δράμας, ζητώντας να το λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων πατατών, που ρίχνουν την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου και οδηγούν στο να μένουν αδιάθετες μεγαλύτερες ποσότητες από πέρσι στις αποθήκες των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου, με μεγάλες απώλειες του εισοδήματός τους.